Unió Europea

La falta de química entre Macron i Scholz fa patinar la UE

L'històric eix franco-alemany grinyola i els dos mandataris es tornen a trobar dilluns i dimarts a Hamburg

Emmanuel Macron i Olaf Scholz, en un muntatge.
08/10/2023
3 min

ParísQuan Angela Merkel estava al capdavant del govern alemany, era habitual que abans d’un Consell Europeu es reunís amb el president de França, Emmanuel Macron, per tancar preacords abans de la cimera. Les fotos dels dos dirigents junts, somrient, amb gestos de complicitat, eren habituals. L’eix franco-alemany funcionava, liderava Europa, i facilitava els acords en el si de la Unió Europea. Si París i Berlín es posen d’acord en alguna cosa, és difícil que fracassi una votació al Consell. Amb el canceller Olaf Scholz, les coses són diferents. Gairebé dos anys després del seu nomenament, la falta de sintonia amb Macron és evident.

El tàndem Scholz-Macron no funciona. No hi ha feeling personal, però tampoc convergeixen les seves posicions polítiques en temes clau com la transició energètica o la política de defensa. La guerra a Ucraïna ha fet aflorar aquestes diferències fins a desdibuixar l’eix franco-alemany, un tàndem polític que des de feia dècades exhibia un lideratge de la Unió Europea que semblava indestructible. 

“Hi ha molt poca química entre els dos dirigents. Són dues personalitats als antípodes: Scholz és un alemany del nord, que parla poc, que és molt sobri en la seva comunicació, en la seva gesticulació i en l’expressió de les seves emocions. Macron, en canvi, té una personalitat molt expansiva, xerra i gesticula molt, i expressa la seva opinió sobre qualsevol cosa”, apunta el secretari general del Comitè d’Estudis de Relacions Franco-Alemanyes (Cerfa), Eric-André Martin. 

Guerra nuclear

Els dossiers que enfronten París i Berlín són qüestions de pes, com la política energètica i la de defensa. Mentre França ha tornat a apostar per l’energia nuclear com a fórmula per dependre menys de Rússia, Alemanya ha seguit amb els seus plans de tancar les centrals nuclears. La guerra nuclear ha tingut com a conseqüències enormes tensions a l’hora de negociar a Brussel·les la reforma del mercat elèctric.

En qüestions de defensa, els dos països no s’han posat d’acord per impulsar un projecte europeu per desenvolupar un caça militar i l’acord signat el 2017 entre Macron i Merkel per fabricar un nou tipus d’avió ha acabat en paper mullat. També hi ha hagut tensions per la política fiscal europea i en el camp de la política exterior. “No estem d’acord en res”, resumia el vicecanceller, Robert Habeck, fa poques setmanes. 

La distància entre París i Berlín té conseqüències per a Europa. Sense un eix franco-alemany fort, a la UE li costa més arribar a acords. "Quan funciona l’eix, es nota amb els avenços que s'aconsegueixen: és més fàcil posar-se d’acord en coses importants. Quan no funciona, tot costa més", constata l'eurodiputat Jordi Solé (ERC). Un altre diputat al Parlament Europeu, el conservador alemany David McAllister, advertia en unes declaracions al diari britànic The Guardian que la mala relació entre les dues capitals està alentint els acords i els progressos en qüestions importants. "En aquests moments veiem una notable manca de coordinació interna entre París i Berlín. I això no és bo", afirmava McAllister, de la CDU, ara a l'oposició a Alemanya.

Superar les divergències

En la mateixa línia s'expressa l'analista Eric-André Martin: les tensions de l'eix franco-alemany "paralitzen" acords a la UE. "Molts estats membres esperen que França i Alemanya siguin capaços d'establir compromisos per facilitar solucions a escala europea. La qüestió és saber si Macron i Scholz, malgrat les seves divergències, seran capaços o no d'actuar en l'interès de la UE i dels seus propis països", sosté Martin.

Fa un any la cimera anual entre França i Alemanya, que reuneix els governs sencers, es va anul·lar a última hora. Eren tantes les diferències que van preferir ajornar la cita. Uns mesos després es va acabar celebrant. Dilluns i dimarts els dos països tornen a celebrar una cimera a Hamburg amb els líders i els seus ministres. Aquesta vegada li han penjat l'etiqueta "d'informal" i l'agenda lúdica i cultural tindrà molt de pes. Aniran en vaixell, passejaran i menjaran pastissos, segons ha avançat l'Elisi. "Ara els dos líders estan fent una feina d'apropament, de guanyar confiança i intimitat per poder arribar a acords. Han perdut molt de temps, però encara no està tot perdut", conclou Eric-André Martin.

stats