Atemptat

Almenys cinc morts i diversos ferits en un atemptat contra una fàbrica d'armament a Turquia

El ministeri de l'Interior apunta que els atacants eren "molt probablement" membres del Partit dels Treballadors del Kurdistan

Vehicles policials desplaçant-se fins al punt on s'ha produït l'atemptat.
ARA
23/10/2024
2 min

Almenys cinc persones han mort en un atac contra una fàbrica estatal d'aeronaus militars, situada als afores d'Ankara, que ha provocat 22 ferits. El ministeri d'Interior turc ha informat que dos atacants han estat abatuts després d'haver comès el que ha qualificat d'atemptat terrorista. "Dos terroristes han estat neutralitzats, un home i una dona", ha dit ministre de l'Interior, Ali Yerlikaya, a la premsa turca i ha afegit: "desafortunadament, tenim 5 morts i 22 ferits". Hores més tard, el ministeri de l'Interior ha assegurat que els responsables de l'atac eren "molt probablement" membres del Partit dels Treballadors del Kurdistan, grup militant kurd que és considerat il·legal pels estats membres de la Unió Europea.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, es trobava a la cimera dels BRICS a Kazan en el moment de l'atac, des d'on ha donat a conèixer la informació sobre l'atemptat.

Les primeres informacions, encara confuses, diuen que un nombre indeterminat de persones han arribat a les instal·lacions i una d'elles s'ha fet esclatar allà mateix, a les portes del recinte, mentre que la resta han aconseguit accedir a l'interior de les instal·lacions. Els vídeos que circulen per les xarxes socials mostren com dos atacants, tots dos amb motxilles i fortament armats, arriben a les portes de les instal·lacions en el que sembla ser un taxi groc, i obren foc contra els vianants abans d'entrar a l'edifici. Poc després, es produeix una explosió.

Segons fonts de l'agència de notícies Al-Jazeera, hi hauria tres atacants, un dels quals seria una dona. Altres mitjans apunten que alguns treballadors han mort i altres han resultat ferits. També es creu que alguns han estat presos com a ostatges, tot i que n'hi ha que haurien aconseguit fugir. Segons el canal de televisió NTV, els tirotejos continuen. Un important desplegament policial ha acordonat la zona, on hi ha nombroses ambulàncies. La fiscalia turca ha obert una investigació per esbrinar els motius de l'atac, que cap grup ha reivindicat.

L'oposició turca ha lamentat que els incidents arriben en un moment "crític", enmig dels intents de revitalitzar el diàleg amb la guerrilla kurda al país.

La fàbrica TUSAS és la joia de la corona de l'exèrcit turc. Allà es fabriquen avions, helicòpters i tota mena de material aeronàutic, com per exemple KAAN, el primer avió de combat. Hi treballen unes 10.000 persones. De moment cap organització ha reivindicat l'atemptat.

L'explosió s'ha produït mentre se celebrava una fira comercial important per a les indústries de defensa i aeroespacial a Istanbul, a la qual hi ha assistit el cap de la diplomàcia ucraïnesa.

Les reaccions dels líders internacionals no s'han fet esperar. El president de l'OTAN, Mark Rutte, s'ha mostrat profundament commogut per l'atac a Turquia i ha ofert el suport de l'Aliança. "Estem monitorant de prop la situació", ha dit en un comunicat a la xarxa X. També el president rus, Vladímir Putin –que actualment està reunit amb el president turc a la cimera dels BRICS a Kazan– ha condemnat l'atac.

Consternació a prop del lloc de l'atemptat.
stats