Espanya envia vaixells militars al mar Negre i el Mediterrani i ofereix avions a Bulgària

S'uneix a la flota permanent de l'OTAN davant l'augment de les tensions amb Rússia

Un avió Eurofighter de l'exèrcit espanyol.
ARA
22/01/2022
3 min

BarcelonaEl govern espanyol ha decidit enviar vaixells militars al Mediterrani oriental i al mar Negre per unir-se a la flota permanent de l'OTAN, com a part de l'estratègia dissuasòria en un moment de tensió creixent a la zona, amb les tropes russes amenaçant la frontera amb Ucraïna. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha explicat aquest dijous que un vaixell dragamines ja està en ruta des de dilluns, i que la fragata Blas de Lezo, amb 215 mariners a bord, salparà d'aquí "tres o quatre dies". L'executiu de Pedro Sánchez també ha ofert enviar avions de combat a Bulgària.

La titular de Defensa ha insistit que el govern espanyol aposta per una "resposta exclusivament diplomàtica" a la crisi a l'est d'Europa, però ha remarcat el missatge que l'Aliança Atlàntica porta setmanes defensant: "Rússia no pot dir a cap altre país què pot fer; l'OTAN protegirà i defensarà la sobirania de qualsevol país que pugui o vulgui entrar-hi". Una de les principals exigències de Moscou en les negociacions obertes amb els Estats Units i l'Aliança Atlàntica és la garantia que ni Ucraïna ni cap altre país s'adhereixi a l'aliança militar, i ho posa com a condició per desescalar les tensions. Amb tot, l'OTAN ha repetit una i una altra vegada que ho rebutja contundentment, i ha deixat la porta oberta per a qui s'hi vulgui unir. L'Aliança no preveu, ni de manera preventiva, incrementar la seva presència militar a Ucraïna, que no n'és membre, però ha avisat que no dubtarà en fer-ho si Moscou l'envaeix. I el que sí que ha decidit fer és augmentar la pressió dissuasòria.

Reforç a les forces permanents

Robles ha recordat que Espanya fa anys que participa en tots els desplegaments que organitza l'Aliança Atlàntica, i ha explicat que, en aquest cas, s'ha avançat la sortida dels vaixells en el marc del que ha decidit l'organisme internacional. L'increment de forces militars russes a la frontera amb Ucraïna i el trasllat d'equipament militar i tropes a països aliats com Bielorússia ha posat en alerta l'OTAN, que ha decidit tenir totes les seves forces permanents al complet.

La contribució espanyola al desplegament de l'OTAN arriba després que el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, i el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, parlessin sobre una resposta coordinada a l'amenaça de Rússia a Ucraïna en una reunió aquest dimarts a Washington. D'aquesta manera, Espanya se suma als moviments recents d'altres països de l'Aliança. Dinamarca ha dit aquesta setmana que enviaria una fragata al mar Bàltic, i el president francès, Emmanuel Macron, s'ha ofert a enviar tropes a Romania.

L'Exèrcit de l'Aire espanyol ja va desplegar el febrer de l'any passat sis avions Eurofighter a una base aèria pròxima a la localitat romanesa de Constanta, des d'on es van fer patrulles de vigilància al mar Negre, i aquest any l'Estat Major de la Defensa ha ofert repetir la missió a Bulgària. Aquest desplegament seria paral·lel al que avions de combat espanyols realitzaran a partir de la primavera a Lituània –un desplegament habitual– per protegir l'espai aeri de les repúbliques bàltiques.

La ministra de Defensa ha recordat, a més, que ja fa sis anys que Espanya manté més de 300 soldats a Letònia, a un centenar de quilòmetres de la frontera russa, on també té desplegats vehicles de combat que participen activament en les mesures dissuasòries de l'OTAN, reforçades des de l'annexió de Crimea per part de Rússia el 2014.

stats