Eslovàquia

Intent d'assassinat per "raons polítiques": el primer ministre d'Eslovàquia està conscient però molt greu

Robert Fico, a qui van disparat cinc trets al mig del carrer, ha necessitat cinc hores de cirurgia per aturar una hemorràgia interna

5 min

BarcelonaEl primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, ha estat ingressat a l'hospital aquest dimecres a primera hora de la tarda després de rebre cinc trets i el seu estat de salut és molt greu, però ja no es tem per la seva vida, segons la BBC. A Fico li han disparat al mig del carrer després que sortís d'una reunió del govern que s'ha celebrat a Handlova, a l'interior del país. El govern ha qualificat l'acte d'"intent d'assassinat" que, sense dubte, ha estat "motivat per raons polítiques", en paraules del ministre de l'Interior. El primer ministre ha estat a quiròfan durant cinc hores, en una operació que el govern havia dit que era "molt complicada". "Està lluitant per la seva vida", havia dit el ministre aquesta tarda en roda de premsa.

Aquest matí de dijous, fonts de l'hospital confirmaven que Fico havia estat operat per dos equips mèdics i que ja es trobava estable però encara "molt greu". El primer ministre estava en la sala de cures intensives i a primera hora de la tarda de dijous estava conscient i s'havia pogut comunicar mínimament. El president electe i membre de la seva coalició, Peter Pellegrini, va informar que havia pogut parlar breument amb ell, però que estava cansat i sota l'efecte dels fàrmacs." El cap de Govern es va escapar de morir per molt poc, perquè si les bales haguessin anat uns centímetres més enllà, estaríem parlant de coses diferents", ha dit Pellegrini. "M'han permès parlar amb ell només uns minuts, perquè el seu estat de salut realment requereix tranquil·litat", ha afegit.

Segons la premsa local, els metges van trobar ferides de bala a la part superior del centre de l'abdomen i a la caixa toràcica dreta, a més de ferides superficials per dues bales més a l'avantbraç i al dit gros del peu. No es va haver d'extraure cap bala de dins del cos, però a l'abdomen patia una hemorràgia interna que només es va poder aturar després d'hores de cirurgia.

D'acord diversos mitjans locals, l'autor de l'atemptat ha sigut l'escriptor, poeta i compositor Juraj Cintula, de 71 anys, que ha estat detingut en el mateix lloc dels fets.

Testimonis que eren al lloc dels fets han explicat que Fico ha sortit a saludar la gent que era fora de la Casa de la Cultura, on l'executiu s'havia reunit, quan el magnicida ha començat a disparar i el primer ministre ha caigut desplomat a terra. Almenys hauria rebut ferides a l'abdomen, a una cama i a un braç. La policia ha detingut el suposat autor, que ha estat immobilitzat a terra immediatament després de l'atac.

Fico, de 59 anys, ha estat traslladat en helicòpter a l'hospital de Banská Bystrica, a uns 60 quilòmetres de Handlova, ja que per la seva situació delicada era massa arriscat anar fins a la capital, Bratislava, ja que necessitava una intervenció ràpida, segons indica un comunicat del seu equip penjat al perfil de Facebook del primer ministre. Segons aquesta informació, la vida del primer ministre "està en perill" i "les hores vinents seran decisives".

La presidenta del país, Zuzana Caputova, ha condemnat "el brutal i temerari atac" contra el primer ministre. "Estic impactada. Li desitjo a Robert Fico molta força en aquest moment crític per recuperar-se", ha dit en un missatge a les xarxes socials. També ho ha condemnat l'opositor Michal Simecka, líder del partit progressista proeuropeu Eslovàquia Progressista (PS), que també ha demanat "a tots els polítics que s'abstinguin de fer qualsevol declaració i acció que pugui contribuir a l'escalada de tensions".

Alguns polítics eslovacs han atribuït l'atac a la creixent polarització política al país, a la qual hauria contribuït ell mateix en bona part. De fet, l'atemptat arriba en uns moments de gran tensió política al país, just hores després que el parlament hagi començat a debatre la proposta del govern d'abolir l'emissora pública d'Eslovàquia i substituir-la per una institució que els opositors temen que sigui molt més partidària del primer ministre i dels seus aliats dins de la coalició populista-nacionalista. En aquest sentit, aquesta tarda estava convocada una protesta a Bratislava, la capital del país, en contra de l'esmentada reforma de la televisió pública, que el màxim dirigent d'Eslovàquia Progressista s'ha afanyat a cancel·lar.

