Els Estats Units no sabien que Israel atacaria Beirut

L'ambaixador nord-americà a l'ONU ha defensat que "Israel té dret a defensar-se de Hezbollah"

3 min
Biden aquest divendres en una reunió de gabinet

WashingtonIsrael no havia informat als Estats Units que planejava dur a terme el bombardeig sobre Beirut, que ha deixat almenys 12 morts, fins després que s'ha produït l'atac. "No tinc coneixement de cap notificació prèvia als atacs", ha assegurat aquest divendres el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units, John Kirby. El portaveu ha evitat fer més comentaris sobre els fets i ha insistit que la Casa Blanca està treballant per evitar una escalada. Washington admet que el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu està tirant pel dret sense el vistiplau del seu principal soci i aliat, els Estats Units.

Durant els atacs dels últims dies que han fet explotar buscapersones i walkie talkies, els nord-americans han demanat evitar més accions per no escalar el conflicte. Dimecres el secretari d'Estat Antony Blinken feia una crida a frenar l'escalada i assegurava que la Casa Blanca estava treballant intensament per evitar que s'obri un segon front. Dos dies Israel ha llançat bombes sobre Beirut. El secretari de Defensa, Lloyd Austin, va cancel·lar dijous el viatge a Jerusalem que tenia planejat per a la setmana vinent.

El bombardeig sobre Beirut qüestiona la capacitat que té Washington per influir en les decisions del seu soci, que depèn de l'ajuda econòmica i militar nord-americana. No és el primer cop que Netanyahu ignora els avisos de Biden: ja va passar el mes de maig amb Rafah. El president nord-americà va amenaçar el seu homòleg que deixaria d'enviar-li armes si entrava a la ciutat del sud de Gaza, on es refugiaven més d'un milió de palestins desplaçats pels bombardejos indiscriminats. Israel va desobeir l'ultimàtum, però el flux d'armes no s'ha aturat.

"Seguim intentant, i hem intentat des del principi, assegurar-nos que tant les persones del nord d'Israel com les del sud del Líban puguin tornar a casa seva. I tornar-hi de manera segura. Tot el nostre equip està treballant amb la comunitat d'intel·ligència per intentar aconseguir-ho. Continuarem fins que ho aconseguim", ha assegurat el president Joe Biden a la premsa en ser preguntat sobre les conseqüències que tindrà l'atac sobre Beirut en les negociacions de l'alto el foc. "Si algun cop dic que no és realista, llavors més valdria que plegués. Moltes coses no semblen realistes fins que les aconseguim. Hem de seguir intentant-ho", ha insistit.

Abans que Israel iniciés la seva ofensiva contra Hezbollah, un enviat del president Biden, Amos Hoschtein, s'havia reunit amb Netanyahu a Israel, segons informen mitjans israelians. Hoschtein havia advertit als dirigents israelians del risc d'una escalada en el front del Líban. Com a resposta, Netanyahu va assegurar que farien "el que fos necessari" per assegurar la seguretat de l'estat hebreu. L'endemà de la reunió explotaven centenars de buscapersones al sud i l'est del Líban.

"Israel té dret a defensar-se de Hezbollah"

Durant la reunió d'urgència del Consell de Seguretat sobre la qüestió palestina, l'ambaixador dels Estats Units davant l'ONU, Robert A. Wood, ha insistit que Washington "no té cap paper en els incidents" i que "totes les parts han d'abstenir-se de caure en accions que escalin" la situació. Així i tot, Wood ha defensat que "Israel té dret a defensar-se de Hezbollah" i ha assenyalat Hamàs com el culpable de la situació. "Fins que va haver-hi els atacs terroristes de Hamàs [el 7 d'octubre] la calma es mantenia a la línia blava".

Rosemary DiCarlo, subsecretària general d'Assumptes Polítics i de Consolidació de la Pau de l'ONU, ha demanat que aquells "estats que tenen influència sobre les parts" actuïn "ja" per evitar una guerra total, en una clara al·lusió als EUA. Una petició que també ha fet la delegació de la Xina durant el seu torn al Consell de Seguretat: "Instem que els països que tenen influència sobre Israel prenguin mesures tangibles perquè Israel no segueixi per aquest camí".

La complicitat de Washington en els més de 40.000 morts a Gaza després de gairebé un any de guerra té un fort cost polític per a Biden i els demòcrates, tant dins de casa com en l'àmbit internacional. Ara bé, l'obertura d'un nou front al Líban obre un escenari que amenaça de desencadenar una guerra regional on, si hi intervé l'Iran, els Estats Units s'hi poden veure arrossegats, un fet que la Casa Blanca vol evitar.

La manera més efectiva de pressionar Israel és el suport militar i diplomàtic, i Netanyahu ja ha vist en altres ocasions com les amenaces al final no s'han complert. La qüestió és si ara Washington, davant el perill d'un possible conflicte que l'afecti directament, adoptarà una postura més dura per fer-se escoltar. Pel que fa a l'atac sobre Beirut, no és la primera vegada que Israel ignora al seu soci. El 1967, a la guerra dels Sis Dies, l'exèrcit israelià va tirar pel dret, tot i la negativa del president Lyndon B. Johnson, que estava empantanat a la guerra del Vietnam.

stats