Eliminar el Senat, la primera mesura de l'era Renzi
El nou primer ministre italià afronta aquest dilluns el vot de confiança de la cambra alta i anuncia mesures urgents
RomaEl líder del Partit Demòcrata (PD), Matteo Renzi, afronta aquest dilluns el vot de confiança del Senat, el primer pas per ser investit com a primer ministre. Dimarts se sotmetrà a la confiança de la Cambra dels Diputats. Renzi s'ha dirigit als senadors en un discurs previ al debat i ha anunciat la seva intenció d'eliminar la cambra alta.
Els ministres del nou govern de Renzi, el primer executiu paritari de la història d'Itàlia, van jurar el càrrec dissabte. L'exalcalde de Florència es convertirà en el tercer primer ministre consecutiu no escollit a les urnes, i en el primer ministre més jove de la història del país, amb 39 anys.
La legislatura "del canvi"
Renzi ha afirmat al Senat que té la intenció de ser l'últim primer ministre a demanar la confiança de la cambra, ja que té la intenció de suprimir-la. El líder del nou govern ha definit aquesta legislatura com la "del canvi".
Els senadors hauran d'abordar la seva pròpia eliminació el proper mes perquè, segons ha explicat Renzi, serà "el primer pas per executar la credibilitat".
Reformes urgents
El líder del PD ha presentat les línies del seu projecte reformista i ha recalcat la "urgència" de les mesures. Per evitar la situació laboral "cruel i devastadora" que viu el país, Renzi ha proposat mesures concretes i "innovadores" que el nou ministre d'Economia, Pier Carlo Padoan, establirà en un full de ruta concret aquest mateix mes de març.
Renzi ha promès eliminar les traves burocràtiques que frenen l'economia del país, tot i que ha assegurat que és "un dels més atractius per als inversos estrangers".
El proper mes de juny s'abordarà la reforma de la Justícia. Segons Renzi, cal fer canvis en un sistema que "equipara un simple robatori amb un accident de trànsit provocat per una persona èbria".
Transparència
El primer ministre ha promès transparència i ha anunciat un "mecanisme revolucionari" amb el qual cada ciutadà podrà verificar on es destinen els diners públics. També ha reiterat la seva intenció de modificar la llei electoral per tal de dotar el país de més estabilitat política. Vol reforçar el bipartidisme i evitar la fragmentació parlamentària, que els últims anys ha impedit la formació de governs estables.