Armament
Internacional03/01/2022

Els EUA, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit es comprometen a evitar una guerra nuclear

Els cinc membres permanents del Consell de Seguretat refermen els compromisos de desnuclearització

BarcelonaAmb l'any nou ha arribat un petit senyal de distensió, encara que sigui en forma de declaració. Els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU –els Estats Units, la Xina, Rússia, França i el Regne Unit– es comprometen a evitar una guerra nuclear. "Afirmem que una guerra nuclear no es pot guanyar i no s'ha de lluitar mai", diu el comunicat fet públic aquest dilluns sota el títol de Declaració P5 per prevenir una guerra nuclear i evitar carreres armamentístiques. Un pas significatiu, perquè arriba en plena escalada de tensions entre els Estats Units i Rússia a Ucraïna, i entre els Estats Units i la Xina a Taiwan, però també perquè tant el líder rus, Vladímir Putin, com l'anterior president nord-americà, Donald Trump, havien sortit de diversos pactes de no proliferació i havien apostat en els últims anys per la modernització i expansió dels seus respectius arsenals.

"Atès que l'ús d'armes nuclears té conseqüències de gran abast, també afirmem que les armes nuclears –mentre continuïn existint– haurien de servir per a finalitats defensives, com a dissuasió d'agressions i per prevenir la guerra. Considerem fermament que l'expansió d'aquest tipus d'armes s'ha d'impedir", diuen les cinc potències en el text. Un senyal contundent que arriba el mateix dia que es reprenen les converses amb l'Iran a Viena per intentar salvar el pacte nuclear, que pretén evitar que el règim dels aiatol·làs aconsegueixi també capacitats nuclears.

Cargando
No hay anuncios

Les cinc grans potències nuclears –no les úniques– reafirmen, doncs, el seu compromís amb "els acords bilaterals i multilaterals de no proliferació, desarmament i control d'armes", com el tractat de no proliferació nuclear (TNP). "Cada un de nosaltres tenim la intenció de mantenir i reforçar encara més les nostres mesures nacionals per prevenir l'ús no autoritzat o no intencionat d'armes nuclears. Reiterem la validesa de les nostres declaracions anteriors reafirmant que cap de les nostres armes nuclears s'apunta l'una a l'altra ni a cap objectiu d'un altre estat", diu també el comunicat, que es compromet amb "un món sense armes nuclears".

Els cinc governs asseguren que seguiran "buscant enfocaments diplomàtics bilaterals i multilaterals per evitar confrontacions militars", una afirmació que resulta rellevant en l'actual context de tensió entre diverses d'aquestes mateixes potències.

Cargando
No hay anuncios

Dos anys de l'atac a Soleimani

Tot plegat el mateix dia, també, que es compleixen dos anys de l'assassinat del general iranià Qasem Soleimani, mort pels trets d'un dron nord-americà, i que va desencadenar una escalada de tensió entre Washington i Teheran que va fer témer el pitjor. Amb motiu de l'efemèride, el president de l'Iran, Ebrahim Raisí, ha demanat aquest dilluns la "llei del talió" per a l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que va donar l'ordre de matar Soleimani, un dels homes més poderosos del Pròxim Orient i líder de la Força Quds, el cos d'elit de la Guàrdia Revolucionària dedicat a defensar els interessos de l'Iran a l'exterior.

Cargando
No hay anuncios

“El violador, assassí i criminal, l'expresident dels Estats Units, ha de ser jutjat, ha de ser sotmès a la llei de ghesas (talió)”, ha afirmat Raisí durant una cerimònia en memòria de Soleimani, celebrada en la mesquita Mosala de Teheran. La llei del talió és un antic principi de justícia retributiva en el qual la norma imposava un càstig que s'identificava amb el crim comès.

Cargando
No hay anuncios