Sàhara Occidental

França fa un gir diplomàtic sobre el conflicte del Sàhara: el pla del Marroc és "l'única solució"

El president Macron envia una carta a Mohamed VI en un gest d'acostament amb Rabat similar al que va fer Espanya el 2022

Un campament de saharauis
ARA
30/07/2024
2 min

BarcelonaFrança ha donat suport al pla d'autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental, que reconeix la sobirania de Rabat sobre l'excolònia espanyola, i afirma que és "l'única base per assolir una solució política justa, duradora i negociada d'acord amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides". En una carta que ha enviat el president francès, Emmanuel Macron, al rei Mohamed VI, en motiu del 25è aniversari de la seva presa de possessió, Macron destaca "la intangibilitat de la posició francesa en aquesta qüestió de seguretat nacional" del Marroc i assegura que "el present i el futur del Sàhara Occidental s'inscriuen en el marc de la sobirania marroquina".

L'anunci suposa un avenç "important i significatiu en suport de la sobirania del Marroc sobre el Sàhara", tal com ha celebrat el gabinet reial marroquí. Amb aquest gest, París demostra la seva voluntat de reprendre un acostament amb Rabat, que portava tres anys encallat. Feia temps que el Marroc exigia a França que endurís la seva posició sobre el Sàhara Occidental, en la línia que ho havien fet altres potències i països coneixedors del conflicte. Els Estats Units, durant el mandat de Donald Trump, va reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara, i el 2022 Espanya va considerar el pla del Marroc la base "més seriosa, realista i creïble" per a la resolució del conflicte, després de gairebé un any de tensions amb Rabat.

Fins ara, França s'havia limitat a considerar que el pla marroquí constituïa "una base seriosa i creïble de discussió" per intentar resoldre la qüestió, però no l'"única" base. Segons l'Elisi, no hi ha hagut cap altra proposta creïble posada sobre la taula en els últims anys, i el pla marroquí del 2007 seria objecte d'un consens creixent a la comunitat internacional, especialment a l'Àfrica, des del retorn del Marroc a la Unió Africana el 2017.

Algèria retira l'ambaixador

Aquest gir de la diplomàcia francesa al Magreb posa en risc les relacions de París amb Algèria, que ha decidit avui retirar el seu ambaixador a França, Said Moussa, "amb efecte immediat". En un comunicat, el ministeri d'Exteriors algerià ha criticat la decisió del govern francès, que assegura que ha pres "amb molta lleugeresa i gran frivolitat, sense mesurar amb lucidesa totes les possibles repercussions". Algèria considera que França "desacata la legalitat internacional" i s'aparta dels esforços de l'ONU per completar la "descolonització" del Sàhara Occidental, alhora que "assumeix la causa de la negació dels drets del poble saharaui a l'autodeterminació.

Algèria, principal defensora del moviment independentista saharaui, havia advertit França a l'abril que no canviés la seva posició sobre el Sàhara i s'alineés amb els interessos marroquins. Dijous passat Algèria –que el 2021 va tallar les relacions amb el Marroc i que hi té les fronteres terrestres i aèries tancades– va anticipar la decisió de l'executiu francès en un comunicat en què qualificava la decisió d'"inesperada, inapropiada i improductiva".

stats