Internacional14/11/2024

HRW denuncia una "neteja ètnica" a Gaza i l'ONU vincula els mètodes d'Israel al genocidi

L'ONG alerta que el 90% dels palestins de la Franja han estat desplaçats a la força mentre que un comitè especial de Nacions Unides acusa Tel-Aviv d'utilitzar la fam com a arma

BarcelonaIsrael ha rebut aquest dijous dos informes demolidors sobre la seva ofensiva a la Franja de Gaza. Per una banda, Human Rights Watch (HRW) ha denunciat una "neteja ètnica" a la Franja i ha acusat Israel d'estar cometent crims de guerra i crims contra la humanitat. I per l'altra, un comitè especial de les Nacions Unides ha afirmat que els mètodes de guerra d'Israel a l'enclavament palestí "són coherents amb les característiques del genocidi" i ha retret a Tel-Aviv "utilitzar la fam com a arma de guerra i infligir càstigs col·lectius a la població palestina".

L'informe de HRW, de 154 pàgines, centra els seus arguments en els "desplaçaments massius i deliberats" de població civil al territori palestí i assegura que no tenen "cap" justificació a l'empara del dret internacional humanitari. Per tot plegat, l'ONG amb seu a Nova York reclama als governs "sancions i altres mesures" contra Tel-Aviv, començant per aturar la venda d'armes a Israel, si no volen ser "còmplices" dels seus crims contra els palestins.

Cargando
No hay anuncios

El document, basat en una quarantena d'entrevistes sobre el terreny, l'anàlisi de gairebé 200 ordres d'evacuació israelianes i d'imatges per satèl·lit i vídeos i fotografies d'atacs a zones designades com a "segures" a la Franja, destaca que els desplaçaments han afectat "gairebé tota la població" de Gaza –1,9 milions de persones, el 90% del total– i sovint "diverses vegades". "El desplaçament forçat és generalitzat, sistemàtic i intencional, forma part d'una política d'estat i constitueix un crim contra la humanitat. Considerem que aquestes accions de les autoritats israelianes equivalen a una neteja ètnica", ha afirmat Nadia Hardman, investigadora de drets de refugiats i migrants a l'organització.

Cargando
No hay anuncios

HRW recorda que "les lleis de conflicte armat aplicables al territori ocupat permeten el desplaçament de civils només excepcionalment, per raons militars imperatives o per la seguretat de la població, i requereixen salvaguardes i un allotjament adequat per acollir els civils desplaçats". "Els funcionaris israelians afirmen que, com que els grups armats palestins lluiten entre la població civil, l'exèrcit ha evacuat legalment els civils per atacar-los i limitar els danys als civils. La investigació de Human Rights Watch mostra que aquesta afirmació és en gran part falsa", afegeix.

Hardman remarca que "Israel no es pot basar simplement en la presència de membres de grups armats palestins per justificar el desplaçament de civils", sinó que "hauria de demostrar que el desplaçament de civils va ser, en cada cas, la seva única opció". L'informe, a més, parla d'ordres d'evacuació "inconsistents, inexactes" i sovint sense donar "temps suficient" als civils per marxar i afegeix que, en lloc de garantir la seva seguretat, les forces israelianes "han atacat repetidament rutes d'evacuació" i les zones designades com a "segures".

Cargando
No hay anuncios

L'informe del comitè especial de l'ONU per investigar les pràctiques israelianes que danyen els drets humans del poble palestí i altres àrabs als territoris ocupats (organisme creat el 1968) també afirma que els bombardejos massius "subratllen el menyspreu d'Israel a les seves obligacions de distingir entre civils i combatents i demostra que no prenen les precaucions adequades per prevenir les morts de civils".

El document fet públic avui és un avançament de l'informe, que s'entregarà a l'Assemblea General de l'ONU dilluns que ve, i conté nombroses acusacions contra la forma en què Israel està duent a terme la guerra. Denuncia "l'obstrucció de l'ajuda humanitària i els atacs intencionats a civils i treballadors humanitaris" i considera que Israel "està causant de forma intencionada mort, fam i ferides greus, i està utilitzant la gana com a mètode de guerra". A més, aporta detalls com que a principis del 2024 l'exèrcit israelià havia llançat sobre Gaza 25.000 tones d'explosius, "equivalents a dues bombes nuclears" que, a més de les nombroses pèrdues humanes, han destruït el sistema d'aigua i clavegueram, han devastat l'agricultura i han contaminat el medi ambient. "Una barreja letal de crisis que infligiran un enorme dany a les generacions futures", conclou.

Cargando
No hay anuncios

Objectiu: negar el dret al retorn

Human Rights Watch denuncia que, en paral·lel als desplaçaments, l'exèrcit israelià ha "demolit intencionadament" o "danyat greument" la infraestructura civil, incloses cases, per crear zones "inhabitables" a la Franja. L'objectiu és que "el retorn no només sigui difícil" després de la guerra sinó "impossible per a molts palestins", el 80% dels quals ja són refugiats fruit de la Nakba, l'expulsió de la població àrab amb la creació de l'Estat d'Israel (1948). "Les autoritats israelianes planegen que el desplaçament violent i organitzat dels palestins a Gaza, que són membres d'un grup ètnic, sigui permanent a les zones d'amortiment i als corredors de seguretat. Aquestes accions de les autoritats israelianes equivalen a una neteja ètnica", conclou Hardman.

Cargando
No hay anuncios

A banda d'exigir una major pressió dels governs a Israel a aturar la guerra a Gaza, que ja ha matat més de 43.000 palestins, HRW reclama també un embargament d'armes a l'estat jueu, especialment per part dels Estats Units i Alemanya, principals proveïdors de l'exèrcit israelià. Així mateix, també insta el fiscal del Tribunal Penal Internacional a investigar el desplaçament forçat de la població com a crim contra la humanitat, en paral·lel al procés ja obert al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia després que Sud-àfrica denunciés Israel per genocidi. Tot plegat, mentre continuen les massacres, especialment al nord, i quan l'ajuda humanitària a la Franja ha caigut al nivell més baix des de l'inici de la guerra.

Israel investigarà 16 atacs per evitar demandes per crims de guerra

L'exèrcit israelià investigarà almenys 16 atacs perpetrats per les seves tropes al nord de Gaza, on les massacres des de fa més de 40 dies són constants. L'objectiu, segons revela el diari Haaretz, és evitar futures demandes de la comunitat internacional per possibles crims de guerra. Es tracta d'atacs comesos des de finals d'octubre i que, segons el rotatiu, van matar 285 palestins, incloses diverses criatures.

Precisament avui ha transcendit que els atacs aeris d'Israel haurien matat almenys 20 cooperants a Gaza en l'últim mes, segons un informe d'organitzacions humanitàries recollit per Al-Jazeera. Entre les víctimes hi ha treballadors que van ser assassinats "malgrat la coordinació prèvia amb les autoritats israelianes" i tot i que el seu vehicle estava "clarament marcat". L'informe xifra en més de 300 els treballadors humanitaris que han mort a Gaza des de l'inici de la guerra.