Empreses israelianes d’espionatge s’estableixen a Barcelona
D'aquesta manera pretenen fugir del control del govern israelià
Barcelona s'ha convertit en la capital europea de les empreses d’espionatge israelianes, que s’hi han establert durant els últims 18 mesos, segons informa el diari Haaretz. Tot un seguit de companyies d’aquest sector han escollit la Ciutat Comtal per considerar que, així, es poden obrir a un mercat més ampli i fugir de les restriccions que els ha imposat el govern israelià després de tot un seguit d’escàndols internacionals.
La majoria d’aquests hackers han passat per la unitat 8.200 de l’exèrcit israelià, una unitat secreta de dimensions colossals especialitzada en la creació i l'aplicació de les tecnologies d’espionatge contra objectius civils i militars d’arreu del món, inclosos els països occidentals. Quan abandonen l’exèrcit, una part considerable dels hackers creen empreses privades que operen amb la tecnologia que ells mateixos han desenvolupat a les forces armades. Aquest negoci, que ha de ser autoritzat per l’exèrcit en cada cas, ha servit a Israel, entre altres coses, per introduir-se fins i tot en països teòricament hostils, com l'Aràbia Saudita, segons va transcendir el 2018 arran de l’assassinat a Turquia del periodista Jamal Khashoggi, crític amb el règim de Riad.
Una de les crítiques més freqüents que s’han dirigit a aquestes companyies és que no només són contractades per terceres parts, sinó que també informen de les seves operacions als serveis d’espionatge israelians pels quals han treballat prèviament. D’aquesta manera, Israel recopilaria una gran quantitat d'informació sobre països del Tercer Món, però també sobre països occidentals, que després faria servir segons els seus interessos.
El programa Pegasus
Un d’aquests casos seria la recopilació d’informació en països com França o Espanya a través del programa Pegasus, que haurien executat els serveis d'intel·ligència del Marroc. Aquestes activitats van provocar recentment una crisi molt tensa entre París, per un costat, i el Marroc i Israel, per l’altre, que només es va resoldre quan Israel es va comprometre que els programes com Pegasus no es farien servir per espiar França. Malgrat això, els serveis d’intel·ligència occidentals desconfien i temen que Israel podria fer servir els programes del tipus Pegasus, dels quals hi ha diverses versions, per espiar Occident mitjançant països del Tercer Món.
La raó per la qual Barcelona s'estaria convertint en la capital europea dels hackers israelians és que aquestes companyies desitjarien fugir del control directe de les autoritats israelianes, malgrat que aquestes empreses han d’informar de les seves activitats al govern de Tel-Aviv.
Davant les crítiques que han suscitat les empreses d’espionatge, Israel hauria impulsat la creació de noves companyies que operarien en països occidentals i països del Tercer Món. Les primeres respectarien les lleis occidentals, mentre que les segones actuarien amb més llibertat en països que són autoritaris o en els quals hi ha dictadures que no respecten els drets humans. En última instància, totes aquestes empreses estan controlades pel govern d'Israel.
Segons Haaretz, “almenys tres equips d’investigadors israelians” que operen amb aquesta mena d’empreses s’han establert a Barcelona en l’últim any i mig. En total, a Espanya, operarien sis grups com a mínim. Un dels equips que és a Barcelona hi ha arribat des de Singapur, i “està especialitzat en buscar punts febles en les defenses dels telèfons intel·ligents a través dels quals es pot instal·lar remotament tecnologia d’espionatge”.
Malgrat que aquestes companyies poden tenir la seva base en països com Espanya, la major part dels seus treballadors són israelians que prèviament han passat pels serveis d’intel·ligència militars. Per exemple, en una de les companyies radicades a Barcelona hi treballen 60 israelians.