Medi Ambient
Internacional08/06/2023

El fum dels incendis del Canadà tenyeix de vermell Nova York

Desenes de milions de persones estan sota alerta per contaminació en diversos estats del país, que han restringit les activitats a l'aire lliure

BarcelonaL'skyline de Nova York ha quedat tenyit de vermell. Un vel de fum cobria aquest dijous tota la ciutat, provinent dels incendis forestals oberts al Canadà. Però no és pas l'únic indret afectat: desenes de milions de persones de fins a nou estats de l'est dels Estats Units estan en alerta per uns nivells de pol·lució perillosos per a la salut, en un dels pitjors episodis de contaminació ambiental que es recorden. En molts estats s'han restringit les activitats a l'aire lliure.

El Servei Nacional Meteorològic dels Estats Units ha emès una alerta per mala qualitat de l'aire a gairebé tota la costa atlàntica del país, que arriba des de la costa de Vermont fins a Carolina del Sud i s'endinsa cap a l'oest fins a Michigan, Ohio, Indianapolis i Kentucky. L'agència nord-americana advertia que les activitats a l'exterior podien causar problemes respiratoris donada la quantitat de partícules a l'atmosfera, i les activitats escolars a l'aire lliure han quedat prohibides a diversos estats, incloses les esportives.

Cargando
No hay anuncios

El trànsit aeri a tota la costa est s'ha vist alentit a causa de la mala visibilitat. L'Administració Federal d'Aviació ha retardat tots els vols amb destinació a l'aeroport de Newark de Nova Jersey i també hi ha complicacions a l'aeroport de LaGuardia de Nova York i al de Filadèlfia.

La governadora de Nova York, Kathy Hochul, ha declarat la situació com a "emergència" i advertia que la contaminació ambiental en algunes zones de l'estat era vuit cops més alta de l'habitual. A la ciutat de Nova York es recomanava a la gent gran i els nens romandre dins de casa i, de fet, les escoles i instituts públics faran classes a distància aquest divendres. Fins i tot les manifestacions de guionistes de Hollywood que estaven previstes per a aquest dijous a la ciutat de Nova York s'han suspès també a causa del fum.

Cargando
No hay anuncios

"És tan intens que pensaries que l'incendi és aquí a l'altra banda del riu i no pas al Canadà", deia a Reuters Angel Emmanuel Ramírez, que treballa en una botiga de moda de Manhattan i ha hagut de tancar el local més d'hora de l'habitual perquè el fum l'envaïa. Centenars de focs assolen l'est del Canadà i han generat la pitjor capa de fum sobre els Estats Units en més de 20 anys, segons AccuWeather.

Cargando
No hay anuncios

De fet, diverses ciutats estatunidenques han registrat aquest dijous els pitjors índexs de qualitat de l'aire del món, segons les dades de l'Agència de Protecció Ambiental del país. Per exemple, el nivell de qualitat de l'aire a Washington és avui dues vegades pitjor que a Hanoi o Dhaka.

Cargando
No hay anuncios

400 focs actius

"Estem veient cada vegada més aquest tipus d'incendis a causa del canvi climàtic", deia el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, just quan anunciava també l'arribada al seu país de "centenars de bombers estatunidencs" per ajudar en les tasques de control dels incendis forestals. Arreu del Canadà, hi ha 400 focs actius –236 sense control–, enmig d'un ambient sec i forts vents que havien contribuït a escampar les partícules en l'aire des del Quebec i Nova Escòcia cap als Estats Units. La temporada d'incendis ha arribat inusualment d'hora al Canadà, que aquest 2023 porta ja prop de quatre milions d'hectàrees cremades. Els focs han forçat l'evacuació d'almenys 120.000 persones en diverses zones del país.

Cargando
No hay anuncios

Trudeau havia parlat per telèfon amb el president dels EUA, Joe Biden, per coordinar els esforços dels dos governs en la prevenció i contenció dels focs. "És importantíssim que els nord-americans que pateixen per la pol·lució perillosa de l'aire, sobretot aquells amb condicions de salut preexistents, facin cas de les autoritats locals i es protegeixin ells mateixos i les seves famílies", deia Biden a Twitter.

Països d'arreu del món han anunciat ajudes per al Canadà per aturar els incendis. Els Estats Units enviaran 600 bombers, mentre que Espanya, França i Portugal han ofert 280 bombers, en una ajuda coordinada a través del Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea, segons ha informat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Austràlia i Nova Zelanda han enviat 200 bombers i Sud-àfrica, la mateixa quantitat.