Les reformes de la justícia penal de Fico, inclosa l'abolició de la Fiscalia Especial –creada per investigar la corrupció i el crim organitzat, alguns dels quals implicaven membres del seu partit– també han fet sortir al carrer en gran nombre. Però tot i que aquestes protestes han estat sorolloses i bullicioses, han estat totalment pacífiques.

El president del Parlament, Peter Pellegrini, aliat de Fico, ha afirmat que l'atac suposa una "amenaça sense precedents" a la democràcia d'Eslovàquia. "Estic horroritzat de fins a on pot portar l'odi a una opinió política diferent. No hem d'estar d'acord amb tot, però hi ha moltes maneres d'expressar el nostre desacord democràticament i legalment", ha dit. A l'abril, Pellegrini va guanyar les eleccions presidencials i substituirà Caputova a partir del 15 de juny.

La policia deté l'home que ha disparat al primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico.

Robert Fico va assumir el càrrec de primer ministre d'Eslovàquia a la tardor, després de guanyar les eleccions l'octubre de l'any passat, però és un vell conegut al panorama polític del país, ja que ja havia sigut cap de l'executiu durant deu anys abans del 2018. Fico és el líder del partit Direcció-Socialdemocràcia (Smer-Sociálna Demokracia), que els últims anys ha anat tombant cap a la creixent deriva populista que s'escampa per Europa. De fet, la seva formació va ser expulsada l'octubre passat del grup dels Socialistes al Parlament Europeu.

Des que ha tornat al poder, Fico s'ha unit al primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i ha adoptat una retòrica euroescèptica i pro-russa. De fet, Eslovàquia ha tallat l'aixeta de l'ajuda militar a Ucraïna, país amb el qual comparteix frontera. "Estic profundament impactat per l'atroç atac contra el meu amic, el primer ministre Robert Fico. Preguem per la seva salut i per una recuperació ràpida. Que Déu el beneeixi a ell i al seu país", ha escrit Orbán a X.

Condemna des de Brussel·les

Les condemnes contra l'atac a Fico també arriben des de Brussel·les. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afirmat que "aquest tipus d'actes de violència no tenen lloc a la nostra societat i soscaven la democràcia, el nostre bé més preuat". "Res pot justificar mai la violència o atacs com aquest", ha afegit el president del Consell Europeu, Charles Michel. El canceller alemany, Olaf Scholz, ha coincidit que "la violència no ha de tenir lloc a la política europea" i ha considerat l'atac com un "covard intent d'assassinat".

El president dels Estats Units, Joe Biden, també s'ha pronunciat en un comunicat oficial tot just publicat per la Casa Blanca. S'hi llegeix: "M'alarma escoltar informacions d'un atac al primer ministre eslovac Robert Fico. Jill i jo preguem per una ràpida recuperació, i els nostres pensaments estan amb la seva família i el poble d'Eslovàquia. Condemnem aquest horrible acte de violència. La nostra ambaixada està en estret contacte amb el govern d'Eslovàquia i disposada a ajudar".

I el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, a qui Fico havia tallat l'aixeta de l'ajuda militar recentment, també ha dit: "L'atac al primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, és espantós. Condemnem fermament aquest acte de violència contra el cap de govern del nostre estat soci veí. S'ha de fer tot el possible per garantir que la violència no esdevingui la norma en cap país, forma o àmbit. Esperem sincerament que Robert Fico es recuperi aviat i expressem la nostra solidaritat amb el poble d'Eslovàquia".

I el president rus, Vladímir Putin, a qui Fico era cada cop més proper, ha qualificat l'intent de magnicidi com un "crim atroç". "Sé que Robert Fico és un home valent i d'esperit fort. Espero molt que aquestes qualitats l'ajudin a suportar aquesta difícil situació", ha dit, segons el comunicat difós pel Kremlin. En paral·lel, tota mena de blogs russos s'han omplert de comentaris sobre l'origen de l'atemptat, que atribueixen a Ucraïna, sense cap prova, evidentment.

stats