El fantasma de Shakespeare persegueix Boris Johnson

El 'premier' no troba ni el temps ni un escriptor a l'ombra per enllestir un estudi pel qual ja ha cobrat 580.000 euros

Boris Johnson, en una imatge del juliol de l'any passat, quan va ser escollit líder conservador
10/07/2021
4 min

LondresA mitjans del 2015, l’estrafolari alcalde de Londres cavalcava a l’esquena de la fama dels Jocs Olímpics que havien tingut lloc tres anys abans. Va ser llavors quan Boris Johnson va signar un contracte amb l’editorial Hodder & Stoughton per escriure un estudi sobre William Shakespeare. La premsa va publicar que l’ara primer ministre va pactar una bestreta de 580.000 euros pel que seria “una celebració del britànic [sic] més conegut de tots els temps”; un estudi sobre “el sexe il·lícit, les lluites pel poder, el fratricidi, el matricidi, el racisme, la gelosia i la corrupció política” en l’obra del gegant de les lletres angleses.

Que un any abans el mateix Johnson hagués publicat un volum sobre el seu admirat Winston Churchill, The Churchill factor, el polític amb qui es vol comparar, i que es vengués prou bé, va ser clau a l'hora d'endur-se un contracte que només és a l'abast del grans autors de bestsellers internacionals. El llibre sobre Shakespeare s'havia d'haver publicat coincidint amb els 400 anys de la mort del dramaturg, el 2016. Cinc anys després, però, encara se n'espera l'arribada a les llibreries.

Recentment, un diari digital, l'Stradford-Upon-Avon Herald, va publicar algunes novetats en relació amb els compromisos editorials del cap de govern. La notícia, i les que la van precedir i seguir en els diaris editats a Londres, com ara The Times i The Guardian, diu prou de la personalitat del líder conservador. I demostra, una vegada més, la proverbial falta de seriositat de Johnson, sobre la qual va deixar prou exemples durant els anys com a periodista, entre finals dels 80 i els primers 2000, tant al Times com, després que fos acomiadat per haver-se inventat cites, al Telegraph. "Les especulacions sobre The riddle of genius (L'enigma del geni), títol provisional del llibre, s'han escampat després de les revelacions del seu exajudant Dominic Cummings, segons les quals el primer ministre va estar treballant en el llibre quan hauria d'haver assistit a les [cinc] reunions crucials del comitè Cobra [d'anàlisi de crisi] el febrer del 2020", on s'havia de discutir què calia fer davant l'amenaça creixent de la pandèmia de covid, segons publicava l'Stradford-Upon-Avon Herald. De fet, el rumor que afirma que Johnson va faltar a les seves obligacions per anar-se'n de vacances, o bé a escriure un llibre que havia de lliurar, i amb els diners del qual pagaria el divorci de la seva segona dona, plana per Westminster fa més d'un any.

Arran de la publicació d'aquest primer article, el Herald assegurava que un dels principals experts sobre Shakespeare va informar al diari que un representant del primer ministre li va demanar a finals del 2015 que li “semidictés” el contingut del llibre. L'acadèmic, que va refusar un oferiment que implicava estar disponible pràcticament les 24 hores del dia per atendre els requeriments de Johnson, i que no apareixeria enlloc als crèdits, ha volgut mantenir l'anonimat. "L'originalitat i la brillantor, em va assegurar el seu agent, estarien en l'elecció de les preguntes que faria Johnson i en la manera inimitable de redactar les respostes que rebria dels experts", va dir l'especialista en Shakespeare a l'Stradford-Upon-Avon Herald. "L'agent va suggerir que hauria d'estar permanentment disponible amb breu avís de temps per venir a reunir-me amb Johnson en els forats que trobés a la seva agenda. Que jo ja tingui una feina a temps sencer, i que la faci molt lluny de Westminster, no semblava que els hagués passat pel cap", afegia.

Plou sobre mullat

No és la primera vegada que Boris Johnson actua d'aquesta manera. La revista literària The Fence informava recentment que l'historiador Warren Dockter "va actuar com una mena de guia a través de l'escriptura i els fets de The Churchill factor". L'experiodista Johnson es va endur tota la glòria. Segons la informació, "Johnson enregistrava ell mateix escenes improvisades de la vida de Churchill fins ben entrada la nit", i enviava esborranys de capítols a Dockter abans de les 5 de la matinada cada dia perquè els revisés. Dockter, reconegut en el llibre com a “ajudant d’investigació”, només és esmentat en els agraïments.

Tot plegat ha esperonat la curiositat de The Guardian. Així, el diari va contactar amb diferents especialistes en Shakespeare per veure si cap d'ells havia rebut la visita de l'enviat de Johnson. La més interessant va ser la resposta de Jonathan Bate, autor del volum The genius of Shakespeare, publicat el 2016, que ho va aprofitar per donar alguns consells al primer ministre: “No perdi el temps amb una biografia secundària basada en investigacions de segona mà. Escrigui un llibre més personal sobre allò que Shakespeare li ha ensenyat sobre les coses importants a la seva vida, com ara el sexe, l'ambició i la traïció. Té moltes coses a dir sobre aquests grans temes".

El llibre fantasma de Johnson apareix ara programat per al març del 2022 per l’editorial nord-americana Riverhead. Però l’editor britànic assegura que no hi ha data i no n’hi haurà en un futur pròxim. En un comunicat, Hodder & Stoughton va reconèixer que els problemes per lliurar l’original van començar quan “Boris Johnson es va convertir en ministre d’Afers Exteriors”, el juliol del 2016. El càrrec, però, només li va durar dos anys. Des d’aleshores, més que escriure o afusellar la feina d’altres sobre William Shakespeare, el que es va dedicar a fer va ser a repassar les seves obres per veure com s’ho feia per entrar finalment al número 10 de Downing Street, cosa que finalment va aconseguir el juliol del 2019. Shakespeare ensenya molt sobre el poder i com arribar-hi.

stats