Una dona afganesa denuncia abusos sexuals de policies a la frontera de Croàcia
Assegura que uns quants agents la van obligar a despullar-se, li van fer tocaments, li van robar, la van amenaçar de mort i li van pegar abans de fer-la tornar a Bòsnia
SabadellUna dona afganesa que intentava entrar a la Unió Europea a través de la frontera entre Bòsnia i Hercegovina i Croàcia assegura que uns quants policies croats van abusar sexualment d'ella, li van robar, la van amenaçar de mort i li van pegar. La dona va relatar detalladament els fets a l'ONG Danish Refugee Council (DRC) que, amb el seu consentiment, els reprodueix al seu informe sobre violacions dels drets humans a la frontera bosniana corresponent als mesos de gener i febrer.
Segons la víctima, els fets van tenir lloc el 15 de febrer a la nit prop de la localitat bosniana de Velika Kladusa, situada a l'extrem nord-occidental del país, a tocar de Croàcia. La dona va intentar creuar la frontera acompanyada de dos nens (la mare dels quals era en un camp de refugiats a Zagreb) i d'un home gran que també tenia la família a Croàcia. Segons ella, un policia croat els va aturar apuntant-los amb un rifle i quan li van ensenyar els papers que demostraven que tenien família al país i van demanar asil, un altre agent els va estripar. Tot seguit, els van obligar a donar-los els diners i els telèfons mòbils que portaven, els van regirar les bosses i un dels agents va començar a escorcollar la dona.
Tocaments i amenaces
Ella li va demanar que no ho fes perquè era musulmana i, segons la seva religió, un home no la podia tocar. Com a resposta, diu, l'agent la va colpejar i li va dir: "Si ets musulmana, per què has vingut a Croàcia? Per què no et quedes a Bòsnia amb els musulmans?" En comptes d'aturar-se, el policia li va treure el vel i li va tocar els pits. "Vaig plorar molt. L'agent em va dir que parés de plorar i em va indicar amb gestos que m'estrangularia", relata la dona.
Quan els quatre migrants van ser traslladats a un altre lloc amb un furgó policial, uns altres agents van pegar als nens i els van fer tornar cap al bosc, van obligar l'home a despullar-se del tot i després a ella. "M'hi vaig negar i em van pegar amb força a la cara", explica la dona, que finalment es va treure la roba. Segons diu, el policia la va començar a tocar i li va proposar d'anar-se'n amb ell al bosc. I llavors li va posar un ganivet al coll: "Em va dir que si mai explicava alguna cosa a algú em mataria, i que si mai tornava a Croàcia hi trobaria la fi al bosc sota seu".
A continuació, els dos adults van ser conduïts fins on eren els nens, als quals també van obligar a despullar-se mentre els colpejaven amb les porres, i llavors van obligar la dona a recollir la brossa que hi havia escampada per terra. Finalment, els van fer tornar caminant fins a la frontera, mentre els pegaven a l'esquena i a les cames. "Quan vam arribar a Bòsnia em vaig desmaiar", assegura.
Desenes de denúncies
És només un dels múltiples casos de males pràctiques policials que DRC recull al seu informe referit a Bòsnia i als dos primers mesos d'aquest any, i que inclou denúncies de violència física, tracte degradant, robatori i extorsió.
Segons aquest informe, 547 persones asseguren que han sigut retornades en calent a Bòsnia des de Croàcia (tot i que 45 ja havien estat enviades a Croàcia des d'altres països de la UE), i en 181 casos se'ls va denegar l'asil, segons el seu testimoni. Des del maig del 2019, el nombre de devolucions en calent a Bòsnia registrades per DRC és de 23.853.