Regne Unit

La família més rica del Regne Unit, acusada d'explotació laboral i tràfic de persones

Quatre membres dels Hinduja, propietaris de l'immoble on hi ha l'hotel més luxós de Londres, s'enfronten a una petició de cinc anys i mig de presó a Suïssa

4 min
Ajay Hinduja, a l'esquerra, la seva dona, Namrata, i el seu advocat, arribant aquest dilluns al tribunal de Ginebra on es veu el cas.

LondresEls rics i els immensament rics també poden ser molt miserables. Almenys als ulls d'un fiscal suís ben conegut de la justícia espanyola, Yves Bertossa, el primer procurador del cantó de Ginebra, que ha acusat aquest dilluns quatre membres de la família més adinerada del Regne Unit, els Hinduja, amb una fortuna que arriba als 43.000 milions d'euros d'acord amb la llista de The Times, de "gastar més diners en el seu gos que no pas en un dels seus criats". Ras i curt, de mantenir treballadors en règim de gairebé esclavatge.

Tant és així que el fiscal ha demanat pena de presó de cinc anys i mig per a Prakash Hinduja, de 78 anys, i Kamal, la seva dona; i de quatre anys i mig per a Ajay i Namrata, el fill dels dos primers i la seva dona. Tanmateix, el fiscal ha exigit que els encausats dipositin 1.050.000 euros per satisfer les despeses judicials i paguin 3,7 milions d'euros més a un fons de compensació per al personal de la residència de la vila que tenen al llac Léman.

El fiscal Bertossa, que ha portat la causa a un tribunal de Ginebra, és el mateix que entre l'agost del 2018 i el desembre del 2021 va investigar la transferència de cent milions de dòlars (64,8 milions d'euros) feta el 2008 des de l'Aràbia Saudita al compte corrent de la fundació Lucum, propietat de l'aleshores rei d'Espanya, Joan Carles I.

Set euros per 18 hores de feina

Les condicions laborals dels empleats d'aquella residència al llac Léman són a l'origen del procés criminal. Els implicats neguen qualsevol irregularitat i s'escuden en el desconeixement de les condicions en què treballaven els seus servents, contractats per una de les filials del grup, amb seu a l'Índia. Però d'acord amb el ministeri públic, una de les empleades de la mansió cobrava només set francs suïssos (7,32 euros) per treballar fins a 18 hores al dia, set dies a la setmana, segons ha reportat Bloomberg. La mateixa agència d'informació ha assegurat que Bertossa ha aportat com a prova un document pressupostari titulat "mascotes", que mostrava com la família va gastar 9.000 euros en un any per a la cura i l'alimentació del gos familiar, gairebé quatre vegades més que per a l'empleada.

Les proves també indicarien que els contractes de personal excloïen cap referència a hores o dies de treball específics. En conseqüència, el fiscal va suggerir davant del tribunal que els treballadors havien d'estar disponibles en qualsevol moment a petició dels seus amos, i que no tenien cap o molt poca llibertat de moviments mentre prestaven servei a la família. Bertossa assegura que havien confiscat el passaport al personal i que no se'ls permetia sortir de casa sense permís.

Un aspecte de l'edifici de The OWO, el nou hotel Raffles del centre de Londres, a l'antic edifici del ministeri de la Guerra del Regne Unit.

L'historial dels Hinduja avalaria, en principi, les greus acusacions del fiscal. Perquè la setmana passada, la família i el seu personal de la vila de Ginebra van arribar a un acord en un cas civil per explotació de treballadors, que es va presentar per primer cop fa sis anys. El pacte no exclou la continuïtat de la causa penal per presumptes delictes de tràfic i explotació de persones.

Sense posar en qüestió la presumpció d'innocència, el cert és que els titulars arribats des de Suïssa han causat una certa incredulitat al Regne Unit. No en va, els Hinduja són una saga molt coneguda a les illes britàniques. El patriarca actual, Gopichand GP Hinduja, de 84 anys, nascut a l'Índia però amb residència a Londres, és el màxim responsable del grup, que té interessos empresarials en 48 països i negocis en almenys 12 sectors, des dels serveis financers fins a la tecnologia o els béns immobiliaris, així com empreses energètiques i mitjans de comunicació.

Luxe sense límit

A finals del setembre passat, al número 57 de l'avinguda de Whitehall, davant per davant del museu de les cavallerisses reials i a cent i escaig metres de la tanca que protegeix Downing Street, es va inaugurar el que ara es considera l'hotel més luxós de Londres, i possiblement un dels cinc més luxosos del món: The OWO, un establiment gestionat pel grup Raffles que està situat a les antigues dependències de l'Old War Office, el ministeri de la Guerra del Regne Unit entre els anys 1906 i 1964, i per on van passar des de TE Lawrence (Lawrence d'Aràbia) fins a Winston Churchill o també Ian Fleming, el creador de James Bond.

A la festa d'inauguració de l'hotel van assistir, entre d'altres, la princesa Beatriu, el compositor Andrew Lloyd-Webber o el tenor italià Andrea Bocelli. L'amfitrió era Gopichand GP Hinduja. Durant la festa va prometre que The OWO seria el millor hotel del món. Té potencial per ser-ho, sens dubte. I història. I també és un dels més cars. L'habitació estàndard costa una mica més de 1.180 euros la nit. La suite Haldane, on Churchill va arribar a tenir escriptori mentre dirigia el govern durant la Segona Guerra Mundial, gairebé 30.000. Només una nit.

Yves Bertossa en una imatge d'arxiu.

L'hotel té 120 habitacions i l'edifici, just al rovell de l'ou de Londres, compta també amb 85 apartaments de superluxe i nou restaurants. El 2016, a través del seu grup empresarial, els Hinduja van comprar l'edifici de l'antic ministeri de la Guerra al govern britànic per 415 milions d'euros. En la restauració, feta en societat amb la companyia espanyola Obrascon Huarte Lain Desenvolupaments, especialitzada en aquesta mena de treballs, han invertit poc més de mil milions. Quan els Hinduja van comprar The OWO, encara era viu el germà gran de Gopichand, i aleshores patriarca i cap de la família, Srichand Hinduja. El maig del 2023, quatre mesos abans de la inauguració de l'hotel, va morir, als 87 anys.

L'historial familiar no només és de disputes amb empleats. També entre els membres del clan. Fa deu anys que els fills de Srichand, Shanu i Vinoo, lliuren una batalla judicial amb els seus tres oncles: Gopichand, Prakash i Ashok. Si fa no fa, les cròniques judicials del plet tenen molta semblança a les baralles del famós clan Roy, de la sèrie Succession.

stats