Brexit

Espanya, el Regne Unit i Brussel·les veuen "avenços significatius" en l'acord de Gibraltar

Les tres parts eviten donar més detalls de la trobada però avancen un principi d'acord en la gestió de les fronteres

Cameron, Sefcovic i Albares sortint de la reunió d'aquest divendres.
12/04/2024
2 min

Brussel·lesLes negociacions entre Espanya, el Regne Unit i Brussel·les sobre l'acord post-Brexit de Gibraltar feia temps que es trobaven en punt mort, però una reunió entre totes les parts feta a la capital belga ha aconseguit per fi desencallar-les. "Les negociacions s'han celebrat en una atmosfera constructiva i s'han aconseguit avenços significatius", diu un comunicat conjunt emès aquest divendres.

De fet, tot i que no s'ha tancat l'acord, aquest era l'objectiu principal de la primera trobada que han mantingut el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, el seu homòleg britànic, David Cameron, i el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, i el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de les relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit, Maros Sefcovic.

És la primera vegada, després de més de dos anys i mig i de fins a 18 rondes de diàleg d'àmbit tècnic entre Brussel·les i el Regne Unit sense resultats definitius, que es fa una reunió d'aquest format i amb representants polítics. "Els participants coincideixen que ha sigut un dia productiu", insisteix el text consensuat en una trobada que s'ha allargat al voltant de tres hores.

Principi d'acord en la gestió de les fronteres

Malgrat que ni Albares ni Picardo han volgut donar detalls sobre quins punts s'han tractat i pactat, el comunicat assenyala que ja "s'han acordat les línies polítiques generals" d'algun dels punts més importants, com és el que afecta l'aeroport, l'entrada i sortida de béns i la mobilitat. És a dir, tot el que té a veure amb la gestió de les fronteres que separen Gibraltar de l'estat espanyol.

De fet, un dels punts que han encallat les negociacions fins ara és l'aeroport de Gibraltar, perquè és al penyal que uneix el territori britànic amb l'espanyol i és un territori en disputa entre els dos estats. En la reunió d'aquest divendres, però, Albares ha assegurat que s'han deixat les qüestions de sobirania a banda per avançar cap al pacte definitiu.

Cal recordar que durant les festes de Nadal del 2020 Espanya i el Regne Unit ja van acordar la retirada de la tanca de Gibraltar una vegada hagués acabat el procés del Brexit per facilitar el trànsit de més de 10.000 treballadors. També es va consensuar que els controls fronterers es traslladessin al port i a l'aeroport del territori britànic i que els coordinés Frontex durant almenys quatre anys.

En aquest sentit, una altra de les qüestions més espinoses de l'acord és quina policia controla l'entrada i sortida de béns i de persones. Madrid volia que se n'encarreguessin els cossos de seguretat espanyols, però Londres s'hi negava. Per això, almenys durant un període transitori, s'ha confiat en l'agència de control de fronteres de la Unió Europea.

Ara, però, amb el nou acord que estan negociant Brussel·les, Espanya i el Regne Unit es pretén donar més "confiança, seguretat jurídica i estabilitat a les vides de les persones de tota la regió", segons conclou el comunicat. La intenció és arribar a un consens definitiu abans que es dissolgui l'actual Comissió Europea, cosa que es preveu que passi la tardor que ve.

stats