Els governs de la UE recalquen que el certificat de vacunació no eximeix de restriccions i quarentenes

Els ambaixadors dels estats aproven el primer esborrany i rebutgen que sigui un passaport

Aeroport de Palma
2 min

Brussel·lesEls governs de la Unió Europea volen deixar clar que el control sobre les restriccions a la mobilitat i l'obertura de les seves fronteres és només competència seva. Aquest dimecres, els representants dels Vint-i-set a Brussel·les han donat llum verda al primer esborrany sobre la legislació que ha de permetre crear un certificat europeu de vacunació, però han remarcat que no es tractarà d'un passaport, sinó d'un document oficial en què quedin recollides les vacunes, proves PCR o presència d'anticossos, és a dir, el conjunt de requisits que països i regions ja exigeixen per viatjar.

Des d'un inici, la Comissió ha repetit que no es tractava d'un passaport que doni carta blanca per viatjar estalviant-se quarantenes, per exemple. Tot i això, els governs han volgut remarcar-ho encara més perquè en últim terme es reserven la possibilitat d'imposar restriccions també a les persones vacunades. "El certificat no pot ser una precondició per exercir els drets a la llibertat de moviment", diu la proposta. Per tant, una persona que no tingui el certificat també podrà viatjar, sempre que compleixi amb les restriccions imposades per cada país.

"Aquest certificat no és un document de viatge. L'evidència científica sobre la vacunació, proves i recuperació del covid-19 continua evolucionant, també a la vista de noves variants del virus. Abans de viatjar, comproveu les mesures de salut pública aplicables i les restriccions relacionades aplicades al punt de destinació". Aquesta és la frase que els governs de la UE volen que aparegui en el certificat, segons es pot comprovar en el mandat aprovat pels ambaixadors. Els matisos que canvien entre la proposta de la Comissió i la dels governs demostren que es tracta d'una negociació polèmica i complicada, perquè alguns països consideren que el debat encara és prematur i temen que es pugui produir discriminació a les persones no vacunades.

El pas d'aquest dimecres suposa la llum verda per començar les negociacions amb la tercera part implicada, el Parlament Europeu. L'objectiu de les tres parts és tenir-ho a punt al juny perquè s'arribi a l'inici de la temporada d'estiu amb una eina comuna arreu de la UE que eviti vint-i-set certificats diferents. Tot i això, els governs també demanen més marge de temps. En la seva proposta legislativa inclouen la possibilitat que, durant sis setmanes després que entri en vigor el certificat comú, els governs puguin emetre i tenir en funcionament els seus propis certificats, sempre que compleixin amb els requisits necessaris.

A més, els governs també li posen data de caducitat i allunyen la possibilitat de crear un certificat europeu de vacunació permanent. "Aquesta llei ha de deixar d'aplicar dotze mesos després d'entrar en funcionament. Com a mínim tres mesos abans que s'acabi, prenent en consideració l'evolució de la situació epidemiològica, la Comissió haurà de publicar un informe sobre les lliçons apreses, incloent-hi el seu impacte per facilitar el moviment i la protecció de dades", diu el text. Brussel·les, en canvi, advocava per posar-hi fi quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) donés per acabada la pandèmia.

stats