Obert per vacances
Internacional12/06/2021

Guia per als viatgers que vulguin sortir del país aquest estiu

La temporada del 2021 pot ser molt millor que la del 2020, però igualment continuarà molt lluny dels nivells prepandèmia

Brussel·les / LondresSegurament aquestes últimes setmanes deuen haver començat a rebre correus electrònics d’aerolínies o vídeos patrocinats d’Instagram sobre destinacions turístiques. S’acosta l’estiu i després que fossin comptades les persones que s’atrevissin a viatjar ara fa un any, aquesta vegada serà molt més senzill, sobretot per a qui estigui del tot vacunat. Dins les fronteres de la Unió Europea (UE) i de l’espai Schengen el certificat Covid, el document digital o en paper que ha de recollir tota la informació de vacunació o tests, simplificarà la paperassa als controls a partir de l’1 de juliol. I amb potser més entrebancs, també es podran recuperar algunes de les destinacions no continentals preferides dels catalans.

Dimecres passat l’Eurocambra enllestia el certificat Covid de la UE, un mecanisme que, de fet, ja està en marxa en un grup reduït de països, inclosa Espanya. Si la intenció és viatjar dins les fronteres comunitàries, doncs, hi ha dues qüestions clau que cal tenir en compte: el certificat digital i el mapa de colors. Són dues eines que la UE ha posat en marxa per evitar un caos de paperassa i maldecaps abans de travessar qualsevol frontera i, per tant, per facilitar els viatges.

Cargando
No hay anuncios

La data clau és l’1 de juliol, quan el certificat ha d’estar en vigor a tota la UE. Abans d’aquesta data cal anar a la pàgina web de cada govern o del ministeri d’Exteriors espanyol per saber quins requisits es demanen d’entrada. Per exemple, per viatjar a Itàlia ara mateix cal un test PCR o d’antígens negatiu fet amb dos dies d’antelació a l’arribada; i a França ja s’accepten persones vacunades catorze dies després d’haver rebut l’última dosi o una PCR negativa feta 72 hores abans del viatge.

Després de l’1 de juliol els criteris s’haurien d’unificar, però continuarà sent aconsellable consultar les pàgines webs esmentades perquè cada país té la potestat per establir-ne uns altres. Però el certificat ho simplificarà tot més. La primera cosa que caldrà comprovar sempre és el color que Catalunya té al mapa i el color de la zona de destinació. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) n’actualitza setmanalment un altre de la UE per regions i països. És recomanable consultar la web reopen.europa.eu, on hi ha tota la informació.

Cargando
No hay anuncios

Des de l’1 de juliol, les persones totalment vacunades podran viatjar sense cap mena de restricció a tot arreu, llevat que la zona d’origen o de destinació tingui una situació epidemiològica especialment complexa. Ara bé, amb les persones no vacunades tot canvia. Aquest grup no hauria de tenir cap restricció si provenen d’una zona verda, és a dir, amb una situació epidemiològica bona (ara mateix, només Noruega, Finlàndia, Polònia i Romania; Àustria i Itàlia tenen algunes regions verdes).

Si viatgen des de zones taronges, de situació regular (com ara mateix les Illes Balears i el País Valencià), només se’ls podria exigir una PCR negativa per anar a qualsevol país europeu.

Però en cas de provenir d’una zona vermella se’ls podria demanar una PCR d’entrada i fer quarantena fins que el resultat d’un segon test sigui negatiu. A banda, els menors de famílies vacunades haurien de quedar exempts de quarantenes i els més petits de sis anys de qualsevol tipus de test. Caldria mirar destinació per destinació si s’accepten tests d’antígens en comptes de PCR.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que serà igual a tot arreu serà el certificat digital. Deixarà per escrit quina vacuna s’ha rebut i quan s’ha administrat. El certificat també inclourà si una persona ha passat la malaltia, cosa que es provarà a través d’una PCR positiva no més antiga de 180 dies, i també farà constar les negatives o tests d’antígens. Així, no caldrà viatjar amb un paper a part o omplir un formulari concret per entrar-hi, sinó que el certificat serà el mateix.

Fora de la UE

Però si el que es pretén és sortir més enllà de les fronteres comunitàries, la casuística de casos és gairebé tan àmplia com els països possibles a visitar. A títol anecdòtic s’ofereix una panòplia de països amb tota mena de mesures, cosa que demostra que la pandèmia mundial s’ha combatut amb mesures locals. Però sí que és gairebé universal la petició d’una PCR negativa 72 hores abans del viatge.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir sempre present que les condicions poden canviar al mateix ritme que evoluciona la pandèmia i per això la primera cosa que cal fer és consultar la web del ministeri d’Exteriors tant del país de destinació com de l’espanyol. Per exemple, si es vol anar a Andorra no hi ha cap restricció. Queden exempts de presentar PCR tots els visitants residents en territori francès, espanyol i portuguès. Tampoc hi ha restriccions en països com Mèxic i Albània. Aquesta permissivitat contrasta del tot amb un grup d’estats en què sembla que serà gairebé impossible d’entrar-hi per turisme. Des de la Xina i el Vietnam, amb tota mena de restriccions per impedir encara l’arribada de turistes estrangers, fins a l’Argentina, que també té prohibida l’entrada a no nacionals o residents, passant per Austràlia, on les fronteres estan tancades excepte per a ciutadans australians, neozelandesos amb residència habitual, residents permanents, familiars directes dels anteriors i diplomàtics acreditats. En el cas dels Estats Units, s’han elaborat una sèrie d’excepcions que el viatger ha de complir si vol anar-hi i que es poden trobar a la web del govern.

Altres destinacions més accessibles serien el Brasil, Corea del Sud, Cap Verd, Egipte i Suïssa, on caldrà presentar una prova PCR feta 72 hores abans. En uns altres és una mica més complicat: a banda de la PCR negativa, països com el Regne Unit, Islàndia, Cuba i Tailàndia demanen complir una quarantena.

Cargando
No hay anuncios

Un punt d’inflexió?

El 2019, l’últim any en què els desplaçaments turístics durant l’estiu -i la resta de l’any- no es van veure interromputs per la pandèmia, dades estadístiques oficials indiquen que els ciutadans de Catalunya van fer tres milions de desplaçaments fora de les fronteres de l’Estat. Difícilment la xifra del 2019 es repetirà aquest 2021. L’any passat va caure més del 85% i la gran majoria dels viatges eren deguts a motius professionals o d’estudis.

En tot cas, el mes de juliol vinent pot marcar un punt d’inflexió i el començament, encara molt tímid, de la recuperació de la indústria turística mundial, sobretot gràcies a una Unió Europea i uns Estats Units amb alts índexs de vacunació.