Els Estats Units diuen que "és hora d'acabar la guerra" de Gaza

Biden s'ha reunit amb Netanyahu en persona per primera vegada des que va visitar Israel després del 7 d'octubre

3 min
Biden i Netanyahu aquest dijous al Despatx Oval

WashingtonDesprés de mesos de tensions i ultimàtums per part de Washington, el president Joe Biden i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, s'han trobat cara a cara aquest dijous a la Casa Blanca. Ha estat la primera vegada que tots dos dirigents parlen en persona d'ençà que el nord-americà va visitar Israel després de l'atac del 7 d'octubre, i arriba quan es compleixen 9 mesos de la guerra. Malgrat les "dures trucades" telefòniques que Biden va tenir durant la primavera amb Netanyahu, avui tot han estat somriures i abraçades. La trobada s'ha centrat a escenificar la bona sintonia entre els dos socis, deixant la política en un segon pla.

Igual que va fer ahir durant el seu discurs al Congrés nord-americà, Netanyahu ha agraït la col·laboració de Washington. "Vull agrair-te els 50 anys de servei públic i els 50 anys de suport a l'estat d'Israel", ha dit el dirigent israelià. Aquesta setmana l'Institut Jueu per Afers de la Seguretat Nacional ha publicat un informe de les entregues públiques d'armes a Tel-Aviv: en total, des que va començar la guerra de Gaza, els Estats Units han enviat més de 20.000 bombes no guiades, unes 2.600 bombes guiades i 3.000 míssils de precisió, així com avions, municions i defenses aèries.

Ahir al Congrés Netanyahu va demanar als seus socis que s'afanyessin a enviar-los més armes: "Doneu-nos les eines i acabarem la feina".

"És moment d'acabar amb la guerra"

Ara bé, Biden no ha volgut fer cap comentari sobre la gestió de la guerra. Ha deixat que sigui John Kirby, portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, qui parli de la part política. A la roda de premsa diària que fa la Casa Blanca, Kirby ha dit que el president planeja augmentar la pressió sobre el seu homòleg perquè faci les concessions finals i s'arribi finalment a un acord amb Hamàs per a l'alto el foc. "És hora d'acabar la guerra i una de les principals coses de les quals el president parlarà avui amb el primer ministre és com hi arribarem, com acabarem aquesta guerra, i la millor manera, segons el seu punt de vista, és aconseguir aquest acord," ha remarcat Kirby.

En aquest sentit, el portaveu ha destacat que estan més a prop que mai d'arribar a un acord, però que encara hi ha algunes diferències que cal solucionar. De fet, ha intentat treure responsabilitat a Israel per la dilatació de les negociacions. "Els israelians ja han fet moltes concessions per arribar fins a aquest punt", ha dit, i ha afegit que "Hamàs, a través dels seus interlocutors, ha fet concessions per arribar a aquest punt. I, tot i això, encara no hi som. Així que encara calen més concessions". Mentrestant, la xifra de palestins morts en el conflicte ja supera els 39.000 segons el recompte de les autoritats palestines.

Kirby també ha afirmat que "l'Iran ha estat finançant i encoratjant les protestes" contra la guerra de Gaza. L'afirmació del portaveu del Consell de Seguretat nord-americà repeteix l'acusació que feia ahir Netanyahu des del faristol del Congrés contra els milers de manifestants que rodejaven el Capitoli en contra de la seva visita.

La trobada de Biden i Netanyahu coincideix amb un punt d'inflexió dins de la política nord-americana, després que el president nord-americà hagi renunciat a la candidatura demòcrata. Ara tot apunta que serà la seva vicepresidenta, Kamala Harris, qui encapçalarà la butlleta electoral. Netanyahu també té prevista una reunió privada amb Harris aquest dijous a la tarda, hora nord-americana.

Durant els tres anys i mig de govern, Harris sempre s'ha mostrat més crítica amb Israel, i ara que ha activat el mode campanya serà important veure quina és la postura que adopta durant la seva trobada amb Netanyahu. De moment Harris ha publicat un comunicat com a vicepresidenta en què ha condemnat la crema de banderes nord-americanes durant les protestes d'ahir contra la visita del primer ministre israelià. "Dono suport al dret de protesta pacífica, però siguem clars: l'antisemitisme, l'odi i la violència de qualsevol mena no hi tenen cabuda, a la nostra nació", ha dit.

stats