Les Filipines combaten el terror jihadista

Les Forces Armades del país estan realitzant atacs aeris contra els terroristes per reduir la seva presència

Ciutadans de les Filipines protesten contra la declaració de la Llei Marcial a Davao, a l'illa filipina de Mindanao
Agències
25/05/2017
3 min

ManilaL'exèrcit de les Filipines ha llançat aquest dijous una ofensiva aèria contra el grup Maute -una organització armada sorgida el 2012 que és afí a l'Estat Islàmic-, en el tercer dia de vigència de la llei marcial. El portaveu de les Forces Armades, Restituto Padilla, ha explicat que les tropes duen a terme "atacs aeris i quirúrgics en àrees ocupades pels terroristes", però ha matisat que s'estan obrint pas lentament perquè "els jihadistes estan col·locant trampes als soldats".

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, va activar la llei marcial a l'illa de Mindanao dimarts a la nit, després que la ciutat de Marawi patís un atac del grup Maute que va acabar amb tres morts i més d'una desena de ferits. En conèixer els fets, el president filipí, que estava de visita oficial a Rússia, va decidir declarar la mesura extraordinària i tornar a la capital, Manila, on va afirmar que "el faria feliç" suspendre la llei en una setmana si la situació s'estabilitzava.

Tot i així, Duterte ja va anunciar ahir dimecres que no descarta prolongar indefinidament la mesura extraordinària a Mindanao i fins i tot ampliar-la a tot el país en cas que s'expandeixi l'amenaça jihadista. El president va fixar un únic condicionant: "La llei marcial es perpetuarà a l'illa fins que la policia i els militars diguin que tot s'ha estabilitzat", però va afegir que "si necessita els cinc anys del seu mandat per aconseguir-ho, la mantindria fins aleshores". La Constitució filipina permet aplicar la llei marcial durant un màxim de 60 dies i el Congrés és l'únic amb potestat per prolongar-la.

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, explica la seva intenció d'ampliar la llei marcial

La mesura podria acabar afectant el conjunt de les Filipines. Duterte va assegurar que, en cas que es confirmi que l'Estat Islàmic s'ha establert a l'illa més poblada del país, Luzon, on hi ha Manila, o a Visayas, les illes centrals, l'estendria a tot el territori "per protegir els ciutadans".

El grup jihadista va escampar el pànic el passat dimarts a la ciutat de Marawi, on va capturar diversos ostatges, es va apropiar d'un hospital i va calar foc en una església, un col·legi i la presó. Com a conseqüència dels combats dels últims tres dies, ja han mort dos policies i cinc soldats, a més d'haver-se produït una trentena de ferits. La majoria d'habitants de la ciutat de Marawi han sigut evacuats per garantir la seva seguretat i l'accés als serveis bàsics.

Rodrigo Duterte és el tercer president de les Filipines que recorre a la llei marcial per sufocar un conflicte intern. Els precedents són Gloria Macapagal-Arroyo (2001-2010), que va aplicar-la durant set dies com a resposta a una lluita oberta entre dos clans rivals, i Ferdinand Marcos (1965-1986), que va declarar-la per contenir la rebel·lió comunista i va mantenir-la durant gairebé una dècada.

El president de les Filipines, en els darrers mesos, està intensificant, en detriment del seu aliat tradicional -els Estats Units-,i altres països com Rússia, on ahir va reunir-se amb el president Vladímir Putin. Duterte va anar a Rússia a buscar suport i ajuda militar i Putin va assegurar-li col·laboració en aquest àmbit.

En declaracions a l'agència russa Tass, el president filipí va anunciar la seva voluntat de privilegiar les connexions amb Moscou: "Obrim una nova pàgina de la història de les Filipines; des de la meva arribada al poder, les nostres relacions amb Occident s'han deteriorat una mica, i per això he decidit dur a terme una política exterior independent". Fa uns quants dies, quan el president nord-americà, Donald Trump, va convidar-lo a la Casa Blanca, el president filipí va donar-li allargues perquè "estava molt ocupat".

stats