El volcà islandès amenaça amb contaminar Reykjavík
L'erupció ha tingut lloc després de setmanes d'activitat sísmica i l'evacuació de 4.000 persones del poble més proper de Grindavík
BarcelonaLa contaminació de gas i cendra provocada per l'erupció d'un dels volcans del sistema volcànic Fagradalsfjall, situat al sud-oest d'Islàndia, amenaça potencialment la capital del país, Reykjavík, que entre aquesta nit de dimarts i primeres hores de dimecres se'n podria veure envoltada, han advertit els experts. El Fagradalsfjall ha entrat en erupció la passada nit de dilluns, a les 22.17, hora local (23.17 a Catalunya), segons l'Oficina de Meteorologia nacional (Met). L'esclat ha tingut lloc després de setmanes d'intensa activitat sísmica al subsol de la península de Reyjanes, fins a provocar un espectacle meravellós i paorós alhora de magma i rius de lava.
Les autoritats islandeses ja havien evacuat al novembre els prop de 4.000 habitants del poble pesquer de Grindavík. La lava, però, de moment no s’hi ha dirigit fins ara, tot i que les esquerdes al sòl s'estenien cap al nucli urbà, que està situat uns 40 km al sud-oest de la capital islandesa. L'aeroport internacional de la capital, Keflavik, continua obert, i pràcticament no s'han registrat retards. Testimonis presencials asseguren que a 30 quilòmetres del volcà és possible sentir la pudor de sofre i gas que desprèn.
Tampoc no hi ha, de moment, problemes de visibilitat per al trànsit aeri general a causa dels núvols de fum i gasos o per la cendra que pot emet a l'atmosfera el volcà, com sí que va passar el 2010, arran de l'erupció de l'Eyjafjallajökull, que va portar el caos aeri a Europa els darrers dies del mes d'abril d'aquell any. Durant les maniobres d'aproximació i enlairament de l'aeroport, els passatgers dels vols comercials poden veure l'espectacle de lava que brolla del subsol.
Al llarg de tota la jornada d'aquest dimarts, la retransmissió en directe del canal de notícies local RUV ha mostrat com les cascades de magma brollaven cap al cel, i en alguns casos s'alçaven fins als cent metres. "L'activitat sísmica, juntament amb les mesures dels dispositius GPS, indica que el magma s'està movent cap al sud-oest i que l'erupció pot continuar en direcció a Grindavík", han explicat des del Met. Posteriorment, però, Magnús Tumi Gudmundsson, catedràtic de geofísica de la Universitat d'Islàndia, ha assegurat que "el curs de la lava, de moment, no amenaça directament cap infraestructura o edificis o zona habitada". I si bé Gudmundsson no pot preveure el que "pot passar els dies que venen", sí que ha destacat que la taxa d'erupció està disminuint". Així i tot, aquesta "és possiblement deu vegades més potent que les que hem vist anteriorment a la península de Reykjanes", ha dit, en declaracions a la BBC. Els càlculs es fan a partir de la cartografia aèria, amb què es fa una mena de mapa topogràfic del riu de lava i es compara amb la quantitat preexistent. L'esquerda a la superfície terrestre té entre els 3,5 i els 4 km de llarg i hi emergeixen entre 100 i 200 metres cúbics de lava per segon.
La policia local ha augmentat el nivell d'alerta i els serveis de protecció civil han demanat a la gent que no s'acosti a la zona.
En els últims anys, la península de Reykjanes ha viscut diverses erupcions en zones despoblades. Als residents de Grindavík, tot i que havien pogut tornar a casa seva entre les 7 del matí i les 9 del vespre cada dia i alguns comerços havien reobert, no se'ls permetia de passar la nit ni passejar per la ciutat. Aquesta setmana justament esperaven una actualització per saber si les normes d'evacuació s'aixecaven per Nadal.
Milers de terratrèmols
La zona ha viscut milers de terratrèmols en els últims dos mesos, però en alguns casos la intensitat havia baixat la setmana passada, fet que va portar alguns experts a pensar que el risc d'una erupció havia disminuït. A prop del lloc, el balneari Blue Lagoon, una de les atraccions turístiques més populars del país, va reobrir diumenge, però dilluns a la nit ja no acceptava reserves.
Reykjanes és un punt calent volcànic i sísmic al sud-oest de la capital, Reykjavík. El març del 2021, fonts de lava van esclatar ja de manera espectacular a partir d'una fissura de 500-750 metres de llargada al sòl del sistema volcànic Fagradalsfjall. Islàndia n'acull 33 d'actius, el nombre més alt d'Europa.
De moment, la gran pregunta és quant de temps pot durar l'erupció. Però és impossible de respondre-la de forma concreta. A partir de la història vulcanològica de la zona, i pel fet que el fenomen actual està produint llengües de lava de mida mitjana, que cobreixen entre 10 i 20 quilòmetres, es podria pressuposar que l'erupció pot "aturar-se al cap d'uns dies", diu Gudmundsson. Però també es podria tractar "d'alguna cosa substancialment més gran, semblants als mars de lava que fluïen en aquesta zona fa uns 2.000 anys". Només el temps donarà la resposta més correcta.
L'abril del 2010, el núvol de cendra de l'erupció volcànica de l'Eyjafjallajokull va provocar el tancament més gran de l'espai aeri europeu des de la Segona Guerra Mundial, amb pèrdues estimades entre 1.500 i 2.500 milions d'euros. La vulcanòloga Evgenia Ilyinskaya ha assegurat a la BBC que és extremadament difícil que es produeixi el mateix nivell d'interrupció que aleshores, ja que els volcans del sud-oest d'Islàndia "no són físicament capaços de generar els mateixos núvols de cendra". LEyjafjallajokul, al sud d'Islàndia, es troba a uns 140 km del volcà de la península de Reykjanes que va entrar en erupció dilluns.