Elon Musk adverteix que l'extrema dreta és "l'última esperança" d'Alemanya en les pròximes eleccions
El propietari de la xarxa social X publica un article en un diari alemany en què defensa el partit ultra del país germànic
Nova YorkElon Musk, l'home més ric del món, propietari de la xarxa social X i assessor clau del president electe Donald Trump, va sorprendre a molts a Alemanya la setmana passada a l'avalar el partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), que els serveis d’intel·ligència del país germànic vigilen per ser una formació extremista. Aquest diumenge, però, Musk ha anat més enllà i ha explicat en un article d’opinió per què creu que el partit d’extrema dreta és l'"última espurna d'esperança" per a Alemanya en les eleccions anticipades previstes per al 23 de febrer. "Els partits tradicionals han fracassat a Alemanya", ha escrit Musk al diari alemany Welt aquest diumenge. "Les seves polítiques han provocat l'estancament econòmic, el malestar social i l'erosió de la identitat nacional", afegeix.
L'article d'opinió és especialment oportunista quan Alemanya es prepara per a unes renyides eleccions després que la coalició de tres partits del canceller Olaf Scholz s'enfonsés al novembre. Divendres passat, el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, va anunciar oficialment la dissolució del Parlament.
Amb quatre partits principals i tres extremistes d'esquerra i de dreta competint pels escons del Parlament i per la formació de govern, les enquestes afavoreixen la Unió Cristianodemòcrata, la formació conservadora de la mítica excancellera Angela Merkel. No obstant això, l'AfD, amb el seu discurs antiimmigració, es troba en segon lloc, amb aproximadament un 20% de la intenció de vot.
Polèmica per la publicació
L’article de Musk s'ha publicat a l'edició dominical de Welt, un diari conservador que pertany al grup de mitjans Axel Springer, que també és propietari de Politico als Estats Units. Molts dels periodistes del diari han expressat el seu rebuig a l’article. De fet, Eva Marie Kogel, la cap d'opinió del rotatiu, ha dimitit del seu càrrec després de la publicació, segons ha confirmat ella mateixa a la xarxa X.
Preveient que les reflexions de Musk sobre l'AfD podrien ser controvertides, el diari també ha publicat en la mateixa plana un article de resposta de Jan Philipp Burgard, l'editor en cap del rotatiu. "El diagnòstic de Musk és correcte, però el seu enfocament terapèutic, que només l'AfD pot salvar Alemanya, és fatalment defectuós", ha destacat.
Musk, que va donar suport a Trump durant la campanya presidencial nord-americana, també s’ha immiscit en campanyes electorals d'altres països. Per exemple, en els últims mesos ha donat suport a formacions d’extrema dreta tant d'Itàlia com del Regne Unit.
L'AfD es considera que és una formació d’extrema dreta, però també antidemocràtica. De fet, tota la resta de partits del país han rebutjat aliar-se amb aquesta força. Així mateix, desenes de milers d'alemanys van sortir al carrer a protestar aquest any quan es va saber que membres de l'AfD s’havien reunit amb una personalitat de l’extrema dreta austríaca que havia demanat la deportació massiva de migrants. A més, mesos enrere, Björn Höcke, el líder estatal del partit, va ser condemnat dues vegades per haver utilitzat eslògans prohibits de l'època nazi durant actes de campanya. Seccions del partit, inclosa tota la seva branca juvenil, són considerades extremistes pels serveis d'intel·ligència nacional.
"La representació de l'AfD com a extrema dreta és clarament equivocada tenint en compte que Alice Weidel, la líder del partit, té una parella del mateix sexe de Sri Lanka! Això li sona, a vostè, com a Hitler? Au va!", diu Musk al seu article per rebatre les acusacions contra la formació extremista, que ha difós alguns fragments del text a les xarxes socials. De moment és massa aviat, però, per saber quina repercussió pot tenir tot plegat en les enquestes electorals.