Preguntat sobre la divisió de les forces opositores, Guaidó ha assegurat que "mai no hi ha hagut tanta unitat a Veneçuela com en aquesta etapa". En referència a Henrique Capriles, que fa uns mesos es va desmarcar de la seva estratègia de confrontació per intentar pactar amb el govern unes eleccions lliures, ha afirmat que "pertany a un partit que comparteix al 100%" les seves paraules. Precisament aquest mateix dimecres, però, Capriles assenyala en una entrevista a la BBC que "avui l'oposició [veneçolana] no té un líder, no hi ha un lideratge, ningú que sigui el cap". "Això va ser un capital polític que es va acumular i es va llençar a les escombraries", lamenta. I afegeix: "No tinc res contra Guaidó, però això ja s'ha acabat".
Guaidó demana al món que no reconegui el nou Parlament veneçolà
El líder opositor assegura que l'alta abstenció de diumenge mostra que el règim s'està "esquerdant"
SabadellL'autoproclamat president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó, considera "il·legítimes, il·legals i fraudulentes" les eleccions parlamentàries celebrades diumenge al país sud-americà i demana a la comunitat internacional que no reconegui l'Assemblea Nacional sorgida d'aquests comicis, que es constituirà el 5 de gener, sinó l'actual, que ell presideix. En la roda de premsa virtual que ha ofert aquest dimecres després de reunir-se amb el grup Renovar Europa del Parlament Europeu, Guaidó ha assegurat que les eleccions de diumenge "no tenen cap efecte polític pràctic". Tot i que no ho ha explicitat, això implicaria que el seu dret a reivindicar-se com a president legítim del país es manté intacte.
Guaidó es va autoproclamar president de Veneçuela el gener del 2019, argumentant que les eleccions presidencials guanyades per Nicolás Maduro havien sigut fraudulentes i que, en absència d'un president escollit democràticament, li corresponia a ell, com a president de l'Assemblea Nacional, ocupar el càrrec de cap d'estat. Després de les eleccions de diumenge, però, Guaidó deixarà de ser diputat i, per tant, perdrà legitimitat per continuar presentant-se com a president. Els comicis, però, no han sigut reconeguts per l'oposició (que va renunciar a presentar-s'hi) ni per la comunitat internacional. En aquest sentit, els Estats Units van deixar clar que mantenien el reconeixement a Guaidó com a president legítim de Veneçuela, mentre que la Unió Europea no ha definit encara la seva postura oficial sobre la qüestió.
"No hi va haver eleccions. Això ho ha reconegut Europa, els Estats Units i els aliats d'aquesta lluita per la democràcia", ha dit Guaidó, però ha advertit que "el rebuig al frau és insuficient" i ha reclamat a la comunitat internacional que "pressioni el règim" de Maduro per aconseguir "unes eleccions presidencials i parlamentàries justes, lliures i verificables".
Davant dels dubtes sobre què farà un cop perdi la immunitat que li atorga el càrrec de diputat (s'ha especulat amb la possibilitat que fugi del país per por a represàlies), Guaidó ha deixat clar que el 5 de gener serà a Caracas, la capital del país, treballant per "restablir l'estat de dret a Veneçuela".
Amb tot, Guaidó creu que els comicis de diumenge sí que han servit per a alguna cosa. L'alt percentatge d'abstenció (va arribar al 69%) demostra, segons ell, que "el poble de Veneçuela no ha acceptat el xantatge" del règim de Maduro i que "els mecanismes de control social i de xantatge de la dictadura es comencen a esquerdar". Per això, pensa que és "el moment de seguir endavant" en la seva estratègia de confrontació del règim chavista. "Estem orientats a trobar una solució, que és el que tots volem en aquest moment", ha dit. Aquesta solució hauria de passar, ha insistit, per unes "eleccions justes, lliures i verificables". En canvi, no ha donat credibilitat a l'oferta de diàleg que va plantejar aquest dimarts Maduro, ja que, segons ell, el president "verbalment sempre intentarà enganyar".