Europa es planta (per primer cop) davant Elon Musk
El 'premier' britànic, Keir Starmer, i el president francès, Emmanuel Macron, s'alien contra el senyor feudal de X
LondresEl primer ministre britànic, Keir Starmer; el president francès, Emmanuel Macron; el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre, i la Comissió Europea han dit prou aquest dilluns davant d'un Elon Musk envalentit. Amb diferents expressions han refusat les seves intervencions pel que consideren interferències inacceptables en els afers polítics del continent. Quan falten dues setmanes per a la inauguració del segon mandat de Donald Trump, el senyor feudal de X, l'home més ric del món, l'amo de Tesla i el gran conseller del president electe ha decidit mostrar el seu múscul.
L'última embranzida contra Starmer han sigut els seus repetits comentaris sobre un cas històric d'abusos sexuals, que data del 2009, i que es va arxivar en el seu moment, quan l'ara primer ministre del Regne Unit duia només nou mesos com a fiscal de la Corona, càrrec que va ocupar del 2008 al 2013. L'octubre passat, el govern laborista va refusar obrir una comissió d'investigació d'abast nacional per analitzar què va passar aleshores en relació amb aquest afer concret. L'extrema dreta sosté, de forma infundada, que no es va voler perseguir els autors dels abusos a la ciutat de Rochdale perquè eren musulmans i els responsables de l'administració de justícia no volien ser acusats de racistes. La secretària d'Estat Jess Phillips, depenent de la ministra de l'Interior Yvette Cooper, va declinar la investigació, i es va limitar a ordenar-ne una revisió en l'àmbit local.
La notícia es va conèixer el primer dia d'aquest 2025, i Musk, en una piulada, va dir que Phillips era "una defensora del genocidi de la violació" i una “bruixa malvada que hauria d'estar a la presó". Phillips va entomar de seguida tota mena d'amenaces de mort a través de les xarxes. Sobre Starmer, Musk va dir que si s'oposava a la investigació era perquè "podria exposar errors" en la seva actuació com a cap del ministeri públic.
La pilota s'ha fet encara més grossa aquest dilluns. I ve de fa mesos. De quan Elon Musk va començar els seus atacs contra el premier arran dels disturbis de Southport de l'estiu passat, en el moment en què un noi de 17 anys va matar tres noies que passaven el dia en un esplai. Les xarxes van escampar falsament que l'assassí era musulmà, elements d'ultradreta van causar disturbis en el seu intent d'atacar les mesquites locals, i el magnat va escriure llavors a X: "La guerra civil és inevitable [al Regne Unit]". Després vindria la crida a noves eleccions.
Però avui Starmer ha dit prou. Durant un discurs sobre la reforma del Sistema Nacional de Salut, el premier ha contestat, sense esmentar-ne el nom, als atacs d'Elon Musk en relació amb els afers d'abusos i violacions contra menors de Rochdale i altres casos similars, en què van actuar organitzacions criminals semblants. El premier ha assegurat que "s'ha traspassat una línia", i ha afegit que "els que estan difonent mentides i desinformació no estan interessats en les víctimes, només en ells mateixos”.
També ha acusat els tories de donar suport a Musk en comptes de condemnar les amenaces de mort contra la secretària d'Estat, i de voler pujar "al carro de l'extrema dreta demanant investigacions", cosa que "afecta la política, perquè un debat sòlid només es pot basar en fets reals". I ha afegit: "Hem vist aquest manual moltes vegades: s'intimida, s'amenaça amb la violència, amb l'esperança que els mitjans l'amplifiquin... Quan el verí de l'extrema dreta dirigeix greus amenaces a Jess Phillips i a altres, aleshores al meu llibre s'ha traspassat una línia". Musk li ha respost dient: "Starmer va ser profundament còmplice de les violacions massives a canvi de vots. Això és el que mostraria la comissió d'investigació".
Sobre Musk s'ha especulat recentment que podria finançar la ultradreta britànica que representa el Partit Reformista de Nigel Farage, tot i que els últims dies se n'hauria allunyat. D'altra banda, Musk també ha expressat el seu suport a Alternativa per a Alemanya, l'extrema dreta del país, davant de les eleccions federals del mes de febrer.
Altres reaccions al continent
L'estira-i-arronsa entre Musk i Starmer ha tingut lloc pràcticament al mateix temps que altres líders europeus han reaccionat davant l'escalada de les intervencions del multimilionari en la política del continent.
El president francès, Emmanuel Macron, ha expressat també aquest dilluns una especial preocupació pel paper del magnat en la nova administració republicana. Macron l'ha acusat d'ingerir-se en els afers europeus i de donar suport a l'extremisme de dretes. Durant una intervenció davant dels ambaixadors francesos reunits a París, ha dit: "Fa deu anys, qui s'ho hauria imaginat si ens haguessin dit que el propietari d'una de les xarxes socials més grans del món donaria suport a un nou moviment reaccionari internacional i intervindria directament en les eleccions, fins i tot a Alemanya". Amb tot, Macron ha assegurat que França treballaria amb Donald Trump malgrat les tensions sobre Ucraïna i el comerç.
D'altra banda, la Comissió Europea ha anunciat també aquest dilluns que analitzarà si l'entrevista en directe prevista per a aquest dijous a través de X entre Elon Musk i Alice Weidel, líder del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD), incompleix les regles de la plataforma en l'àmbit jurídic de la UE, com a part d'una investigació en curs sobre la plataforma, va confirmar un portaveu. La Comissió Europea va obrir un procediment formal sobre el compliment de X amb la llei de serveis digitals (DSA) el desembre del 2023 per sospites d'incompliment en àrees com el discurs cívic.
També s'ha mostrat inquiet per la deriva de Musk el primer ministre noruec, Jonas Gahr Støre. Aquest dilluns ha dit a l'emissora pública NRK que li preocupa "preocupa que un home amb un enorme accés a les xarxes socials i grans recursos financers estigui tan directament implicat en els afers interns d'altres països". "No és així com hauria de ser entre democràcies i aliats", ha afegit. Støre responia a una pregunta sobre si l'amoïnava la possible interferència de Musk a les eleccions noruegues, que tindran lloc el 8 de setembre.
Els reiterats estirabots de Musk i la seva xarxa auguren un inici de presidència de Trump tempestuós amb els que, suposadament, són els seus aliats a l'altra banda de l'Atlàntic. I també posen de manifest el manual d'actuació de l'extrema dreta, cosa que també es veu a Espanya: es difama i es menteix a través de les xarxes i els partits ultres s'afanyen a collir els fruits.