Apareix un forat de 70 metres d'amplada a l'estat mexicà de Puebla

Es va originar dissabte, per l'erosió d'aigües subterrànies, i des de llavors s'ha fet quinze vegades més gros

Una visió aèria de l'enorma dolina que ha aparegut en una localitat de l'estat de Puebla, a Mèxic
2 min

BarcelonaUn enorme forat que continua creixent des de fa pràcticament una setmana amenaça amb empassar-se una casa a prop de la capital de Mèxic. El cràter, que va aparèixer dissabte passat a la població de Santa María Zacatepec, a uns 150 quilòmetres de Ciutat de Mèxic, s’omple contínuament d’aigua, segons totes les imatges que s’hi han captat. La ciutat és a l’estat Puebla. El gran cràter va aparèixer amb una dimensió de poc més de 4,5 metres d’amplada, però des d’aleshores ha crescut fins a arribar als gairebé 70 actuals.

El forat ha atret una gran quantitat de gent, però la policia ha advertit de la seva perillositat i s’hi han instal·lat barreres per impedir que els curiosos s'hi acostin.

Un equip de geòlegs hi treballa per esbrinar les causes del fenomen, però atesa la contínua expansió del forat, la preocupació fonamental de les autoritats és garantir la seguretat dels especialistes. El governador de l'estat de Puebla, Miguel Barbosa, ha descrit la situació a l’agència Reuters com "una qüestió d'enorme risc". L’estudi de la falla geològica “s'ha d'abordar amb molta cura, amb tècnica i amb totes les precaucions possibles, i així ho estem fent".

La família de la casa del costat del forat va ser evacuada fa dies. Magdalena i Heriberto Sánchez, els propietaris de la residència, han recordat als diferents mitjans informatius mexicans el moment en què es va començar a obrir el forat. "A les 6 en punt [de dissabte] vam sentir com un tro. Esclar, no podíem pensar que fos això fins que els meus sogres se'n van adonar. Quan m'hi vaig acostar, vaig veure que la terra s'enfonsava i com bullia l'aigua i em va agafar un atac de pànic", ha dit Magdalena Sánchez al diari El Sol de México.

Aquesta mena de dolines es formen quan aigua subterrània circula i dissol la roca que hi ha sota la primera capa de la superfície de la terra, segons el Servei d’Estudis Geològics dels Estats Units. Els enfonsaments acostumen a ser sobtats "perquè la terra es manté intacta un temps fins que els forats subterranis es fan massa grossos".

stats