Els Estats Units autoritzen l'ús d'emergència de la pastilla de Pfizer

És el primer tractament que es pot prendre a casa i s'espera que es converteixi en una eina clau per combatre la pandèmia

La farmacèutica Pfizer ha creat una pastilla com a tractament
ARA
22/12/2021
2 min

BarcelonaEls Estats Units han autoritzat l'ús d'emergència de la pastilla de la farmacèutica Pfizer contra el covid-19. Es tracta del primer tractament via oral que la població nord-americana podrà prendre a casa seva i que té l'objectiu d'evitar morts i emmalaltir de forma greu. L'Administració d'Aliments i Fàrmacs dels Estats Units (FDA segons les sigles en anglès), l'entitat encarregada de regular els medicaments al país, ha especificat que es podrà fer servir per tractar casos moderats en adults i menors que pesin almenys 40 kg. Segons els resultats preliminars dels assajos, el fàrmac fa caure en un 89% el risc d'hospitalització o de morir entre els infectats per coronavirus, en comparació amb els que van prendre un placebo.

S'espera que la pastilla de Pfizer es converteixi en una eina clau per combatre la pandèmia, en un moment en què els casos augmenten arreu del món a causa de l'expansió de la variant òmicron. Fins ara, tots els tractaments als Estats Units contra el covid-19 s'administraven a través d'una injecció o per via intravenosa.

El medicament es vendrà amb el nom de Paxlovid i només es podrà comprar amb recepta mèdica. Segons les indicacions, cal prendre'l tan bon punt se sap que s'està contagiat i, com a màxim, al cap de cinc dies de l'aparició dels primers símptomes. Es pren dues vegades al dia, cada dotze hores, i durant uns cinc dies. Cal combinar-lo amb un antiviral àmpliament utilitzat contra el virus de la immunodeficiència humana.

Aprovada també per l'EMA

La píndola bloqueja l'activitat d'un enzim específic que el coronavirus necessita per replicar-se al cos, un mecanisme similar al de la pastilla desenvolupada per la farmacèutica Merck als Estats Units i al Canadà.

S'espera que l'Administració d'Aliments i Fàrmacs també doni aviat el vistiplau a la pastilla de Merck, encara que les dades mostren que la de Pfizer és més efectiva i té menys efectes secundaris –principalment, alteració del gust i, en alguns casos, vòmits o diarrea–. La farmacèutica Pfizer, un dels actors clau en la lluita contra el virus, ha deixat clar que està preparada per començar a distribuir immediatament les seves pastilles i augmentar la seva producció de 80 a 120 milions a l'any.

L'Agència Europea de Medicaments també va avalar fa una setmana l'ús de la píndola de Pfizer i va recomanar l'autorització de dos tractaments més contra els casos de covid greu a la Unió Europea: l'anticòs monoclonal sotrovimab (comercialitzat amb el nom de Xevudy), indicat per a pacients de més de 12 anys i ja disponible en alguns països, i el medicament immunosupressor anakinra (Kineret), que va dirigit únicament a pacients adults. El medicament està a l'espera de l'aprovació, ara, de la Comissió Europea. Serà cada país soci, però, qui haurà de decidir finalment si n'autoritza el subministrament.

stats