Harris marca distàncies amb Biden en una entrevista tensa a la cadena Fox

La demòcrata es fica a la gola del llop i busca aplacar les crítiques per les poques entrevistes concedides fins ara

La candidata demòcrata i vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, durant la campanya a Washington Crossing, Pennsilvània, els Estats Units
4 min

Phoenix (Arizona)La candidata demòcrata Kamala Harris ha aprofitat l'entrevista més tensa que ha viscut durant la campanya per intentar arribar als votants republicans indecisos. A tres setmanes de les eleccions, la demòcrata s'ha ficat a la gola del llop i ha plantat cara a l'interrogatori d'un dels presentadors estrella de la cadena conservadora Fox News, Bret Baier. "La meva presidència no serà una continuació de la de Joe Biden", ha assegurat Harris al presentador, que buscava posar-la nerviosa amb les constants interrupcions.

Harris s'ha assegut al bastió mediàtic del seu rival, Donald Trump, no només per intentar arribar allà on els altaveus de la seva campanya no arriben, sinó per apaivagar les crítiques rebudes dels republicans sobre les poques entrevistes que ha concedit des que va assumir la candidatura. L'aparició a la cadena Fox arriba poc després que el propietari de la revista Time lamentés a través del seu compte a X que l'equip de la vicepresidenta havia denegat reiteradament les seves peticions. "En canvi, Trump va parlar sobre la seva visió política amb un periodista de Time durant 90 minuts en dues entrevistes. Biden va parlar amb Time durant un temps similar abans d'abandonar la cursa", deia Marc Beinoff.

Harris ha buscat compensar les poques entrevistes que ha donat a la premsa amb una aparició en territori hostil. En aquest escenari ha sabut defensar-se i ha estat capaç de deixar anar una sèrie de missatges que, d'altra manera, probablement no arribarien a determinats votants republicans. D'aquí que per primera vegada hagi marcat tan clarament el seu distanciament amb Biden.

"Com tot nou president que arriba al Despatx Oval, hi portaré la meva experiència vital, la meva experiència professional i noves idees. Represento una nova generació de lideratge, el d'algú que no ha passat tota la seva carrera a Washington", ha assegurat Harris. La vicepresidenta, que va desenvolupar bona part de la seva carrera a Califòrnia com a fiscal general, ha buscat desmarcar-se de la idea que el Partit Demòcrata representa les "elits de Washington", contra les quals Trump i el seu segon, J.D. Vance, pretenen lluitar. També vol disputar-li al republicà el rol de persona que ve de fora de la política i que per això entén millor la gent del carrer. No s'ha d'oblidar, però, que Harris ha estat senadora per Califòrnia al Congrés nord-americà.

Negar el continuisme amb Biden també és una manera de reforçar la idea que el seu partit és el del "canvi", un eslògan que ja es va sentir a la convenció demòcrata de Chicago i que els republicans han intentat desmuntar recordant que Harris ha estat vicepresidenta durant tres anys. "Si Kamala Harris té plans tan grans per abordar els problemes de la classe mitjana, aleshores hauria d'implementar-los ara i no demanar un ascens", deia Vance durant el debat de vicepresidents. Amb aquesta proposta de trencament amb Biden, Harris ha buscat desarmar aquest tipus d'atacs i ser una mica més atractiva per als republicans.

Tensió amb l'entrevistador

Enmig de les interrupcions constants de Baier, Harris ha sabut trobar escletxes per mostrar la seva voluntat d'acostar-se als votants republicans i als seguidors de Trump. Un d'aquests moments ha estat quan Baier li ha preguntat si, en considerar Trump com una amenaça, volia dir que trobava que els seus votants són "estúpids". "Mai diria això del poble nord-americà i, de fet, si escoltes Donald Trump, o mires algun dels seus mítings, és ell qui pretén menysprear els ciutadans nord-americans. Ell és qui parla d'un «enemic intern». Un «enemic intern» referint-se a la població nord-americana, suggerint que enviaria els militars contra els americans", ha respost Harris.

El periodista de la Fox ha tornat a la càrrega i ha mostrat un clip en el qual ha dit que li preguntaven a Trump la qüestió de l'enemic intern. "No he amenaçat a ningú", deia el magnat en el vídeo. Harris ha respost: "Bret, ho sento, i amb tot el respecte, aquest clip no és el que el mostra parlant sobre l'«enemic intern». Això no és el que heu mostrat".

Un dels altres moments tensos de la conversa ha estat només començar l'entrevista, quan durant 10 minuts Baier ha confrontat Harris amb la gestió de la frontera, una de les principals debilitats de la demòcrata i un terreny en què Trump treu rèdit. La pressió i les interrupcions de Baier, més que buscar una resposta clara semblava que volguessin incomodar Harris o fer que perdés els estreps. "Per favor, deixa'm acabar –insistia Harris–. Estic responent al punt que estàs plantejant, i m'agradaria acabar". En el bloc de la immigració, la demòcrata ha fet com de costum i ha remarcat que l'administració Biden "el primer" que va fer només arribar a la Casa Blanca va ser presentar un projecte de llei per millorar la situació de la frontera, i que Trump es va encarregar d'instigar el seu bloqueig al Congrés.

L'entrevista a la cadena Fox obeeix a l'estratègia d'aconseguir penetrar entre els republicans indecisos o que encara no estan convençuts amb Trump. Especialment després que les darreres enquestes hagin mostrat com el republicà està aconseguit guanyar suports entre els homes negres i els votants llatins, malgrat que Harris continua emportant-se la majoria dels vots dins d'aquest grup.

Hores abans d'asseure's al plató, Harris havia fet un míting al comtat de Bucks (Pensilvània), en el qual van participar més de 100 republicans, incloent-hi Adam Kinzinger, un excongressista i membre del comitè que va investigar l'atac del 6 de gener al Capitoli dels EUA. Des d'aquest estat decisiu, el més clau dels set per a aquest 5 de novembre, Harris ha allargat la mà als votants republicans: "No importa el vostre partit, no importa a qui vau votar l'última vegada, hi ha un lloc per a tots vosaltres en aquesta campanya", ha dit.

stats