Índia

El documental de la BBC que el primer ministre de l'Índia no vol que el país vegi

El govern indi prohibeix difondre un programa de la cadena britànica que acusa Narendra Modi de repressió contra els musulmans

El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, aquesta setmana
Laia Berenguer Lumbierres
31/01/2023
3 min

BarcelonaEls musulmans són la minoria religiosa més nombrosa de l'Índia. En els últims anys, el govern liderat pel primer ministre, Narendra Modi, ha adoptat lleis i polítiques discriminatòries contra aquesta comunitat i ha silenciat aquells qui ho criticaven. Com ho ha fet ara el documental de la BBC India: The Modi Question (Índia: La qüestió Modi), que investiga la repressió que han patit els musulmans al país. La producció, dividida en dues parts que es van estrenar per separat, examina la trajectòria política de Modi des d'abans que fos líder de l'executiu indi.

En concret, se centra en els disturbis a l'estat de Gujarat l'any 2002 —quan Modi n'era el governador— i s'ha basat en la troballa d'un informe elaborat pel ministeri de Relacions Exteriors i de la Commonwealth que mai es va publicar. El mes de febrer d'aquell any, un grup de musulmans va atacar un tren de passatgers hindús, fet que va desencadenar una espiral de violència contra la comunitat musulmana de Gujarat i va acabar amb més de mil morts —la majoria, musulmans—, 2.500 ferits i 223 desapareguts. La comunitat internacional va qüestionar Modi per haver permès la violència contra els musulmans i la col·laboració de la policia amb els assaltants durant les revoltes.

Però quan el polític va arribar al capdavant del govern de l'Índia l'any 2014, els seus assessors van fer esforços per millorar la seva imatge, especialment dins el panorama internacional. Finalment, l'any passat, el Tribunal Suprem de l'Índia va absoldre el primer ministre i altres alts funcionaris del país de qualsevol responsabilitat penal, ja que no hi havia prou proves que demostressin cap conspiració criminal contra la comunitat musulmana.

Propaganda amb mentalitat colonial

Amb tot, el govern indi ha considerat que el documental de la BBC és "propaganda estrangera hostil i subversiva" i, sota la legislació del 2021 que permet el "bloqueig d'informació en cas d'emergència", ha prohibit la difusió de qualsevol fragment. Abans de la publicació de la segona part del documental, ja s'havien tancat desenes de comptes de l'Índia a Twitter i YouTube per haver emès algunes de les escenes, o només un enllaç.

El ministeri d'Informació i Radiodifusió del país considera que el contingut "debilita la sobirania i la integritat del país i fa al·legacions infundades”, segons va explicar un dels seus assessors, Kanchan Gupta. Al seu torn, el portaveu del ministeri d'Afers Exteriors, Arindam Bagchi, considera evidents i descarades "la manca d'objectivitat i la mentalitat colonial" que es desprenen del documental. En una declaració conjunta, més de 300 personatges destacats en l'àmbit judicial van acusar el mitjà britànic de tenir una agenda imperialista i de voler "ressuscitar les tensions entre hindús i musulmans", segons ha detallat el diari The Guardian.

La BBC, per contra, ha al·legat una "rigorosa recerca" i l'aportació de fonts i opinions plurals en el documental, com ara de militants del partit de Modi, Bharatiya Janata (PBJ). Grups de drets humans han considerat la censura del documental com un "atemptat contra la llibertat de premsa" i que la ideologia de "primacia hindú" del PBJ "s'ha infiltrat en el sistema de la justícia i els mitjans de comunicació", segons constata Human Rights Watch. Als seguidors de Modi se'ls concedeix la "llibertat d'amenaçar, assetjar i atacar amb impunitat les minories religioses", diu l'organització de drets humans, i no hi ha un "veritable compromís amb la justícia i la reforma" per part del govern.

Burla de la censura

Malgrat la prohibició governamental, els ciutadans indis estan trobant maneres de visualitzar el llargmetratge a través d'enllaços que circulen per aplicacions com WhatsApp i Telegram. Estudiants de la universitat de Jawaharlal Nehru, a Nova Delhi, han organitzat sessions de projecció als campus i han creat codis QR que han facilitat l'accés al documental des de qualsevol dispositiu. "La prohibició ha estat bastant estúpida, perquè ha provocat que es presti molta més atenció al documental", ha declarat Hartosh Singh Bal, editor de la secció de política de la revista índia The Caravan, a la revista Time.

stats