El govern de Malta, responsable últim de l'assassinat de la periodista d'investigació Daphne Caruana

Un informe oficial vincula l'atemptat al clima d'impunitat que l'administració i el primer ministre havien creat

Manifestació per exigir justícia per a Caruana Galizia , a la capital de Malta
29/07/2021
2 min

LondresUna cultura de la impunitat va conduir a l'assassinat. La investigació pública duta a terme per les autoritats de Malta sobre l'assassinat de la periodista Daphne Caruana Galizia ha conclòs que tant l'administració de l'estat com l'ex primer ministre Joseph Muscat són els responsables últims de la seva mort en atemptat, amb cotxe bomba, que va tenir lloc l'octubre del 2017.

L'informe, que s'ha conegut aquest dijous, és fruit de dos anys d'investigació i no pocs entrebancs, entre altres, l'intent d'assassinat de Melvin Theuma, un dels intermediaris del crim de la periodista, que va ser trobat amb ferides d'arma blanca al seu domicili hores abans que s'iniciés el juliol de l'any passat una nova sessió del judici sobre el crim.

En el pronunciament final, un text de 437 pàgines, Michael Mallia, jutge jubilat, Joseph Said Pullicino, antic jutge en cap, i el jutge Abigail Lofaro, asseguren: "L'estat hauria d'assumir la responsabilitat de l'assassinat" perquè no va reconèixer els riscos reals i immediats per a la vida de Caruana Galizia i no va prendre mesures raonables per protegir-la. I segueixen dient: "Es va crear una atmosfera d'impunitat, generada a partir dels nivells més alts de l'administració, que, com un pop, va estendre els seus tentacles a altres institucions, com la policia i les autoritats reguladores". La conseqüència de tot plegat va ser "l'enfonsament de l'estat de dret", que va conduir al fatal atac.

Paul, el fill de Caruana Galizia, ha descrit Malta com un "estat mafiós", i ha assegurat en nombroses ocasions que la seva mare va ser assassinada "perquè es va interposar entre l'estat de dret i els que intentaven violar-lo". L'informe reivindica tant la seva mare com les seves paraules.

Mínimes conseqüències

Tot i que la investigació no ha identificat proves directes de la participació del govern en l'assassinat, la conclusió no deixa gaire espai al dubte: els funcionaris havien creat un "clima favorable" perquè aquells que volien acabar amb la vida de la periodista creguessin que el seu acte tindria mínimes conseqüències.

El passat mes de febrer, Vincent Muscat (sense cap relació de parentesc amb l'ex primer ministre), un dels tres homes acusats de l'assassinat de Daphne Caruana Galizia, es va declarar culpable i va ser empresonat per un període de quinze anys. Els altres dos acusats d’implicació directa en l'atemptat, George i Alfred De Giorgio, encara no han sigut jutjats. Una quarta persona, Yorgen Fenech, empresari, també ha sigut acusada de complicitat, tot i que sempre ho ha negat.

En un comunicat a Facebook, Joseph Muscat ha intentat aquesta tarda distanciar la seva administració de l’estat d’impunitat que posa de relleu l'informe. Joseph Muscat indica que les detencions dels presumptes sicaris en un termini de dos mesos, i la del presumpte cervell, poc temps després, desmenteixen qualsevol sensació de poder actuar amb impunitat que poguessin tenir els autors o presumptes autors. Muscat també ha volgut assenyalar administracions anteriors del seu país, durant les quals, ha dit, es van cometre delictes de gran perfil, però ningú no va ser processat.

Caruana Galizia, de 53 anys, que va acusar implacablement els polítics i funcionaris maltesos de corrupció al seu blog Running Commentary, va ser assassinada poc després que arran de les seves denúncies provoqués la celebració d'unes eleccions anticipades el 2017. Caruana Galizia va relacionar Muscat amb l’escàndol dels papers de Panamà, sobre l'ús de paradisos fiscals per part d'una elit mundial i l'aleshores president va dimitir finalment del seu càrrec el 2019.

 

stats