Trump es proclama guanyador: "Comença una època daurada"
El candidat republicà s’imposa als estats clau i encarrila el retorn a la Casa Blanca
Donald Trump ultima els noms de la seva llista negra i ja s'imagina assegut al Despatx Oval mentre els va ratllant. El republicà s'ha alçat com el guanyador d'un recompte agònic per als demòcrates en què tots els estats clau s'han tenyit de vermell. Els 16 compromissaris que reparteix Carolina del Nord, els 16 de Geòrgia i els 19 de Pensilvània ja són per al republicà, i amb la victòria de Wisconsin, s'ha assegurat els 270 vots electorals que li calien per declarar-se president. El control de Pensilvània ha estat clau per tornar a trencar el mur blau, igual que va fer el 2016 i ha acabat d’estrènyer la soga.
“Com ha dit tanta gent, Déu em va salvar la vida per una raó, i aquesta raó era salvar el nostre país”, ha celebrat el magnat des de West Palm Beach quan encara li faltaven dos vots per proclamar-se oficialment guanyador. El republicà ha promès que el seu segon mandat "serà l’època daurada d’Amèrica" i ha començat recordant la promesa estrella de la seva campanya: la deportació massiva més gran de la història. "Haurem de tancar les fronteres, i haurem de deixar que la gent entri al nostre país. Volem que la gent torni a entrar, però han de fer-ho de manera legal. Han d'entrar de manera legal.
Al discurs de la victòria, no hi ha hagut ni rastre del fantasma del frau electoral que ha estat agitant el magnat durant tota la jornada. Ara que Pensilvània li ha entregat les claus de la Casa Blanca, Trump s’ha oblidat els suposats casos de frau que ell mateix havia estat denunciant durant els dies previs a les eleccions. Tampoc hi ha hagut rastre de la retòrica fosca i agressiva que l'ha caracteritzat durant la campanya, ans al contrari, el magnat ha assegurat que el resultat de les eleccions li ha generat un "gran sentiment d'amor". Trump ja no té necessitat d'atiar l'odi de les bases amb el que amenaçar els seus rivals polítics, però això no vol dir que s'hagi oblidat de les promeses de perseguir l'"enemic intern" i buscar venjança.
L'expresident afronta un segon mandat plàcid: el Tribunal Suprem conserva la majoria conservadora que Trump es va encarregar d'apuntalar, els republicans ja han aconseguit el control del Senat en aquestes eleccions i l'escrutini de la Cambra dels Representants avança de manera favorable per a ell. El triomf de Trump encara és més dolç perquè els tres casos penals que tenia pendents de judici cauen. L'explicació curta és que ara l'expresident és el seu propi jutge i podrà desfer-se dels dos casos federals i de l'estatal de Geòrgia, a més que ja té la carta de la immunitat. Pel que fa al judici de cas Stormy Daniels, la pena per la seva culpabilitat encara s'ha de fer pública, però hi ha poc marge que acabi sent una pena de presó.
"Com el 2016"
L'esperança ha estat el leitmotiv dels demòcrates després que Joe Biden renunciés a la candidatura al juliol i deixés pas a Harris com a relleu generacional. L'eufòria que va despertar la irrupció de la vicepresidenta no només va tallar en sec el cop d'efecte que havia suposat per a Trump sobreviure a Butler, sinó que també va permetre remuntar unes enquestes molt negres per als demòcrates. Harris havia intentat recuperar l'energia que el 2008 va impulsar Barack Obama a la Casa Blanca, encara que a les nits la perseguia el fantasma de la derrota de Hillary Clinton el 2016 contra Trump. A les portes d'un dels col·legis electorals de Washington, Rebeca Bardet, una votant, explicava que tenia les mateixes sensacions "que el 2016". Probablement, amb els resultats sobre la taula, el déjà-vu de Bardet sigui major.
Les esperances dels demòcrates d'aconseguir emportar-se Carolina del Nord, que reparteix 16 vots al col·legi electoral, s'han esfumat ràpidament per a Harris a mesura que l'escrutini a les zones urbanes avançava amb un Trump fort. Per contra, el demòcrata Josh Stein ha aconseguit derrotar el republicà Mark Robinson en la cursa per ser governador. La popularitat de Robinson havia caigut en picat després de descobrir-se que en un fòrum pornogràfic es definia com un "nazi negre", i s'esperava que de retruc això també restés vots a Trump. No ha estat el cas.
Les primeres hores posteriors al tancament dels col·legis electorals de la Costa Est, Trump ja agafava embranzida i es ficava a la butxaca 19 estats i dos delegats de Nebraska. L'avantatge del republicà en les primeres hores era esperable a causa del red mirage (miratge vermell, en català): els primers resultats que es computen, com que provenen de les zones rurals -que acostumen a afavorir els republicans-, fan que el mapa ràpidament es tenyeixi de vermell. Encara que aquests primers resultats no representen necessàriament la totalitat de l'electorat. A les passades eleccions, Trump també liderava el recompte, però a mesura que el vot anticipat, el vot per correu i el vot dels grans centres urbans es va anar computant, el color del mapa va començar a canviar cap a blau.
Moments incòmodes per als demòcrates
Els mals auguris per a Harris, en canvi, sí que es començaven a entreveure en la comparativa amb els resultats de Joe Biden el 2020 en determinats comptats. A Miami-Dadi, Florida, amb el 95% del vot escrutat, Trump havia aconseguit canviar de color aquest comtat, que típicament havia votat els demòcrates i on Biden fa quatre anys havia guanyat amb set punts de diferència.
A la Universitat Howard, passada la mitjanit, l'ambient es desinflava i molta gent abandonava el recinte. De fet, les pantalles han deixat de retransmetre les projeccions de la CNN i en el seu lloc la campanya de Harris posava música en un intent per inflar els ànims. Els aplaudiments entre el públic s'anaven fent menys freqüents a mesura que arribaven més resultats dels estats disputats que mostraven una cursa ajustada o victòries per a Trump. Quan la situació semblava irresoluble, un dels membres de la campanya de Harris ha sortit a l'escenari per informar que la demòcrata no compareixeria al vespre.