Entra en vigor la caducitat del certificat covid per viatjar: nou mesos després de la segona dosi

La Unió Europea regula a partir de dimarts la validesa del certificat per moure's entre fronteres comunitàries

Una persona mirant el seu certificat covid al mòbil.
2 min

Brussel·lesDes d'aquest dimarts, el certificat covid de la Unió Europea per viatjar té una validesa de nou mesos (270 dies) després de la segona dosi administrada. Després que els vint-i-set governs de la UE hagin arribat a un acord partint de la proposta de la Comissió Europea, aquest febrer entra en vigor aquesta normativa europea que regula només la validesa del certificat per viatjar entre les fronteres comunitàries. Per viatjar fora d'Europa o per a la resta d'usos que cada país aplica al certificat és cada govern qui en decideix la validesa.

Per tant, per viatjar des de Barcelona a qualsevol altre país de la Unió Europea caldrà tenir la tercera dosi o el certificat de recuperació posterior a aquesta data de vigència de la segona punxada per esquivar restriccions addicionals. Ara bé, pot ser que el país de destí sí que accepti un certificat amb més de nou mesos de vigència per entrar a un restaurant, per exemple. Tot i això, Brussel·les sí que recomana a les autoritats de cada país que adaptin les seves normatives estatals en referència a altres usos del certificat a aquest període de validesa per tal d'evitar aquesta mena de situacions incongruents i donar "seguretat" als viatgers.

Fins ara, s'han emès 807 milions de certificats a la UE perquè també s'han unit al sistema europeu altres països, fins a un total d'una seixantena. Tal com explica la Comissió Europea, aquesta actualització "harmonitza" les normes de diferents estats membres i es fa tenint en compte les recomanacions del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), que recomana aplicar dosis de reforç entre tres i sis mesos després de la segona en funció de la situació epidemiològica.

"És necessària una validesa harmonitzada per al certificat digital per garantir la llibertat de moviment a la Unió Europea. Ara cal assegurar que les campanyes de vacunació de reforç avancin el més ràpid possible", ha dit en un comunicat la comissària de Salut, Stella Kyriakides. Brussel·les confia que aquesta homogeneïtzació de criteris permeti evitar de nou el mosaic de restriccions per als viatges dins la Unió Europea que l'òmicron va tornar a provocar.

Països com Portugal o Itàlia van tornar a exigir tests covid als viatgers per entrar al país, fins i tot a aquells que ja comptaven amb el certificat digital amb les dues dosis. Amb aquest període de validesa, la Comissió no només s'assegura que hi hagi un criteri comú, sinó que busca impulsar la tercera punxada per millorar la immunització de la ciutadania.

El certificat digital va entrar en vigor després de la segona onada, quan la llibertat de moviment dins l'espai Schengen va quedar estroncada de nou per la diversitat de restriccions i enfocaments que cada govern va començar a aplicar a les seves fronteres. Aleshores estava en vigor el mapa de colors de la UE que pretenia fixar uns criteris mínims comuns en funció de la situació epidemiològica de cada zona. Ara, amb el certificat, l'enfocament és diferent. Ja hauria de ser indiferent d'on vingui o cap a on vagi la persona mentre estigui en possessió d'un certificat vàlid. Països com Bèlgica, França o Islàndia ja havien anunciat períodes de caducitat del seu certificat i ara, segons explica un portaveu de la Comissió Europea, caldrà que s'adaptin a la norma comuna per als viatges de manera obligatòria. 

stats