“He ressuscitat”: París torna a la vida

Set mesos després, reobren bars, restaurants, museus i teatres a França

Una terrassa d'un cafè de París, plena de gent aquest dimecres
3 min

ParísAmb un somriure d’orella a orella, la Stéphanie degusta el seu cafè a la terrassa de Le Progrès, al tercer districte de París, no gaire lluny de l’institut on treballa. “He ressuscitat!”, exclama a aquest diari aquesta professora d’història i geografia. Se la veu joiosa: feia set mesos que esperava aquest moment.

Les terrasses de cafès, bars i restaurants, així com els museus i alguns teatres, han reobert aquest dimecres després d'un llarg tancament -des de l'octubre- que ha resultat perniciós per a l’economia nacional, però també per a la salut mental de molts. La Stéphanie diu que sovint era reticent a seure sola en una terrassa. Però això era abans que el covid-19 arribés a les nostres vides. “Fins i tot no m’he pogut estar de fer una foto i penjar-la al meu compte d'Instagram”, confessa. Poc assídua a les xarxes socials, l’última vegada que hi va compartir alguna foto va ser l’estiu de l’any passat, per fer dentetes als seus amics. Era de les vacances a Grècia. Una treva estival abans de retornar a les tenebres del confinament. L’entusiasme d’aquesta parisenca d’adopció és per partida doble. Aquest dimecres també té una altra cita important: avui li posen la primera dosi de la vacuna. “A veure si acabem d’una vegada per totes amb aquest malson”, diu.

Com ella, centenars de milers de francesos omplen avui les terrasses d’arreu del país. També ho han fet el president Emmanuel Macron i el seu primer ministre, Jean Castex, que de bon matí han compartit un expresso en una terrassa a tocar del Palau de l’Elisi. Una estratègia de comunicació per sostenir el sector, en aquesta data assenyalada, bastant forçada: no seria d’estranyar que fos la primera vegada que Macron va a aquest cafè del carrer Miromesnil. Els guardaespatlles de tots dos polítics, així com alguns dels seus consellers, s’han assegut en altres taules i han convertit la terrassa, de dimensions diminutes, en un circ de carrer mal interpretat, filmat per algunes càmeres.

La pluja, intermitent durant tota la jornada, ha volgut aigualir la festa, però les ganes són més fortes que els ruixats. Les terrasses cobertes i els tendals hi han ajudat. A més, el toc de queda passa ara de les set a les nou del vespre, un temps afegit que dona un respir a les persones que no teletreballaven i que fins ara encadenaven metro, feina i llit sense cap tipus de divertimento més enllà, per a alguns, de les plataformes de streaming.

Això es nota i molt al cèntric sector de Les Halles de la capital francesa, animat per nombrosos bars i restaurants abans de la crisi sanitària. Fantasmagòrica durant aquests últims mesos, aquesta cruïlla de diverses línies de metro i trens regionals que convergeixen en l’immens centre comercial subterrani que porta el mateix nom, reviu avui. El vaivé de vianants és un no parar, la imponent terrassa del cafè Rive Droite està a vessar. Els comerços no essencials, principalment les botigues de roba, també han reobert. Una trentena d’adolescents fan cua per entrar en una botiga multimarca de calçat esportiu. També hi ha una filera de persones davant d’un altre comerç; aquest, de joguines molt conegudes.

Cinemes plens i museus mig buits

No només les terrasses i els comerços sembla que tenen bona acollida en aquest primer dia de reobertura general. Les sales dels cinemes UGC Les Halles, els més grans de França, han batut un rècord de xifres: totes les sessions de primera hora, a les nou del matí, estaven al complet, amb més de 1.000 espectadors.     

Dues noies fent-se una 'selfie' davant de 'La Gioconda', aquest dimecres al museu del Louvre.

A la mateixa hora, però uns carrers més enllà, uns quants privilegiats s’endinsen en un dels museus més cèlebres del món, el Louvre. Fins i tot alguns aplaudeixen aquesta entrada triomfal, a la qual només hi falta una catifa vermella. Fa dies que van reservar la visita. De fet, totes les franges horàries ja estan plenes fins dijous vinent. El moment s’ho val encara que només sigui per poder contemplar La Gioconda, de Leonardo da Vinci, sense presses ni aglomeracions.

stats