Internacional09/11/2021

França tornarà a construir reactors nucelars dècades després

Macron anuncia també que amplia la tercera dosi als més grans de 50 anys

ParísEmmanuel Macron havia convocat els francesos a les vuit del vespre. Tenia programada una compareixença, retransmesa en directe per les ràdios i televisions del país per compartir uns quants missatges amb la població: bàsicament sobre el seguiment de la situació epidemiològica a França, ara que la pandèmia rebrota en alguns punts d’Europa, i també sobre la recuperació econòmica després de mesos de foscor vinculats al covid-19. Però, probablement, l’anunci més destacat de Macron servia per confirmar la seva aposta per l’energia nuclear: el polític nascut a Amiens va assegurar que –tal com ja s’havia avançat– França construirà nous reactors per primera vegada en dècades. 

Cargando
No hay anuncios

L’estratègia és clara: ara que Brussel·les estudia acceptar incloure la nuclear en el paquet d’energies netes i que els preus de l’energia estan pels núvols, Macron considera oportú no només abandonar la idea de desmantellar centrals nuclears sinó també fer-ne de noves. “Per garantir la independència energètica de França, rellançarem la construcció de reactors nuclears al nostre país”, va dir. El segon motiu de pes, segons defensa l’Elisi, és afavorir la lluita contra la crisi climàtica amb una font d’energia que pràcticament no emet gasos d’efecte hivernacle. “Si volem seguir pagant la nostra energia a tarifes raonables i no dependre de l’estranger, necessitem, alhora, continuar estalviant energia i invertir en la producció d’energies descarbonitzades a casa nostra”, va afegir Macron, que va subratllar l’objectiu de neutralitat de carboni el 2050. 

"Vacuneu-vos"

Els altres dos anuncis destacats van ser de caràcter sanitari. L’augment dels casos de coronavirus a Europa ha fet reaccionar el govern d’Emmanuel Macron, que va dir que ampliarà la tercera dosi i vacunarà també les persones de més de 50 anys. Fins ara només estava adreçada als més grans de 65 anys i a les persones immunodeprimides. 

Cargando
No hay anuncios

A França, el repunt del coronavirus és lleuger i la taxa de vacunació de la població és força elevada (al voltant del 75% dels ciutadans estan immunitzats), però al govern li preocupa que els casos s’hagin disparat en alguns països d’Europa. “La pandèmia no s’ha acabat”, va advertir Macron. A l’executiu francès també li preocupa que la crida a vacunar-se amb una tercera dosi no hagi tingut l’èxit esperat. Només quatre de cada 10 persones que haurien de rebre el recordatori han acudit a immunitzar-se. El govern feia dies que estudiava com animar la gent gran a rebre la tercera dosi i, finalment, ha pres una decisió que pot resultar polèmica: a partir del 15 de desembre, per mantenir vigent el certificat sanitari, els més grans de 65 anys hauran d’haver rebut la tercera dosi. Macron espera que la mesura serveixi per accelerar la vacunació del col·lectiu més vulnerable, però també ha fet una crida a rebre la vacuna als francesos que s’han negat a immunitzar-se. “Apel·lo a la responsabilitat de les persones que no han rebut cap vacuna: vacuneu-vos”, va reclamar.

Cargando
No hay anuncios

Per ara França descarta noves restriccions, però el mandatari va fer una crida a l’ús de les mascaretes en un país on cada vegada menys gent les utilitza i a prendre mesures de prevenció per evitar els contagis. L’augment dels casos i del nombre d’hospitalitzacions ha obligat la majoria de regions on els nens ja no portaven mascareta a l’escola a tornar-se-la a posar a classe. El president demana paciència i va recordar que “a finals d’any” hauria d’estar disponible el nou tractament contra el covid-19 que evitarà les formes més greus de la malaltia.

Europa es continua tensant

Alemanya

Alemanya afronta la quarta onada de pandèmia amb una incidència a l'alça que es troba en 213,7 casos per cada 100.000 habitants. El govern, encara en funcions després de les eleccions del setembre, intenta ajornar al màxim la vacunació obligatòria i els confinaments generals i durs. Mentrestant, el més que probable futur canceller, el socialdemòcrata Olaf Scholz, no ha aclarit quina serà l'estratègia que seguirà davant aquesta situació. A més, la campanya de vacunació està estancada al país, amb només un 67% de població vacunada.

Incitar a la vacunació és un dels objectius que el govern ha expressat que cal perseguir. Alguns estats ja han començat a negar l'accés a certs espais tancats a persones que no s'hagin vacunat, una mesura que podria ser copiada per altres estats durant les pròximes setmanes.

L'Associació Alemanya d'Anestèsia i Medicina Intensiva ha advertit que una quarta onada pot portar al límit les capacitats hospitalàries. L'hospital més important de Berlín, la clínica universitària La Charité, ha anunciat la suspensió de les operacions planificades davant l'augment d'ingressos de covid-19.

Dinamarca

El govern danès ha anunciat noves restriccions: obligatorietat de presentar el "certificat de coronavirus" per accedir a restaurants i bars, i en trobades en espais tancats de més de 200 persones, com ara cinemes i museus. Aquest certificat assegura que la persona està vacunada amb pauta completa o que té una prova negativa.

Dinamarca es va convertir en un dels pocs països a eliminar gairebé totes les restriccions que seguien vigents a principis de setembre. "Molts països europeus estan ara passant per la seva quarta onada de coronavirus. A Dinamarca estem anant de cap a la tercera onada", va afirmar el ministre de Sanitat, Magnus Heunicke.

Rússia

Tot just acabat el període d'11 dies de "vacances pagades", el tancament dels negocis de manera estricta per l'increment de casos de covid-19, el govern de Vladímir Putin ha anunciat que la mesura ha ajudat a controlar l'onada de casos que vivia el país. Tot i això, aquest dimarts s'han registrat 1.211 morts, un nou màxim diari des de l'esclat de la pandèmia. El ritme de vacunació, però, continua sent lent a Rússia amb la desconfiança com a principal motiu de la població del país per no voler posar-se la vacuna de fabricació nacional.

L'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha anunciat que "aquesta setmana serà crucial per a la capital", perquè quan acabi "quedarà clar quines mesures cal prendre per poder tirar endavant". D'entrada, moltes regions han anunciat que començaran a demanar comprovant de pauta completa de vacunació per poder accedir a cafeteries, restaurants i centres comercials.