5.000 dòlars per un floc de cabells de Hillary Clinton

L’empresari Martin Shkreli acaba a la presó per aquesta oferta

L’exdirectiu farmacèutic Martin Shkreli a Nova York el 4 d’agost.
P.j. Armengou
14/09/2017
2 min

BarcelonaL’exdirectiu farmacèutic Martin Shkreli, de 34 anys, s’ha guanyat a pols que l’anomenin l’“home més odiat d’Amèrica”. Altiu, provocador i burleta, Shkreli ha protagonitzat uns quants escàndols que han atret les crítiques i l’enemistat de la societat nord-americana. L’últim despropòsit l’ha portat de nou a la presó, d’on havia sortit sota fiança per un delicte de frau.

La setmana passada, Shkreli va escriure a Facebook que estava disposat a pagar 5.000 dòlars (uns 4.200 euros) a qualsevol persona que li portés un floc de cabells de Hillary Clinton. “Durant la gira del seu llibre, intenteu agafar-li cabells”, va escriure.

La broma li ha sortit cara. La jutge federal Kiyo A. Matsumoto ha considerat que el missatge es podia percebre com una amenaça real i dimecres li va revocar la fiança de 5 milions de dòlars. Shkreli va assegurar que es tractava d’un missatge satíric, però la jutge creu que era “una crida a assaltar algú a canvi de diners”. Shkreli s’enfronta a 20 anys de presó per frau.

L’enemistat entre Shkreli i Clinton va néixer el 2015. Aquell any, el magnat va comprar la llicència per produir Daraprim, un medicament bàsic per a les persones amb toxoplasmosi i VIH. Per augmentar els beneficis, Shkreli va decidir apujar el preu de les pastilles un 5.000%. De la nit al dia, el tractament va passar de costar 13,50 dòlars per dosi a 750 dòlars.

La notícia va saltar ràpidament als mitjans, que van rebre queixes d’hospitals incapaços de sufragar el preu de les pastilles. Polítics com Hillary Clinton i fins i tot Donald Trump van criticar durament Shkreli, que no va ser processat pel cas, perquè apujant el preu del medicament no va cometre cap delicte. Les setmanes següents, el jove empresari va fer diverses aparicions als mitjans per justificar la decisió. La seva fredor i falta de remordiments van acabar d’atiar el foc. Preguntat per si canviaria alguna cosa del seu passat, Shkreli va respondre impassible que hauria apujat més el preu del Daraprim.

A la vista oral de dimecres, l’advocat de Shkreli va argumentar que “ser estúpid no fa violent” i va dir que les publicacions del seu client havien mostrat “immaduresa, sàtira i un esguerrat sentit de l’humor”, però que no mereixia la presó. La jutge no hi va estar d’acord.

stats