ÀSIA

L’Everest, l’abocador d’escombraries més alt del món

El canvi climàtic fa aflorar tones de residus i cadàvers d’alpinistes

L’Everest, l’abocador d’escombraries més alt del món
Juan Carlos Meneses
29/04/2019
3 min

BarcelonaLa muntanya més alta del món, l’Everest, situada a la serralada de l’Himàlaia, està perdent la seva bellesa a causa de l’acumulació d’escombraries. Bombones d’oxigen, tendes de campanya, escales, llaunes, embolcalls i muntanyes de porqueria humana s’han convertit en protagonistes d’un paisatge on havia de regnar el blanc impol·lut de la neu. “Després de debatre-ho amb els xerpes alpinistes, es calcula que hi ha unes 50 tones de residus només a l’Everest”, diu a l’ARA Ganga Ram Pant, portaveu de l’Associació de Muntanyencs del Nepal.

Els alpinistes fa dècades que llencen brossa a la muntanya, però la densa neu camuflava el desastre. Ara, amb el canvi climàtic, les capes de gel s’estan desfent i deixen a la vista les escombraries que s’han acumulat durant tots aquests anys. Però la brossa no és l’única realitat que està aflorant a causa del desglaç: també han aparegut centenars de cadàvers humans que no van aconseguir superar les dures condicions de l’entorn. Es calcula que més de 300 cossos continuen enterrats sota el gel de la muntanya.

“El problema amb les escombraries s’explica bàsicament pel feble sistema de monitoratge del govern i els pobres valors ètics dels mateixos alpinistes”, explica Ganga Ram Pant.

Per solucionar el problema, algunes associacions de muntanyencs, juntament amb el govern, han decidit dur a terme una expedició amb l’objectiu de retirar 10.000 quilos d’escombraries del cim més alt del món. No és la primera campanya que es du a terme per retirar residus de la muntanya, però sí la més ambiciosa de la història. “L’Associació de Muntanyencs del Nepal i altres clubs vinculats a l’alpinisme col·laboren en campanyes de neteja com a mínim un cop l’any”, diu Ganga Ram Pant.

Muntanyencs irresponsables

El Nepal va aprovar una llei que obliga tots els aventurers que vulguin pujar la muntanya a tornar amb un mínim de 8 quilos de brossa, però el resultat no ha sigut l’esperat: “A causa de les condicions extremes i el cansament, els muntanyencs obliden la responsabilitat i pensen només en ells i la seva vida”. Malgrat això, l’Associació de Muntanyencs del Nepal creu que la consciència dels turistes està canviant: “Ara la majoria d’escaladors porten les escombraries fins al peu de la muntanya. La situació està evolucionant cap a un turisme més responsable i amb més comprensió de l’entorn”.

“Si a l’Everest es continua acumulant brossa, ja no serà mai més l’Everest”, lamenta el portaveu de l’organització de muntanyencs. “És propietat dels amants de la muntanya d’arreu el món i, a més, una indústria molt important de fer diners per al govern del Nepal. Tants els muntanyencs com l’executiu han d’actuar per salvar l’entorn natural de l’Everest i l’Himàlaia”, reclama.

“S’han experimentat condicions meteorològiques sobtades i imprevistes”, afirma Ganga Ram Pant. L’entorn de la muntanya més alta del món ha canviat radicalment les últimes dècades a causa de la intervenció humana. Segons un estudi publicat el 2015, en el que queda de segle desapareixeran entre un 70% i un 99% de les glaceres que hi ha a l’Himàlaia.

Des del terreny, Ganga Ram Pant explica que “la neu està cada cop en cotes més altes”. I, seguint la neu, canvia la vegetació i també es desplacen els animals que busquen mantenir les mateixes condicions climàtiques que els han permès prosperar durant segles. Els canvis estan dibuixant un entorn hostil que dificulta que la vida s’obri pas: “Ha augmentat la freqüència d’allaus i els llacs de les glaceres cada cop són més grans”, cosa que impedeix el desplaçament dels animals. On abans hi havia gel, ara només hi queda aigua.

El portaveu es dirigeix als turistes que vulguin visitar l’Everest i demana que “respectin la naturalesa” i que contribueixin a salvar-la. S’ha de fer si es vol conservar una de les experiències més boniques i inoblidables del món: “L’aventura de l’Himàlaia nepalesa”, afirma.

stats