La Xina i l'Índia comparteixen una frontera de 4.000 quilòmetres, però a la zona de l'Himàlaia mantenen una rivalitat històrica. El conflicte es remunta a almenys l'any 1914, quan representants del Regne Unit, la Xina i el Tibet es van reunir a la ciutat de Simla (actualment territori indi) per negociar un tractat que determinés l'estat del Tibet i establís efectivament les fronteres entre la Xina i l'Índia britànica.
Els xinesos es van negar a signar l'acord, mentre que Londres i el Tibet sí que ho van fer. Van crear el que s'anomenaria la línia McMahon, en record de l'oficial colonial britànic Henry McMahon, que és qui va proposar per on havia de passar el traçat de la frontera. L'Índia manté que la línia McMahon, una frontera de 900 quilòmetres que s'estén per l'Himàlaia, és la frontera legal oficial entre la Xina i l'Índia, mentre que Pequín no l'ha acceptat mai.
El 1947 l'Índia es va independitzar i, dos anys després, Mao Zedong va proclamar la República Popular de la Xina. Els dos països –els més poblats del món– van topar aleshores per la frontera. Els xinesos van argumentar que el Tibet mai ha sigut independent i, en conseqüència, no tindria potestat per signar cap tractat per establir una frontera internacional. Hi va haver diversos intents fallits de negociació pacífica.
Pequín va intentar controlar les carreteres pròximes a la seva frontera occidental a Xinjiang, mentre que l'Índia i els seus aliats occidentals van veure qualsevol intent d'incursió xinesa com a part d'una trama més àmplia per exportar el comunisme d'estil maoista a tota la regió. El 1962 va esclatar una guerra quan algunes tropes xineses van creuar la línia McMahon i van ocupar posicions a territori indi. En només un mes de conflicte, més 1.000 soldats indis van morir i més de 3.000 van ser fets presoners, mentre que entre les files xines es van comptabilitzar menys de 800 morts.
Al novembre Pequín va declarar un alto el foc i va traçar una nova línia de frontera a la zona on les tropes xineses havien conquerit territori. És l'anomenada línia de control real.