Tiroteig

Disparen al vehicle on anava l'expresident bolivià Evo Morales

El líder culpa l'actual govern de l'intent d'assassinat

El vehicle d'Evo Morales després de l'atac.
ARA
27/10/2024
3 min

BarcelonaL'expresident de Bolívia Evo Morales ha denunciat aquest diumenge que uns desconeguts han disparat al vehicle en què viatjava en un tiroteig que ha ferit el seu xofer. Mentre es desplaçava cap a l'emissora on habitualment condueix un programa de cap de setmana, atacants que anaven en dos vehicles han disparat 14 trets al seu cotxe. Morales ha acusat el govern de l'intent d'assassinat, en un gest que evidencia la degradació de les relacions polítiques entre ell i el seu antic aliat i actual president, Luis Arce.

L'exmandatari andí ha declarat a la ràdio que la persecució s'ha produït a les 6.25 del matí (hora local) durant un trajecte entre els pobles de Villa Tunari i Lauca Eñe, al Tròpic de Cochabamba, quan una bala li ha passat a "centímetres" del cap. "No sé si eren soldats o policies", ha assegurat. Segons la versió de l'expresident, quan ha vist que dues o tres camionetes seguien el seu cotxe, el xofer s'ha "desviat", però la persecució no s'ha aturat. "Aquí m'he adonat que era un operatiu", ha dit, i ha afegit: "Per sort, hem sobreviscut".

L'incident ha quedat registrat en un vídeo, filmat per una dona que era al cotxe i que Morales ha fet públic a Facebook. S'hi pot veure l'expresident assegut al seient del passatger davanter, dos forats de bala al parabrisa i el conductor del vehicle aparentment ferit. "Agafa't, presi, ajupe't, presi!", deien a Morales els dos ocupants del cotxe mentre Morales parlava per telèfon intentant alertar sobre el que passava.

El vídeo es talla un moment, i després Morales explica que ja ha hagut de canviar un cop de vehicle perquè a l'anterior li han fet malbé la llanta per culpa d'un tret. Aleshores, els ocupants s'adonen que el conductor sagna pel cap mentre toca insistentment la botzina per avançar en un punt de la carretera amb força trànsit. Després, el líder bolivià obre la finestreta per alertar els vianants que els han disparat i els demana que barrin el pas als homes que els persegueixen.

Un cop per als enfrontaments

Morales ha acusat el govern de Luis Arce de l'incident, afirmant que "avui s'ha complert" el pla d'intentar matar-lo, després que els intents de destrossar-lo políticament i de processar-lo judicialment fracassessin. Però l'executiu desmenteix les acusacions. El viceministre de Seguretat, Roberto Ríos, ha assegurat en una roda de premsa que la policia no ha dut a terme cap operació contra l'expresident i que investigarà els fets. "Com a autoritats encarregades de la seguretat de l'Estat, estem obligats a investigar qualsevol denúncia, sigui veritat o falsa", va afirmar Ríos.

L'incident arriba dues setmanes després que els seguidors de Morales bloquegessin les carreteres per exigir al govern que retiri els càrrecs contra l'expresident, en el que titllen de persecució política. Dissabte l'executiu va denunciar que les protestes liderades per Morales "pretenen interrompre l'ordre democràtic" i "desestabilitzar" el país, ja que el bloqueig de les carreteres ha entorpit el subministrament d'aliments i combustible. Alguns grups partidaris de Morales van ferir 14 policies que intentaven posar fi als bloquejos, segons recull un comunicat del govern.

Evo Morales i Luis Arce, el seu exministre d'Economia, formen part del mateix partit polític, Movimiento al Socialismo, però la seva relació s'ha erosionat cada cop més durant l'últim any, en una lluita pel poder abans de les eleccions del 2025.

Però el descontentament de la població també es deu a la disminució de la producció de gas, l'esgotament de les reserves de divises i l'augment de la inflació, fets que incrementen la pressió sobre el govern.

stats