Una espia xinesa fa de Westminster el centre d'operacions

L'MI5 alerta d'una advocada com a agent al servei de Pequín per influir en la política del Regne Unit

Imatge exterior presa aquest dijous del despatx de l'advocada xinesa Christine Lee
13/01/2022
2 min

Sobre la creixent ineficàcia dels aparells d'intel·ligència britànics hi ha proves més que sobrades. John le Carré se n'ha ocupat a bastament en la seva obra, també en la novel·la pòstuma, tot just publicada en català, Silverview. L'MI6, el servei exterior, ho va demostrar també amb escreix amb les assegurances errònies que va donar al govern de Tony Blair –o plegant-se a les exigències polítiques del llavors líder laborista– de l'existència d'armes de destrucció massiva a l'Iraq de Saddam Hussein que van conduir a la invasió del 2003.

I ara, al centre de la tempesta, hi ha l'MI5, l'espionatge interior, que tot just ha denunciat aquest dijous les activitats d'una advocada xinesa establerta a Londres, Christine Lee, com a "agent del govern xinès" i al servei del Partit Comunista Xinès, que fa anys que porta a terme tasques d'interferència en la política del Regne Unit i que té, com a centre d'operacions, el Parlament de Westminster. Tasques dutes a un nivell tan alt que Lee ha arribat a tenir accés en anys anteriors fins i tot a dos primers ministres conservadors, David Cameron i Theresa May. A través d'una entitat anomenada British Chinese Project, i amb donacions de centenars de milers de lliures als partits polítics i a parlamentaris a títol individual, l'MI5 creu que Lee ha tractat "d'interferir políticament" en l'activitat del Regne Unit en relació amb el règim de Pequín. Londres ha sigut molt crític els últims anys per la deriva autoritària i repressora que Pequín ha pres amb el moviment pro democràcia de Hong Kong i també per la violació dels drets humans de la minoria uigur.

La comunicació pública als parlamentaris feta per l'MI5 és un fet extremadament excepcional per a una agència d'espionatge. Les donacions que Lee feia provenien, segons les seves pròpies manifestacions, de la comunitat sino-britànica. Però, d'acord amb la seguretat interior del Regne Unit, provenien de la Xina i de Hong Kong i sempre de fons paral·lels o relacionats amb el règim de Xi Jinping.

L'advocada havia sigut elogiada públicament per la primera ministra, Theresa May, i distingida amb els premis Points of Light que concedeix Downing Street. La premier, en el càrrec del 2016 al 2019, la va destacar i li va desitjar: "Molta sort amb la vostra feina per promoure la inclusió i la participació del poble sino-britànic en el sistema polític del Regne Unit". La justificació per al premi va ser que Christine Lee havia "dedicat la seva vida a construir una comunitat sino-britànica vibrant", amb la intenció d'integrar-la plenament. Per contra, l'alerta de l'MI5 al Parlament indica que Lee "treballa en coordinació amb el Departament de Treball del Front Unit (UFWD) del Partit Comunista Xinès (PCC)".

stats