França
Internacional05/07/2022

França repatria per primer cop 16 mares de l'Estat Islàmic retingudes a Síria

París fins ara només havia acollit menors i defensava que els adults s'havien de jutjar en territori sirià

ParísL'operació s'ha fet en secret i no s'ha anunciat fins que els dos avions procedents de Síria han aterrat a França aquest dimarts. El govern francès ha repatriat 35 nens i 16 dones jihadistes de nacionalitat francesa procedents d'un camp de detenció del nord-est de Síria controlat pels kurds. És la primera vegada que França repatria mares presumptament vinculades a l'Estat Islàmic (EI) amb els seus fills. Fins ara només havien arribat a territori francès menors d'edat sols que o bé eren orfes –molts dels progenitors dels nens que estan retinguts als camps han mort en els combats– o bé les seves mares havien renunciat a la seva pàtria potestat pressionades per París, una política molt criticada per ONGs i organismes internacionals.

Des del 2016, França ha repatriat des de Síria 126 infants. La política de París era clara: es podien repatriar menors d'edat, però els adults havien de ser jutjats a Síria. El govern francès es va comprometre a tractar "cas per cas" a l'hora de decidir els repatriaments, però fins ara només havia portat menors d'edat sols a territori francès. L'arribada d'aquestes 16 mares, d'entre 22 i 39 anys, suposa un canvi de política del president francès, Emmanuel Macron, que arriba després de les eleccions presidencials i legislatives. El govern francès ha anunciat les repatriacions, però no ha ofert cap explicació del canvi de política més enllà del comunicat del ministeri d'Exteriors per fer l'anunci. "França vol agrair a les autoritats locals del nord-est de Síria la cooperació que ha fet possible aquesta operació", afirma el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Portar les mares a França i no separar-les dels seus fills era una reivindicació d'organitzacions i de les famílies franceses dels jihadistes que van marxar a combatre a Síria. El Col·lectiu de Famílies Unides ha lamentat aquest dimarts "el temps perdut", però s'ha felicitat per l'arribada de les mares i els menors. "Esperem que aquesta repatriació marqui el final d'aquesta política indigna que consisteix en classificar els nens, separar els germans i arrencar els nens de les seves mares abandonades al camp", ha afirmat el col·lectiu que agrupa els familiars.

Condicions de vida "esgarrifoses"

Les forces kurdes sirianes, amb el suport d'Occident, van derrotar l'Estat Islàmic el 2019 a l'última zona que controlaven, a Baghouz, al nord-est de Síria, a prop de la frontera amb l'Iraq. Des d'aleshores, els membres de l'EI que no van morir en els combats i les seves famílies malviuen en camps tancats. Es calcula que abans d'aquesta repatriació hi havia 200 infants i 80 mares de nacionalitat francesa als camps d'aquesta zona controlada pels kurds. Països com Alemanya, Bèlgica o Suècia han repatriat les mares i els nens amb passaport del país per evitar que continuïn vivint als camps, on les condicions de vida són molt dures. L'ONU les va arribar a qualificar d'"esgarrifoses".

Cargando
No hay anuncios

Les mares que han arribat a França aquest dimarts, totes de nacionalitat francesa menys dues –els seus fills sí que la tenen–, seran jutjades a França. Totes han quedat arrestades i el més probable és que en les pròximes hores passin a disposició judicial i després es decreti presó provisional. Els menors, separats de les seves mares a l'arribar a França, rebran atenció mèdica i psicològica i seran enviats a famílies d'acollida, a excepció d'un d'ells, que serà lliurat a la justícia. Es tracta d'un adolescent a punt de complir 18 anys a qui França considera sospitós d'haver participat en una "associació terrorista". D'entre els 35 nens n'hi ha set que són orfes i han viatjat sols a París.

Cargando
No hay anuncios

Pionera de les dones jihadistes

Entre les mares repatriades hi ha la jihadista francesa Emilie König, de 37 anys, coneguda per ser de les primeres dones europees a haver marxat a Síria el 2012 a lluitar a les files de l'Estat Islàmic. König, inscrita des del 2015 a la llista negra americana de terroristes internacionals, va ser capturada el 2018 i detinguda en un dels camps del nord de Síria. Tres dels seus fills van ser repatriats a França el gener del 2021.