Internacional10/01/2025

Un estudi assegura que el nombre de morts a Gaza és molt més gran del que diu Hamàs

La revista 'The Lancet' diu que la xifra de morts és un 40% més elevada que la que publica el ministeri de Salut gazatí

El CaireDes que Israel va llançar l’ofensiva militar a Gaza, una de les principals controvèrsies que han acompanyat el conflicte ha estat el nombre de morts. D’una banda, les autoritats israelianes han qüestionat l’exactitud i fiabilitat de les xifres del ministeri de Salut de la Franja i les han tendit a considerar –sovint sense proves– una exageració o, almenys, una tergiversació de la realitat, per no distingir civils de combatents. Per contra, molts alerten que les xifres de les autoritats gazatines són, en canvi, una subestimació de la magnitud de la tragèdia.

Un estudi publicat dijous per la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet ha tornat a reforçar els arguments de l'últim grup al concloure que, de l’inici de la guerra al 30 de juny del 2024, les morts a Gaza per lesions provocades directament pel conflicte s’elevaven a unes 64.000, un 41% més que les registrades pel ministeri de Salut local. Tot i que l’estudi no s’ha ampliat, els autors noten que, fins a l’octubre, el recompte de les autoritats sanitàries a Gaza era de gairebé 42.000 morts, la qual cosa suggereix que la xifra real podria superar els 70.000.

Cargando
No hay anuncios

L’anàlisi assenyala, a més, que el nombre de morts a Gaza que ha provocat l’ofensiva d’Israel és en realitat més alt, ja que la seva estimació no inclou les morts causades pel col·lapse dels serveis sanitaris de la Franja, arrasats per l’exèrcit israelià, ni per causes com la fam. Pel que fa a les morts atribuïbles a lesions causades per la guerra, l’estudi alerta que la magnitud i els patrons d’edat i sexe de les morts “plantegen preocupacions greus” sobre com Israel està conduint l’ofensiva militar, malgrat al·legar que pren mesures per minimitzar víctimes civils.

En aquesta línia, l’estudi conclou que les dones, els nens i la gent gran, tots ells considerats grups especialment vulnerables en un context bèl·lic i amb menys probabilitats de ser combatents, representen la majoria dels morts, entorn del 60%. Aquesta dada, apunta l’estudi, podria contribuir a les investigacions sobre les motivacions dels soldats israelians, ja que suggereixen una manca de discriminació per la seva part en els assassinats per edat i sexe.

Cargando
No hay anuncios

Metodologia utilitzada anteriorment

L’estudi s’ha basat en una anàlisi recolzada en tres llistes de dades de defuncions: les recopilades pel ministeri de Salut de Gaza a partir de la informació rebuda dels dipòsits de cadàvers dels hospitals; les d’una enquesta en línia de les autoritats sanitàries palestines, i les obtingudes a partir d’obituaris publicats a les xarxes socials. Els investigadors, que han exclòs de la seva estimació duplicacions i casos poc clars, apunten que la metodologia ha estat utilitzada anteriorment per estimar morts en altres conflictes armats com a Kosovo, Colòmbia i el Sudan.

Cargando
No hay anuncios

Un dels motius pels quals la xifra de morts que ha deixat l’ofensiva militar d’Israel ha estat objecte de polèmica és que, per uns mesos, part de l’ONU va basar els seus recomptes en xifres de l’Oficina de Premsa del Govern de Gaza, que depèn del ministeri d’Informació i té una metodologia opaca i ofereix dades relatives –no absolutes– sobre sexe i edat marcadament diferents del respectat ministeri de Salut local. Aquest últim, però, ha tingut grans dificultats per mantenir un recompte acurat a causa de la devastació del sistema de salut de la Franja per part d’Israel, que no ha permès a cap organització fer càlculs independents sobre el terreny.

L’estudi publicat per The Lancet, de fet, coincideix que en anteriors guerres d’Israel contra Gaza, com el 2021, el ministeri de Salut local havia aconseguit documentar amb precisió la xifra de morts, tot i que ja aleshores les havia infravalorat. El 2014, durant una altra ofensiva a gran escala, l’estimació de les autoritats sanitàries va ser igualment fiable i pròxima a les de l’ONU i Israel. L’estudi conclou que ara, de nou, les xifres del ministeri de Salut de Gaza són un bon punt de partida, però que s’han de prendre, més aviat, com una estimació mínima del total. Aquest dijous el ministeri va declarar que el nombre de morts ja ha superat els 46.000.