Harris i Trump preparen el primer debat amb un punt de diferència a les enquestes

El sondeig del NYT dona un empat tècnic a menys de dos mesos de les eleccions

ARA
2 min
Kamala Harris i Donald Trump.

BarcelonaA menys de dos mesos de les eleccions presidencials del 5 de novembre, Donald Trump i Kamala Harris van frec a frec a les enquestes. Segons el sondeig que el New York Times i Siena College han publicat aquest dilluns, el republicà, amb el 48% dels suports va només un punt per davant de la demòcrata (47%). El sondeig de la cadena CBS amb YouGov apuntava el mateix, amb Harris un punt per davant a l'estat clau de Michigan. Un empat tècnic que afegeix pressió als dos candidats, que s'enfrontaran en el primer debat televisat dimecres a la matinada: necessiten tots i cadascun dels votants que puguin convèncer. La desastrosa intervenció de Biden al primer debat va precipitar la seva retirada.

La cursa torna doncs a l'inici després de la retirada sorpresa de Biden al juliol i l'eufòria exhibida pels demòcrates a la seva convenció de Chicago, el mes passat. La polarització continua sent la tònica, i tot i que algunes veus republicanes —l'última, la de l'excongressista Liz Cheney i el seu pare, l'exvicepresident Dick Cheney— han donat suport a Harris, el gruix de la base electoral de Trump no s'ha mogut. El resultat de l'enquesta és calcat al del juliol, després que Biden decidís llançar la tovallola.

L'enquesta del New York Times destaca que els electors ja saben qui és Trump, però volen conèixer millor Harris: el 28% dels seus potencials electors diuen que els falta informació sobre la candidata, per només el 9% dels de Trump. Al sondeig de la CBS, el 71% van assegurar que consideren insultants els comentaris de Trump sobre la vicepresidenta.

És l'economia

L'economia i la inflació, més que els debats identitaris, són els principals arguments dels votants de Trump: entre els treballadors blancs sense educació superior enquestats, el 53% opinen que Trump afavoreix les seves oportunitats. Als set estats clau es repeteix l'empat: Harris té un avantatge a Wisconsin (50%-47%), Michigan (49%-47%) i Pensilvània (49%-48%).

stats