Estats Units

Per què la dreta dels EUA no para de repetir una paraula: 'woke'?

Arran del moviment Black Lives Matter, els ultraconservadors nord-americans han abusat del terme i l'han pervertit

Un seguidor de Donald Trump sosté una bandera de campanya davant de la Torre Trump, al centre de Manhattan
3 min

WashingtonAquesta setmana s'ha fet viral als EUA un vídeo on la periodista Briahna Joy pregunta a la seva convidada, l'escriptora conservadora Bethany Mandel, quin és el significat de la paraula woke, a la qual no para de fer referència durant tot el seu discurs. Mandel, sorpresa per la pregunta, es queda en blanc i, després d'adonar-se que "aquest és un d'aquells moments que es fan virals", en fa una definició molt ambigua: "És una cosa molt difícil de definir... Vindria a ser la idea que hem de reconstruir la societat de tal manera que creem jerarquies d'opressió... ho sento, és complicat d'explicar".

L'espectre de l'alt-right, el corrent de la dreta que va impulsar Donald Trump a la presidència dels EUA, utilitza la paraula woke de manera habitual en els seus discursos per referir-se a tot allò que soni progressista, tal com fan els polítics de Vox a Espanya amb la paraula progre. “Florida serà la tomba dels woke”, va dir el futurible candidat a president, Ron DeSantis, quan va ser reelegit governador de Florida. Els republicans han arribat a culpar el "capitalisme woke" de la caiguda del Silicon Valley Bank només perquè a la seva pàgina web expressa el compromís amb la "diversitat, equitat i inclusió". Així ho va tuitar el congressista per Texas Ronny Jackson: "L'agenda woke està portant el nostre futur cap a la fallida".

Però què significa aquesta paraula –més enllà de la seva traducció literal, despert– i per què la dreta no deixa d'abusar-ne? "Aquest terme connecta amb la llarga història del moviment pels drets civils", explica a l'ARA la politòloga Terri Givens, experta en discriminació racial i professora a la Universitat McGill. "Des d'una perspectiva afroamericana, significa que hem d'estar alerta als constants atacs de les institucions contra les nostres comunitats i al seu racisme sistèmic". Ella, que és negra, l'ha utilitzada tota la vida: "Nosaltres en diem being woke (estar despert) i no woke (despert), que és el terme que s'ha inventat la dreta per insultar-nos a nosaltres i a tothom qui tingui una mica d'empatia cap als afroamericans, les dones, els LGTBIQ o qualsevol grup o minoria discriminada pel sistema".

L'origen de l'ús d'aquesta terminologia en un sentit polític per part de la comunitat negra es remunta, almenys, a principis del segle XX. Però no va ser fins a l'any 2014 que el terme es va expandir al conjunt de la població, arran del naixement del moviment Black Lives Matter, després de l'assassinat de Michael Brown a mans de la policia a Missouri. En aquest context, "stay woke" es va erigir en la consigna d'alerta dels activistes davant la brutalitat policial. Però amb el pas dels anys, i especialment des de les protestes per la mort de George Floyd, el terme s'ha convertit en una definició ambigua de la ideologia política d'esquerres i la seva defensa de la justícia social, el feminisme i la teoria crítica de la raça. Malgrat que és un terme utilitzat per les dues bandes de l'espectre polític, i la majoria dels americans el veuen de manera positiva (el 56%, segons una enquesta d'Ipsos), últimament la dreta n'està abusant, monopolitzant-lo i pervertint del tot el seu significat.

"Bàsicament, estan utilitzant la paraula woke d'una manera molt àmplia i ambigua per atacar qualsevol cosa que no els agradi", adverteix Givens. "Forma part de les anomenades guerres culturals, i l'estratègia consisteix en inventar amenaces que realment no existeixen per desviar l'atenció dels temes que realment importen. Ho hem vist amb la derogació del dret a l'avortament, la prohibició de llibres que parlin de raça, gènere o identitat sexual a les escoles de Florida, o les lleis contra les persones trans i drag en diversos estats. En comptes de parlar de polítiques econòmiques, salut o infraestructures, se centren en aquests temes per provocar una reacció en els seus votants més conservadors".

La politòloga posa exemples d'altres expressions que estan utilitzant per aconseguir el mateix objectiu: "cultura de la cancel·lació, correcció política, globalisme..." Conceptes de la nova parla nord-americana, que acaben important les dretes llatinoamericanes i europees, i que inunden els debats a les xarxes socials.

stats