Eleccions a Veneçuela

Què diu el món sobre Veneçuela? La Xina i Rússia feliciten Maduro, els EUA i la UE estan "preocupats"

L'expectació al món és palpable i les reaccions d'uns i altres reafirmen el clima de blocs que marca la geopolítica actual

Partidaris de l'oposició veneçolana reaccionen als resultats, davant de l'ambaixada de Veneçuela a Mèxic.
3 min

BarcelonaEl resultat de les eleccions presidencials celebrades aquest diumenge en què Maduro s'ha proclamat guanyador amb el 51,2% dels vots, segons el Consell Nacional Electoral (CNE), ha provocat reaccions oposades dels líders mundials, dividits davant les sospites de corrupció i la manca de transparència que denuncia l'oposició veneçolana. L'expectació al món és palpable i les reaccions d'uns i altres reafirmen el clima de blocs que marca la geopolítica actual. La Xina, Rússia i l'Iran han felicitat Maduro. Al bloc occidental, encapçalat pels Estats Units i els països de la Unió Europea, no se'n refien dels resultats i han exigit més transparència. A la regió de l'Amèrica Llatina regna la divisió.

La Xina ha estat dels primers països a felicitar l'actual president, Nicolás Maduro, per la seva reelecció. El portaveu d'Exteriors, Lin Jian, ha assegurat en roda de premsa que el país asiàtic està “preparat per enriquir l'associació estratègica” entre els dos estats. “La Xina i Veneçuela són bons amics i socis que es donen suport mútuament”, ha sentenciat Jian. El gegant asiàtic té estrets vincles amb Veneçuela des de fa anys i n'és el principal creditor. Els llaços entre Pequín i Caracas es van fer evidents en l'última visita de Maduro a la Xina, al setembre, on el líder veneçolà va parlar d'“enfortir la cooperació i de la construcció d'un nou ordre mundial”.

El president de Rússia, Vladímir Putin, també ha celebrat la victòria del líder chavista i ha destacat que les relacions entre els dos països tenen el caràcter “d'associació estratègica”. “Recordeu que sempre sou un convidat benvingut en territori rus”, ha dit Putin a Maduro. Moscou veu Veneçuela com un aliat molt important a la regió, i els dos estats han cooperat en àrees com les armes i el petroli durant les últimes dues dècades. Empreses russes com la petroliera Rosneft, entre d'altres, han injectat milers de milions d'euros al règim de Caracas durant els últims anys.

Des de l'Iran, el portaveu del ministeri d'Exteriors, Nasser Kanaani, ha felicitat Maduro per la victòria i ha denunciat “les amenaces i sancions cruels i injustes imposades a Veneçuela”. En aquesta línia, Kanaani ha afirmat la voluntat de l'Iran de “renovar el seu suport i solidaritat amb Veneçuela” i ha avançat la intenció de “reforçar la cooperació bilateral.”

La Unió Europea i els Estats Units demanen garanties

Els Estats Units, en canvi, davant el comunicat del Consell Nacional Electoral (CNE) en què es declarava Maduro com a guanyador, han expressat la seva “preocupació” per si els resultats expressaven realment la voluntat del poble veneçolà. El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, de visita a Tòquio, ha assegurat que “la comunitat internacional està observant molt de prop i respondrà en conseqüència” i ha instat Caracas a aportar una comptabilitat detallada i transparent de la votació.

A la Unió Europa regna l'escepticisme davant del resultat fet públic i planen els dubtes sobre un possible frau electoral. El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha fet una crida a la transparència i ha demanat que es tingui accés a les actes de votació de les meses electorals i al recompte detallat dels vots. Tant els Estats Units com la Unió Europea han imposat diversos paquets de sancions al règim de Maduro en els últims anys i han reclamat unes eleccions lliures i democràtiques.

Divisió a l'Amèrica Llatina

La polarització que genera el govern de Maduro ha provocat una reacció dividida per part dels líders de l'Amèrica Llatina. Entre els qui han celebrat la victòria hi ha la presidenta d'Hondures, Xiomara Castro, el president de Bolívia, Luis Arce, el president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, i el president de Nicaragua, Daniel Ortega. El líder cubà, que va assumir el poder arran de la sortida de Raúl Castro, ha felicitat el líder chavista per haver “guanyat i inequívocament derrotat l'oposició pro imperialista”. Hondures ha assegurat que la victòria de Maduro “reafirma la seva sobirania i el llegat històric d'Hugo Chávez”.

Altres nacions, però s'han mostrat escèptiques davant dels resultats. Xile, Colòmbia, l'Uruguai, Perú, Guatemala, Costa Rica i l'Argentina han fet una crida a esvair els dubtes d'una possible intervenció del govern en les eleccions. El president de l'Argentina, Javier Milei, ha estat un dels líders que s'ha mostrat més contundent i ha assegurat que “l'Argentina no reconeixerà un altre frau, i espera que aquesta vegada les forces armades defensin la democràcia i la voluntat popular”. En aquesta línia, el president de l'Uruguai, Luis Lacalle, ha dit: “Així no! Era un secret de domini públic. Anaven a guanyar independentment dels resultats reals”. “No pots reconèixer un triomf si no pots confiar en els formularis i mecanismes utilitzats per aconseguir-ho”, ha sentenciat Lacalle.

Divisió també a Espanya

A Espanya, la política a Veneçuela és també un tema polaritzador. Representant el govern de Pedro Sánchez, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha fet una crida a la “calma” i al “civisme” i que “la voluntat democràtica del poble sigui respectada”. Tal com han fet altres líders de la Unió Europea, Albares ha demanat que es presentin “totes les actes de totes les meses electorals per garantir uns resultats plenament verificables”.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que “hi ha raons per pensar que el resultat anunciat pel règim no respon al que el poble va votar”. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anat una mica més enllà i ha afirmat que “ni el més colossal frau del règim corrupte i assassí pot tapar l'enorme èxit de María Corina Machado”.

Podemos, en canvi, ha reconegut la victòria del líder chavista. La número dos del partit i actual eurodiputada, Irene Montero, ha dit que “la comunitat internacional i els observadors internacionals han de garantir el respecte als resultats per totes les parts dins i fora del país”. “La dreta ha d'entendre que la democràcia també es respecta quan perd”, ha sentenciat Montero.

A Catalunya, la CUP ha fet una piulada mostrant el seu suport al règim de Caracas amb la frase: “La victòria de Maduro és una victòria per al poble”.

stats