Hezbollah ja ha fet la seva venjança: les negociacions per Gaza frenaran la resposta de l'Iran?
Netanyahu i Nasrallah presenten els seus atacs de diumenge com un èxit per contenir l'escalada regional
BeirutDesprés de la tempesta, amb els atacs transfronterers de diumenge a la matinada, els més violents des de la guerra del 2006, sembla que torna la calma. Almenys de moment. Hezbollah i Israel han presentat els seus respectius atacs de diumenge com un gran èxit, cosa que s'interpreta com un intent de contenció per evitar una escalada regional. “L'objectiu era salvar les aparences i continuar en el mateix cicle, calibrant la tensió”, explica a l'ARA Bashar al-Lake, analista pròxim a la milícia xiïta libanesa.
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es va posar una medalla davant l'audiència d'Israel mostrant com el seu exèrcit va frustrar un atac a gran escala des del Líban: un centenar de caces van atacar preventivament el país veí. Per la seva banda, Hassan Nasrallah va assegurar que, "malgrat les dificultats", va tenir lloc l'operació en represàlia per l'assassinat del comandant Fuad Shukr, el mes passat a Beirut, i encara que Israel intenti amagar-ho van complir “amb èxit els seus objectius”. En el seu discurs, el líder de Hezbollah va assegurar que la resposta per l'assassinat de Shukr es va fer en dues etapes, la primera amb el llançament de centenars de coets per confondre el sistema de defensa antiaeri israelià i la segona va assolir l'objectiu estratègic amb drons explosius. Al-Lake interpreta que "la seva venjança estaria completa i no caldran nous atacs de represàlia”.
Després dels assassinats de Shukr a Beirut i del cap polític de Hamàs, Ismael Haniyeh, a Teheran, el 31 de juliol, es temia una escalada de violència amb importants repercussions al Pròxim Orient i en les converses sobre l'alto el foc a Gaza. Però de moment la tensió comença a baixar. "L'intent de Hezbollah de restablir la dissuasió, encara que no hagi sortit com s'esperava, sembla haver funcionat de moment", insisteix l'analista libanès, que no descarta que hi pugui haver "una escalada més gran a llarg termini".
"La batalla no s'ha acabat"
Però el que s'està dibuixant és només el final d'un capítol d'una història que serà més llarga. En aquesta línia, Mohammad Hage Ali, del Centre Carnegie per al Pròxim Orient, assenyala que “ha estat una resposta inicial, però la batalla no s'ha acabat”. De fet, Netanyahu va dir diumenge que, encara que l'exèrcit israelià ha "destruït milers de coets, no és el final de la història". Tampoc no és el final per a Nasrallah, que va advertir que “als israelians els esperen atacs d'alt nivell en el futur”. “Ningú pot determinar el curs de la confrontació”, adverteix Hage Ali.
Una de les preocupacions més grans que ha fet redoblar els esforços diplomàtics era que les promeses de represàlies contra Israel vinguessin juntes o separades, des dels diferents fronts de l'“eix de la resistència”, creant un cicle de violència en algunes parts de la regió com a l'Iraq i el Iemen. La pregunta ara és què farà Teheran després de la primera resposta del seu proxy libanès.
L'Iran encara sembla voler donar una oportunitat a la diplomàcia i està endarrerint la seva resposta a l'assassinat de Haniyeh, en unes instal·lacions del seu cos d'elit, la Guàrdia Revolucionària, quan era un convidat del país per assistir a la investidura del nou govern. En aquest sentit, Nasrallah en el seu discurs va recordar a Israel que encara ha d'esperar una resposta de l'Iran, però també dels houthis del Iemen per l'atac a la ciutat portuària de Hodeida.
Teheran ha tornat a parlar després d'unes setmanes de silenci. Després d'elogiar l'"exitós” atac de Hezbollah, l'Iran va advertir Israel contra el mite de la seva invencibilitat. El portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Nasser Kanani, ho constatava en un missatge a X: "Tot i el suport dels Estats Units, Israel no va poder predir el moment i el lloc d'una resposta limitada i controlada de la resistència. Israel ha perdut el seu poder de dissuasió". Kanani va afegir que Israel "ara s'ha de defensar dins els seus territoris ocupats" i que "els equilibris estratègics han experimentat canvis fonamentals" en detriment de l'estat israelià.
Els esdeveniments de diumenge han augmentat la pressió sobre les converses al Caire per intentar avançar en un acord d'alto el foc a Gaza i l'alliberament dels ostatges. Hezbollah i la resta de grups proiranians han donat garanties que si s'arriba a un alto el foc a Gaza es comprometen a posar fi a les hostilitats amb Israel, però que si no hi ha acord es reprendran. Sobre el terreny, les tropes israelianes continuen pressionant al centre de Gaza i aquest dilluns han ordenat evacuar l'Hospital Al-Aqsa, l'últim que queda en funcionament a la zona.