La Fiscalia del Tribunal de la Haia demana ordres de detenció per a Netanyahu i el líder de Hamàs

Biden tanca files amb el primer ministre israelià i qualifica d'"indignant" el seu processament

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.
21/05/2024
4 min

Brussel·lesLa Fiscalia del Tribunal Penal Internacional (TPI) ha demanat aquest dilluns una ordre de detenció contra el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant; i també contra el líder de Hamàs, Yahya Sinwar, i el cap militar de la mateixa organització, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, i el cap polític, Ismail Haniyeh. El cos fiscal els acusa d'haver comès "crims de guerra" i "crims contra la humanitat", i assegura que ho ha confirmat viatjant fins al lloc dels fets, en entrevistes amb "múltiples testimonis", inclosos "metges locals i internacionals", i autentificant "material de vídeo, foto, àudio i imatges de satèl·lits". Pel que fa a Netanyahu i Gallant, l'informe del fiscal Karim A.A. Khan considera que són "coautors i responsables" de crims com la utilització de la "fam com a arma de guerra", "l'homicidi intencionat o l'assassinat com a crim de guerra", de "dirigir intencionadament atacs contra la població civil" i, entre d'altres, de "l'exterminació i l'assassinat, fins i tot per mitjà de la fam".

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha tornat a tancar files amb Israel. "Seré molt clar: rebutgem la petició d'ordres de detenció del TPI contra dirigents israelians", ha dit en l'acte del Patrimoni Jueu-Americà a la Casa Blanca, aquesta matinada. "No es pot equiparar Israel amb Hamàs", ha afegit, després d'haver considerat "indignants" les ordes de detenció en un comunicat. Biden també reitera que no creu que l'ofensiva israeliana a Gaza es pugui considerar genocida.

En aquest sentit, la Fiscalia del tribunal amb seu a la Haia alerta que "aquests crims s'estan cometent encara avui", i avisa de "la desnutrició, la deshidratació, el patiment profund" i que el nombre de morts entre la població palestina és "creixent", "inclosos nadons, altres infants i dones". Segons apunta l'autoritat del TPI, tots aquests crims s'haurien perpetrat "en territori de l'estat de Palestina des d'almenys el 8 d'octubre del 2023". És a dir, l'endemà de l'atac de Hamàs contra Israel i el dia en què va iniciar l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza.

Respecte als tres líders de Hamàs, el fiscal els assenyala "penalment culpables" de crims d'"extermini" i d'"assassinat" de "centenars de civils israelians" i la "presa d'almenys 245 ostatges". També assegura que ha pogut confirmar, tal com ja admetien els mateixos acusats en documents audiovisuals, que han comès "violacions i altres actes de violència sexual" contra ciutadans d'Israel, i que els han "torturat" i han "atemptat contra la seva dignitat personal".

Israel qualifica la petició d'"escandalosa" i vol ampliar l'ofensiva a Rafah

A cap de les dues parts, ni a les autoritats israelianes ni als líders de Hamàs, no els ha agradat gens ni mica la demanda d'ordre de detenció de la Fiscalia del Tribunal de la Haia. El president d'Israel, Isaac Herzog, ha criticat que "qualsevol mena de paral·lelisme" entre "terroristes atroços" i "el govern democràticament escollit d'Israel" és "indignant i no pot ser acceptat per ningú". En la mateixa línia, el ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, ha qualificat la petició de l'autoritat fiscal del TPI d'"escandalosa", tant com l'atac de Hamàs del 7 d'octubre.

D'altra banda, Hamàs també ha carregat contra la demanda de la Fiscalia del Tribunal de la Haia per detenir tres dels seus líders i ha exigit que es cancel·li. Ara bé, tot i que ha lamentat que hagi arribat "set mesos tard", s'ha congratulat de la sol·licitud del cos fiscal d'"arrestar" Netanyahu i Gallant.

La demanda d'ordres de detenció de la Fiscalia del TPI ha coincidit, precisament, amb la reunió entre Gallant i el responsable de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, que està de visita a Israel. Malgrat la pressió de Washington i de gran part de la comunitat internacional per evitar-ho, el ministre de Defensa israelià li ha anunciat la seva intenció d'ampliar l'ofensiva militar a Rafah.

De fet, ja el 6 de maig, les tropes israelianes van entrar en alguns barris de Rafah i van ordenar l'evacuació d'unes 100.000 persones. Des d'aleshores, unes 600.000 han hagut d'abandonar la ciutat. Pel que fa al nombre de víctimes a la Franja des del 7 d'octubre, aquest dilluns el ministeri de Sanitat de Gaza l'ha tornat a elevar fins als 35.562 morts.

Què passa ara?

La petició del fiscal Karim Khan passarà ara a mans d'un comitè judicial format per tres magistrats del TPI perquè prenguin una decisió. En formaran part, segons Reuters, la presidenta Iulia Motoc, romanesa; la jutge María del Socorro Flores Liera, mexicana, i la jutge Reine Alapini-Gansou, de Benín. No hi ha un termini establert per decidir si fan cas de la petició del fiscal, i altres vegades el TPI ha trigat entre un mes i diversos mesos a emetre una ordre de detenció. Si les tres jutges acorden que hi ha "motius raonables" per creure que s'han comès crims de guerra o de lesa humanitat, haurien d'emetre ordres de detenció cap a persones concretes per delictes concrets, que poden variar respecte als que ha demanat el fiscal.

Amb tot, cal recordar que el TPI no compta amb autoritats judicials per efectuar les detencions i que alguns països, com Israel mateix, els EUA o Rússia, no en formen part. Ara bé, com que Palestina sí que hi està adscrit, juntament amb uns 123 estats més, el Tribunal de la Haia sí que pot perseguir els presumptes culpables israelians d'haver perpetrat dels crims de lesa humanitat contra el poble palestí.

Una altra cosa és, però, que els presumptes culpables acabin detinguts. Per exemple, el president rus, Vladímir Putin, té una ordre de detenció del TPI des del març del 2023. Si finalment el TPI fa cas de la recomanació del fiscal i emet ordres de detenció contra Netanyahu, per exemple, els països signants de l'Estatut de Roma haurien de detenir-lo quan posi un peu al seu territori. Però si no ho fan tampoc hi ha eines per castigar-los, més enllà d'una amonestació formal o una remissió al Consell de Seguretat de l'ONU, on els Estats Units, aliats d'Israel, tenen poder de veto. A més, les autoritats israelianes menyspreen constantment l'autoritat del Tribunal de la Haia. Aquest dilluns, per exemple, Katz ha avisat que cap "força de la terra" impedirà a Israel "derrocar Hamàs" i el ministre de Finances israelià, Bezalel Smotrich, ha tornat a titllar aquesta cort d'"antisemita i política".

stats