L'EMA considera "no provat però possible" el vincle entre els trombes i AstraZeneca

El regulador de la UE continua la investigació i insisteix que els "beneficis superen els riscos dels efectes secundaris"

Estris per a la vacunació amb AstraZeneca a Bélgica, un dels pocs països europeus que no ha aturat la campanya.
31/03/2021
3 min

LondresL'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les sigles en anglès) continua sense treure l'aigua clara en relació amb un possible vincle causa-efecte entre els casos greus de trombes detectats en persones –majoritàriament dones– que han rebut la vacuna d'AstraZeneca. Aquest dimecres, la directora de l'Agència, Emer Cooke, ha assegurat en conferència de premsa que si bé "és possible, el vincle causal" entre la vacuna i els esmentats problemes vasculars, "no s'ha provat" i, en conseqüència, són necessàries "anàlisis posteriors". "No podem dir res més en aquesta etapa" de la investigació, ha reblat.

L'Agència Noruega de Salut, per contra, que ha interromput l'ús de la vacuna d'AstraZeneca, considera "probable" el vincle, encara que també continua investigant. I, com si es tractés de defensar l'orgull nacional, aquest mateix dimecres el govern britànic ha sortit en tromba a refermar la seguretat "al cent per cent" de la vacuna que s'ha desenvolupat als laboratoris de la Universitat d'Oxford i que AstraZeneca produeix tant al Regne Unit com a altres plantes que ha llicenciat arreu del món.

Les paraules de Cooke suposen, bàsicament, que el regulador europeu manté el criteri exposat la setmana passada, quan va assegurar que la vacuna "era segura i efectiva", fet que va propiciar la represa de la campanya a Europa, després que diferents països, entre altres Alemanya, França o Espanya, la suspenguessin.

Amb tot, el nou pronunciament del l'EMA continua sent provisional. I ha tingut lloc hores després que Alemanya en suspengués la utilització per a persones de menys de 60 anys i el Canadà i França per als de menys de 55. Cooke ha avançat també que la setmana vinent arribaran "a una conclusió" que podria ser més definitiva.

Els nivells d'incidents analitzats per l'EMA dels casos de trombes rars –CVST; trombosi sinusal venosa cerebral, que té lloc quan es forma un coàgul de sang als sins venosos cerebrals– s'ha produït majoritàriament en dones de menys de 55 anys. Per aquesta raó, l'Agència ha investigat possibles factors de risc d'aquest col·lectiu. Però d'acord amb la directora de l'EMA, "de moment no s'ha pogut identificar un factor específic, com ara l'edat, el gènere o un historial clínic previ de trastorns de coàguls".

El nombre de CVST que fins ara ha avaluat l'EMA amb dades recollides fins al 22 de març són 62, dels quals 44 a països de l'Espai Econòmic Europeu (EEA, els 27 de la Unió Europea més Islàndia, Liechtenstein i Noruega) sobre una quantitat de dosis administrades d'AstraZeneca de 9,2 milions. Aquesta proporció suposa un risc de 4,7 casos per milió d'habitants.

En els 62 casos analitzats no s'inclou la totalitat dels 31 de què, fins ara, han informat les autoritats alemanyes. D'aquests 31, nou persones han mort i totes, amb l'excepció de dues, eren dones d'entre 20 i 63 anys.

Una de les raons que l'EMA considera que podrien explicar per què la majoria de CVST poden haver afectat les dones vacunades amb AstraZeneca és que la proporció en relació amb els homes és de 2 a 1, segons Peter Arlett, el cap de dades i mètodes analítics de l'EMA. "Per això –ha dit també en la conferència de premsa–, en aquesta etapa és difícil aïllar el fet que hi ha hagut una preponderància de notificacions d'aquest potencial efecte secundari molt rar en les dones i, en particular en dones joves". Amb tot, els especialistes de l'EMA són conscients que si es para atenció "en els individus de menys de 60 anys, aleshores es veuen més casos de CVST dels que esperaríem veure en relació a les dades acumulades", ha dit també Arlett.

Àustria comprarà un milió d'unitats de la Sputnik V

D'altra banda, mentre que Emer Cooke ha assegurat que l'Agència Europea de Medicaments continua "el procés d'avaluació de la vacuna russa Sputnik V sota el mètode de la revisió continuada", l'oficina del canceller austríac, Sebastian Kurz, ha assegurat avui que el seu país n'està ultimant la compra d'un milió de dosis per rebre-les en el segon trimestre de l'any. Si l'acord es confirma, a tot estirar la setmana vinent, Viena s'afegiria a Hongria, entre altres països de la UE, i en rebria 300.000 a l'abril, mig milió el maig i 200.000 més a principis de juny. En aquest sentit, tant París com Berlín avaluen també amb Moscou la possibilitat de comprar la Sputnik V per intentar superar els problemes de la campanya d'immunització.

stats