Internacional13/03/2022

Guerrillers del teclat a Ucraïna: així es fa la ciberguerra contra Rússia

Uns 300.000 ucraïnesos s'han sumat al conegut com l'Exèrcit de Tecnologia de la Informació

Enviada especial a Odessa (Ucraïna)En l'era de la guerra híbrida, els ordinadors, els telèfons mòbils i les tauletes s'han convertit també en una arma. Vadim Kírov, un activista d'Odessa de 25 anys, és un dels 300.000 ucraïnesos que s'han sumat al que aquí es coneix com l'Exèrcit de Tecnologia de la Informació. Ell no és programador, però tampoc li calen coneixements avançats: algú ha posat a l'abast de tots els usuaris les eines per contrarestar la desinformació del Kremlin o tombar webs oficials.

A través del canal de Telegram anomenat IT Army of Ukraine, es coordinen els atacs DDoS, que fan caure les pàgines web. Bàsicament funcionen inundant un sistema amb peticions massives d'accés simultànies. "No has de fer res. Et poses a l'ordinador, fas clic a l'enllaç i la màquina fa la feina", explica el jove, que també es dedica a recollir medicaments i ajuda humanitària per als desplaçats interns. Fins ara, els objectius han sigut els ministeris russos de Cultura i Energia, l'administració de presons de Rússia i les pàgines dels ferrocarrils. En alguns casos les webs són inaccessibles, però en d'altres han arribat a mostrar imatges de denúncia de la guerra, com la que va aparèixer a la web de Rospatent, el servei rus de propietat intel·lectual, on es veia manifestants corrent davant de la policia amb porres sota una bandera russa i un home frenant un tanc sota una d'ucraïnesa.

Cargando
No hay anuncios

"I mentre encara estem enfonsant la pàgina dels ferrocarrils russos, us oferim adreces d'e-mail d'alts càrrecs russos al Parlament, el govern o els mitjans de comunicació", diu un altre missatge al mateix canal. Anonymous va dir a l'inici de la invasió que se sumaria també aquesta estratègia de disrupció contra les autoritats russes.

Cargando
No hay anuncios

Un altre front és intentar influir sobre l'opinió pública russa. "Vam recollir mil dòlars per promoure publicacions a Facebook contra la invasió russa, i les vam fer arribar a centenars de milers de persones a Rússia, fins que el Kremlin va ordenar tancar-lo", explica un altre jove, que s'estima més no donar el seu nom. Amb una indústria local en hores baixes, elevades taxes d'atur i empreses internacionals buscant mà d'obra barata que pugui treballar en remot, molts joves ucraïnesos han apostat per dedicar-se a les tecnologies de la informació: cada any se'n llicenciaven 25.000, que han alimentat un dels pocs sectors en auge del país. La gran majoria de les empreses d'aquest àmbit ja tenien plans de contingència per la invasió russa i, malgrat el brutal impacte de la guerra, continuen treballant des de dins i fora del país, amb l'objectiu de sobreviure econòmicament, però també amb el de contribuir a la defensa d'Ucraïna.

La parella de Kírov, que és dissenyadora gràfica, dibuixa cartells per compartir a les xarxes socials dins i fora del país: des de la demanda als països de l'OTAN d'una zona d'exclusió aèria fins a instruccions per fabricar còctels Molotov a casa.

Cargando
No hay anuncios

La resistència digital també es dedica a recollir fons i a organitzar les xarxes de voluntaris que treballen dia i nit per aconseguir i repartir aliments, roba d'abrigar i medicaments per als desplaçats interns o per a l'exèrcit i les milícies organitzades per frenar la invasió. No tothom és capaç d'empunyar una arma.

Ciberatacs russos

Les autoritats ucraïneses asseguren que, des de l'inici de la invasió, han patit un centenar de ciberatacs que atribueixen a Rússia. La majoria s'han centrat en espionatge i desinformació, i fins ara no hi ha hagut els temuts atacs informàtics a infraestructures crítiques com la xarxa elèctrica, els trens o les centrals nuclears. De moment no ha passat de la guerra psicològica. En alguns casos, la seva complexitat indica que s'havien estat preparant durant mesos. Però el que no s'ha vist fins ara és que el Kremlin sigui capaç de coordinar la guerra convencional amb la cibernètica. Una de les coses que més tem la gent aquí és rebre informacions falsificades sobre els atacs que els puguin fer pensar que s'han de moure cap a un lloc suposadament segur i que resultin ser una trampa mortal.

Cargando
No hay anuncios

I com creu que es podria acabar tot aquest malson? El jove activista d'Odessa només veu una sortida: "La nostra esperança és una revolució a Rússia que tregui Putin del poder. Parlo amb els meus amics i familiars russos i em diuen que allà ja no queda lloc a les presons per a la gent que no està d'acord amb la guerra". "Ho veus?", diu ensenyant un missatge en rus que ha rebut per Telegram: "Putin diu que a Ucraïna només hi envien militar professionals, però aquest amic del meu cosí, que està fent el servei militar, està aterrit perquè l'han traslladat al costat de la frontera".