Europa

Enviar els menors conflictius a un internat: el pla de Macron per posar ordre als instituts

El govern francès també vol condemnar els pares absents a treballs socials si els fills cometen faltes o delictes

El president francès Emmanuel Macron, en na visita a una escola de París aquest mes.
22/04/2024
4 min

ParísAmb un govern cada vegada més escorat a la dreta, França aposta per més autoritat i disciplina per frenar la violència entre els joves menors d'edat. En només un mes, el país ha viscut episodis de gran violència protagonitzats per adolescents, entre ells l'assassinat al costat del seu institut als afores de París d'un noi de 15 anys, apallissat per coneguts de la víctima, i el de l'agressió a una nena de 13 anys a Montpeller, que va quedar en coma. També sortia de l'institut quan va ser agredida per tres adolescents, entre els quals una noia que era companya de classe.

“No hem de tenir por de dir les coses clares: hi ha un problema de violència entre els joves. I fer front a aquest problema és una de les grans prioritats del meu govern”, ha destacat aquest dilluns el primer ministre, Gabriel Attal. El president de la República, Emmanuel Macron, ja va advertir al gener –després d'un altre episodi de violència al carrer amb la participació d'adolescents molt joves, fins i tot d'onze i dotze anys– que calia “retornar l'autoritat a l'escola”.

Per frenar l'onada d'agressions, Attal ha presentat aquest dilluns un pla contra la violència que suposa “un cop d'autoritat” dins i fora de l'aula amb algunes mesures polèmiques, aplaudides per l'extrema dreta i criticades per partits d'esquerres i sindicats educatius. Una de les propostes és la possibilitat d'enviar els adolescents problemàtics i conflictius a un internat, sempre amb el consentiment dels pares. Segons les dades de l'executiu, hi ha unes 50.000 places d'internat lliures actualment a França.

Pares desbordats

“Sabem que hi ha molts pares que estan desbordats i que podrien estar-hi interessats”, ha afirmat el primer ministre. L'estada, que podria ser un any sencer o limitada als períodes de vacances, estaria totalment o parcialment finançada per l'Estat.

El govern francès considera que és una mesura “de prevenció”, per evitar que els adolescents conflictius acabin sent “delinqüents”. “Prefereixo gastar diners en internats que impedeixen que els joves es perdin i esdevinguin delinqüents en lloc d'haver de gastar molt més per fer front a la delinqüència”, ha afirmat Gabriel Attal en unes declaracions que ha fet en la visita d'un internat a Niça que participa en una prova pilot. Un grup d'adolescents passarà aquestes vacances –algunes regions franceses comencen avui vacances escolars de dues setmanes–, a l'internat en comptes d'estar-se a casa amb la família.

Obligats a anar a l'internat

Attal i el ministre de Justícia han intercanviat algunes paraules amb els nens i adolescents que participen a la prova pilot que han donat lloc a situacions incòmodes pels membres del govern. “Macron és dolent”, li ha etzibat un dels més joves, un nen d'uns 10 o 11 anys. Un altre s'ha queixat que participava a la prova pilot obligat per la seva família: “La meva mare m'ha forçat a venir”, li ha dit a Attal. Els infants i adolescents passaran dues setmanes fent activitats culturals, tallers per parlar de drogues o dels valors de la República i visitaran un antic camp d'internament i deportació de la Segona Guerra Mundial. També aprendran a cantar La marsellesa.

Els sindicats creuen que la mesura no és la solució. “Em costa imaginar que un jove que és violent a fora, que no fa cas als seus pares, pugui, de cop i volta, perquè està en un internat, transformar-se”, ha advertit a France Info la portaveu del Sindicat Nacional de Personal Directiu de Centres d'educació (SNPDEN), Dominique Gobetti.

Una altra proposta del govern adreçada als instituts de barris conflictius és que les portes dels centres educatius de secundària estiguin obertes de 8h a 18h, per evitar que els adolescents estiguin tota la tarda al carrer. A l'institut podran esmorzar abans de començar les classes i a la tarda, quan acabi l'horari lectiu, podran fer activitats esportives i culturals. La idea és la mateixa que la dels internats: allunyar els adolescents dels carrers i d'entorns conflictius perquè no acabin sent delinqüents.

Condemna per als pares

El pla inclou altres mesures sorprenents encaminades a responsabilitzar els pares dels actes comesos pels seus fills, com la possibilitat que els pares i mares “absents”, aquells que no compleixen el seu deure com a progenitors, siguin condemnats a treballs socials si els seus fills cometen delictes o faltes. També es podrien enfrontar a sancions econòmiques si no compareixen davant del jutge quan aquest els citi. I l'executiu adverteix que la mesura també s'aplicarà als progenitors que no visquin amb els fills, per exemple en casos de famílies on els menors visquin només amb la mare perquè el pare se n'ha desentès. “No és només el progenitor que visqui amb el nen qui ha de pagar”, adverteix l'executiu.

En matèria de dret, el govern també vol agilitzar les condemnes per als menors d'edat, per permetre sancions “immediates”. Pel que fa a l'autoritat a l'escola, el primer ministre proposa que els infants de primària es posin drets quan entri el seu mestre. En moltes escoles públiques franceses, ja és habitual que els alumnes s'aixequin quan entren persones adultes en senyal de respecte. A principis d'any, el president Macron també es va mostrar favorable que totes les escoles ensenyin l'himne nacional de França, La marsellesa.

stats