El líder polític de Hamàs, assassinat a l'Iran en un atac atribuït a Israel

L’acció representa un cop important per a la reputació de la República Islàmica i per al futur de les negociacions per a un alto el foc a Gaza

Un retrat d'Ismail Haniyeh en una protesta a Cisjordània després del seu assassinat.
31/07/2024
5 min

El CaireEl Pròxim Orient torna a aguantar la respiració pel risc d’una escalada més gran de violència a la regió arran de l’assassinat del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, en un atac dut a terme aquest dimecres a la matinada a la capital de l’Iran, Teheran. L'acció s'ha atribuït àmpliament a Israel, que no l’ha reivindicat, en línia amb la seva política en aquest tipus d’accions. Es tracta del segon bombardeig imputat a l’exèrcit israelià contra una capital de la regió en menys de 24 hores, després d’un atac similar perpetrat sobre Beirut dimarts a la tarda, en què va morir un alt comandant de Hezbollah.

La mort de Haniyeh en territori iranià representa un cop important per a la reputació de les autoritats de la República Islàmica, tot i que han tendit a actuar amb cautela des de l’inici de l’ofensiva militar d’Israel contra Gaza. També suposa un contratemps afegit per a les negociacions indirectes que mantenen Hamàs i Israel per a un alto el foc a la Franja, en les quals el cap del buró polític del moviment palestí jugava un paper important.

L’assassinat de Haniyeh s'ha executat al voltant de les dues de la matinada de dimecres amb un míssil teledirigit llançat des de fora de l’Iran. El projectil ha impactat contra l'edifici on estava el líder polític de Hamàs a Teheran, on s’havia desplaçat per assistir a la presa de possessió del nou president iranià, Masoud Pezeshkian. L’atac també ha matat un dels seus guardaespatlles.

Haniyeh, de 62 anys, era líder del buró polític de Hamàs des del 2017, i vivia exiliat a Qatar des del 2019. Es considera que la seva influència en l’estructura interna de Hamàs a Gaza ha estat, des de llavors, més aviat limitada i, en qualsevol cas, menor al poder que han exercit dues figures més esmunyedisses: Yahya Sinwar, el líder del moviment a la Franja, i Mohammed Deif, el comandant del braç armat del grup, les Brigades Al-Qassam. Haniyeh, que no vivia amagat, representava un blanc molt més accessible per a Israel.

En un comunicat, Hamàs ha declarat que després de cada líder assassinat, el grup “es fa més fort i decidit”. Des de l’establiment de Hamàs, a finals dels 80, Israel ha intentat debilitar el moviment amb l’assassinat dels seus líders, inclòs el seu fundador, Ahmed Yassin, en una estratègia que es considera àmpliament fallida.

El braç armat de Hamàs ha assegurat que Israel “ha fet un mal càlcul” matant Haniyeh i violant la sobirania d’un altre país a la regió, i ha afirmat que ja és hora que cessi el “desenfrenament” d’Israel i que “se li talli la mà” amb la qual continua enredant la zona, per tal de “dissuadir-lo” de futures agressions. També ha acusat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, d’estar “cegat per la megalomania” i per estar conduint Israel “cap a l’abisme i l’acceleració del seu col·lapse i desaparició”.

Amenaça de l'Iran

Des de l’Iran, el líder suprem, l’aiatol·là Alí Khamenei, ha declarat que Teheran considera que és el seu deure “venjar la sang” de Haniyeh. El flamant president del país, Pezeshkian, per a qui els fets han ocorregut durant el seu primer dia en el càrrec, ha comunicat que l’Iran “defensarà la seva integritat territorial, honor, dignitat i orgull” i farà que Israel “lamenti la seva covarda acció”. D’altra banda, la Guàrdia Revolucionària iraniana també ha afirmat, en un comunicat, que l’assassinat de Haniyeh “toparà amb una resposta dura i dolorosa”.

La carregada retòrica de les autoritats iranianes és habitual després d’agressions d’Israel, sobretot si tenen lloc en sòl nacional. Però a la pràctica Teheran ha exhibit tradicionalment molta més prudència, s’ha mostrat reticent a l’hora de llançar atacs directes i ha estat molt més procliu a dosificar les seves respostes i a delegar-les a grups armats afins a la regió. Així, el Consell Suprem de Seguretat Nacional del país ha avançat que respondran a la mort de Haniyeh, segons mitjans locals, però també ha evitat donar pistes sobre com i on.

Malgrat les amenaces, l'exèrcit israelià ha indicat que no ha adoptat canvis en les directrius de seguretat internes que emeten per a la població civil. En un comunicat televisat, Netanyahu ha insistit que Israel respondrà a qualsevol atac i que està preparat "per a tots els escenaris", i ha admès que el país ha d'enfrontar "dies difícils". Tot i això, no ha fet cap referència directa a l'assassinat de Haniyeh.

Negociacions complicades

Les converses indirectes entre Hamàs i Israel per a un alto el foc a Gaza i un intercanvi de presoners les encapçalava, per part del grup palestí, el lideratge polític del moviment, de manera que es tem que l’assassinat de Haniyeh compliqui encara més una negociació que està estancada des de fa mesos. També es creu que la mort del líder de Hamàs pot derivar en un reforçament de l’ala dura de la milícia.

En aquesta línia, el primer ministre de Qatar, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, un dels principals mediadors junt amb Egipte i els Estats Units, ha assegurat que la mort de Haniyeh “suscita la pregunta de com pot tenir èxit una mediació quan una part assassina el negociador de l’altra”. Països com Turquia, Jordània, la Xina i Rússia, a més de l’Autoritat Palestina –que manté una relació tensa amb Hamàs–, han condemnat l’assassinat. I a la Cisjordània ocupada s’ha decretat una vaga general.

Per part dels Estats Units, el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha dit que cal continuar defensant la via diplomàtica i que "res anul·la la importància d'aconseguir un alto el foc" a la Franja de Gaza. I el secretari de Defensa, Lloyd Austin, també ha considerat que "hi ha marge per a la diplomàcia" i que "la guerra no és inevitable".

Dos atacs en poques hores

L’assassinat del líder de Hamàs s’ha produït hores després que l’exèrcit israelià dugués a terme un altre atac aeri sobre un barri al sud de Beirut, en resposta a un atac dissabte als alts del Golan, on van morir 12 menors i que s’ha atribuït a Hezbollah, que ho nega.

L’objectiu declarat del bombardeig israelià a Beirut va ser una de les figures més prominents del braç armat de Hezbollah, Fuad Shukr, identificat com un dels principals assessors militars del secretari general del grup libanès, Hassan Nasrallah. Aquest dimecres al vespre, Hezbollah ha confirmat la mort de Shukr.

Des de l’inici de l’ofensiva militar a Gaza, l’exèrcit israelià ha matat múltiples familiars de Haniyeh, que continuaven vivint a la Franja. A l’abril Israel va assassinar tres dels seus fills i quatre nets. Dos mesos després, una desena de membres de la seva família van morir en un bombardeig israelià al camp de refugiats d'Al-Shati. Hamàs ha informat que aquest dijous tindrà lloc un funeral oficial i popular per a Haniyeh a Teheran, i que després el seu cos serà traslladat a Doha, on se celebrarà una oració fúnebre divendres abans d’enterrar-lo.

stats