Erdogan ordena declarar 'persona non grata' deu ambaixadors occidentals
El president ho exigeix després que els diplomàtics hagin demanat l'alliberament d'un opositor empresonat
BarcelonaEl president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha ordenat aquest dissabte al seu ministre d'Exteriors declarar, com més aviat millor, persona non grata deu ambaixadors occidentals –entre els quals els de França, Alemanya, el Canadà i els EUA– per haver publicat un text conjunt en què demanen la llibertat del filantrop, activista i opositor turc Osman Kavala. Kavala porta en presó preventiva des del 2017 i està acusat, entre altres càrrecs, de “conspirar contra l’estat” i d’haver participat en l’intent de cop d’estat del 2016, cosa que l’opositor nega. Aquest episodi és l'últim d'una sèrie de xocs i picabaralles diplomàtics entre la Turquia d'Erdogan i els seus aliats occidentals, que també són els seus principals socis econòmics.
"He donat les instruccions necessàries al nostre ministre d'Exteriors; li he dit que ho resolgui com més aviat millor i que declari aquests deu ambaixadors persona non grata", ha dit Erdogan durant un discurs a la ciutat d'Eskisehir. Dilluns passat, els ambaixadors d'Alemanya, Dinamarca, França, Finlàndia, els Països Baixos, Suècia, Noruega, Nova Zelanda, el Canadà i els Estats Units van emetre un comunicat conjunt amb motiu de l'aniversari de l'empresonament d'Osman Kavala. "Aquests deu ambaixadors venen a donar ordres al ministeri d'Exteriors. Quin desvergonyiment és aquest? On us creieu que sou? Això és Turquia! Jo també he donat ordres al ministeri d'Exteriors: que aquests deu ambaixadors siguin immediatament declarats persona non grata, així entendran i sabran què és Turquia", ha detallat Erdogan durant el míting a Eskisehir. De moment, no hi ha hagut reacció oficial de cap dels països implicats. Serà clau veure en els dies que venen si l'amenaça d'Erdogan s'acaba materialitzant o si es queda en res.
El cas Kavala
Kavala va ser detingut l'octubre del 2017, acusat de ser "instigador i líder" de les massives protestes populars del 2013 al parc Gezi d'Istanbul, una manifestació ecologista que es va transformar ràpidament en una denúncia laïcista del creixent autoritarisme de govern islamista turc. Després de ser absolt, Kavala va ser acusat d'espionatge i de vincles amb el fallit cop d'estat del 2016.
"Els retards continus en el judici, inclosa la fusió de diferents casos i la creació d'altres després d'una absolució, llancen una ombra sobre el respecte a la democràcia, l'estat de dret i la transparència del sistema judicial turc", deia el breu comunicat dels deu ambaixadors occidentals. Els signants "creuen que una resolució justa i ràpida d'aquest cas s'ha d'ajustar a les obligacions internacionals de Turquia i les seves lleis nacionals", afegia el text, demanant "la urgent posada en llibertat" de Kavala, d'acord amb les sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans.
L’endemà de la publicació d'aquesta carta, el ministeri d'Exteriors turc ja va convocar els deu ambaixadors per retreure'ls la iniciativa, que titllava de "contrària a les pràctiques diplomàtiques", assegurant, a més, que intenten "polititzar" un procés judicial.