Els Estats Units publiquen el vídeo de l'incident d'un caça rus amb el dron abatut al mar Negre
Les imatges confirmen la versió de Washington
BarcelonaEls Estats Units han publicat un vídeo que mostra el moment en què un caça rus va xocar dimarts contra un dron de vigilància nord-americà que sobrevolava el mar Negre. Les imatges difoses per Washington mostren un fragment de menys d'un minut dels fets, on es veu el caça rus passant a gran velocitat i a molt curta distància per sobre del dron, un Reaper MQ-9, i llançant-li al damunt una substància. El Pentàgon va dir que en una enèsima passada el caça rus va topar amb el dron, moment en què es va perdre la imatge de la càmera de l'aparell durant 60 segons, però en el vídeo no es mostra el moment de la col·lisió. Les imatges donen suport a la versió del Pentàgon, que va parlar d'una maniobra "temerària".
La versió de Washington és que dos caces Su-27 van estar seguint el dron, que feia una operació rutinària de vigilància, durant 30 o 40 minuts, s'hi van encreuar "de manera perillosa i no professional" i un d'ells li va tirar combustible al damunt i després va tocar el seu propulsor, cosa que va obligar el comandament de l'aparell no tripulat a llançar-lo al mar, a prop de l'illa de la Serp, a l'oest de la península de Crimea. En el vídeo es veu el moment en què el caça aboca una substància sobre l'aparell no tripulat. El xoc es va produir en espai aeri internacional sobre el mar a l'oest de la península de Crimea, que Rússia considera territori propi després d'annexionar-se-la ara fa nou anys.
Moscou, però, va contradir els Estats Units i va assegurar que els avions russos no havien entrat en contacte directe amb l'aparell nord-americà en cap moment ni el van atacar, cosa que sembla desmentida per les imatges difoses aquest dijous.
On són les restes?
Rússia ha dit aquest dimecres que està intentant recuperar les restes de l'aparell. Per la seva banda, el Pentàgon ha assegurat que també les està buscant, però que pot ser que no apareguin mai. La qüestió és delicada, perquè si el Kremlin acaba rescatant el dron podria obtenir informació confidencial sobre les tecnologies d'espionatge que conté i compartir-la amb la Xina, que té un programa avançat d'aquestes armes no tripulades.